Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Portal Hamilton


Współpraca

Harmonogram szkoleń
 

Harmonogram szkoleń

 

                    Pobierz harmonogram 2017         

 

 

HARMONOGRAM SZKOLEŃ 2017

 

SYMBOL

NAZWA SZKOLENIA

TERMIN

FORMULARZ

 

 

 

 

 

JAKOŚĆ i BEZPIECZEŃSTWO

 

 

01 JB

Znakowanie żywności. Interpretacja przepisów prawa

31.01.2017 Warszawa
09.03.2017 Wrocław
19.05.2017 Poznań
12.09.2017 Katowice
14.11.2017 Gdynia

FORMULARZ

02 JB

Znakowanie żywności. Przemysł rybny

07.02.2017 Szczecin
05.09.2017 Gdynia

FORMULARZ

03 JB

Znakowanie żywności. Przemysł mięsny

01.03.2017 Warszawa
07.11.2017 Katowice

FORMULARZ

04 JB

Znakowanie wędlin wartością odżywczą w świetle obowiązujących od 13 grudnia 2016 przepisów UE - zasady prezentacji, sposoby wyliczania i kontrola

10.02.2017 Warszawa
02.06.2017 Poznań
10.10.2017 Katowice

FORMULARZ

05 JB

Produkty zafałszowane, niepełnowartościowe, podróbki i niezgodności w oznakowaniu – wybrane problemy autentyczności artykułów spożywczych

 02.06.2017 Warszawa

FORMULARZ

06 JB

Higiena personelu zatrudnionego bezpośrednio w procesie produkcji i obrotu żywnością

04.04.2017 Warszawa
16.11.2017 Poznań

FORMULARZ

07 JB

Walidacja procesów czyszczenia, mycia i dezynfekcji, czyli jak uzyskać obiektywne dowody, że wdrożona metoda jest skuteczna

29.03.2017 Katowice
18.05.2017 Poznań
13.10.2017 Warszawa

FORMULARZ

08 JB

Mycie i dezynfekcja maszyn i urządzeń

22.03.2017 Poznań
20.06.2017 Warszawa
19.10.2017 Wrocław
12.12.2017 Katowice

FORMULARZ

09 JB

Dezynfekcja, dezynsekcja i deratyzacja. Ochrona zakładu produkcyjnego przed szkodnikami

05.04.2017 Warszawa
28.11.2017 Warszawa

FORMULARZ

10 JB

Zanieczyszczenia żywności. Aktualizacja wymagań prawnych, metody analiz

17.05.2017 Warszawa
22.11.2017 Katowice

FORMULARZ

11 JB

Nadzór nad alergenami w zakładzie produkcyjnym

01.02.2017 Warszawa
07.06.2017 Poznań 20.09.2017 Poznań (nowy termin)
05.12.2017 Katowice

FORMULARZ

12 JB

Dobrostan zwierząt rzeźnych podczas transportu i uboju

28.02.2017 Warszawa
06.06.2017 Katowice
21.11.2017 Poznań

FORMULARZ

13 JB

Sztauowanie i mocowanie towarów podczas załadunku do kontenera

28.02.2017 Warszawa
31.05.2017 Warszawa (nowa lokalizacja)
06.09.2017 Gdynia
30.11.2017 Poznań

FORMULARZ

14 JB

Warsztaty z opracowywania produktów żywnościowych - NOWY TERMIN

02-03.03.2017 Warszawa
08-09.06.2017 Katowice
23-24.11.2017 Poznań

FORMULARZ

15 JB

Mikrobiologia dla "nie-mikrobiologów"

20.01.2017 Warszawa
11.04.2017 Poznań
03.07.2017 Gdynia
12.09.2017 Warszawa - nowa lokalizacja
07.12.2017
Katowice

FORMULARZ


16 JB

Zarządzanie reklamacjami konsumenckimi oraz wobec dostawców. Podstawy prawne w oparciu o kodeks cywilny oraz ustawę o ochronie praw konsumenta - ZMIANA TEMATU

27-28.02.2017 Wrocław
25-26.05.2017
Warszawa
30.11.2017-01.12.2017 Katowice


FORMULARZ


17 JB

Określanie wartości odżywczej do celów znakowania – aspekty praktyczne po wejściu w życie rozporządzenia (UE) 1169/2011 - NOWE

06.06.2017 Warszawa
19.09.2017 Poznań
16.11.2017 Katowice


FORMULARZ

18 JB

Pobieranie próbek pasz i kiszonek pod kątem występowania materiału genetycznie zmodyfikowanego - NOWY TERMIN

25.05.2017 Ryki
20.10.2017 Ryki


FORMULARZ


19 JB

Termin przydatności do spożycia - czynniki wpływające na jego określanie. Nowoczesne metody badań przechowalniczych i obciążeniowych - NOWE

07.06.2017 Katowice
11.09.2017 Gdynia
22.11.2017 Warszawa


FORMULARZ

20 JB
Próbkobiorca mięsa, wyrobów mięsnych i wymazów higieniczno-sanitarnych - NOWE

14.09.2017 Katowice
24.10.2017 Warszawa

FORMULARZ

 

 

 

 

 

DOSKONALENIE SYSTEMÓW ZARZĄDZANIA. ŻYWNOŚĆ  I PASZE

01 DSZ

Audytor wewnętrzny systemu HACCP wg ISO 22000:2005

28.02.2017 Poznań
29.08.2017 Warszawa

FORMULARZ

02 DSZ

Wymagania systemu FSSC

20.01.2017 Wrocław
16.05.2017 Katowice
30.08.2017 Gdynia
23.11.2017 Warszawa

FORMULARZ

03 DSZ

Audytor wewnętrzny systemu FSSC

27-28.02.2017 Wrocław
06-07.04.2017 Katowice
05-06.07.2017 Gdynia
09-10.10.2017 Warszawa

FORMULARZ

04 DSZ

Auditowanie dostawców w przemyśle spożywczym

13.01.2017 Poznań
21.04.2017 Warszawa
28.08.2017 Gdynia
20.10.2017 Katowice
06.12.2017 Wrocław

FORMULARZ

05 DSZ

Wymagania systemu BRC 7 i IFS 6

27-28.02.2017 Warszawa
29-30.08.2017 Gdynia

FORMULARZ

06 DSZ

Audytor systemu BRC i IFS

05-06.04.2017 Warszawa
14-15.11.2017 Poznań

FORMULARZ

07 DSZ

Auditowanie zintegrowanego systemu zarządzania wg ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 oraz PN-EN 18001

21-22.03.2017 Warszawa
28-29.09.2017 Katowice

FORMULARZ

08 DSZ

Warsztaty z analizy zagrożeń  i oceny ryzyka w systemach zapewnienia bezpieczeństwa żywności 

28.03.2017 Warszawa
18.09.2017 Gdynia

FORMULARZ

09 DSZ

Walidacja systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności  (IFS, BRC, FSSC)

20.04.2017 Poznań
17.10.2017 Warszawa

FORMULARZ

10 DSZ

System HACCP w przemyśle paszowym. Wymagania i audyt wewnętrzny

10-11.05.2017 Poznań
05- 06.10.2017 Warszawa

FORMULARZ

11 DSZ

Audytor wewnętrzny systemu GMP+

27-28.02.2017 Katowice
22-23.06.2017Warszawa
16-17.11.2017 Poznań


FORMULARZ


12 DSZ

Food Defence. Ochrona żywności i napojów przed celowym skażeniem - NOWY

 

26.05.2017 Poznań 19.09.2017 Warszawa


FORMULARZ

13 DSZ

Audyt identyfikowalności w świetle wymagań standardów bezpieczeństwa żywności - NOWE

23.10.2017 Warszawa
01.12.2017 Poznań

FORMULARZ

 

 

 

 

 

BEZPIECZEŃSTWO OPAKOWAŃ

 

 

01 BO

Materiały do kontaktu z  żywnością - wymagania prawne  i praktyczne ćwiczenia z przygotowania deklaracji zgodności

18.01.2017 Warszawa
08.03.2017 Katowice
24.05.2017 Poznań
21.09.2017 Wrocław
04.12.2017 Gdynia

FORMULARZ

02 BO

Wymagania prawne dla producentów opakowań przeznaczonych do wyrobów kosmetycznych

31.08.2017 Warszawa

FORMULARZ

03 BO

Kompatybilność opakowań w przemyśle kosmetycznym 

05.06.2017 Warszawa
17.11.2017 Warszawa

FORMULARZ

04 BO

Wymagania  i audytor systemu BRC Packaging and Packaging Materials (IoP), wersja 5

08-09.06.2017 Warszawa

FORMULARZ

 

 

 

 

 

BEZPIECZEŃSTWO KOSMETYKÓW, CHEMII GOSPODARCZEJ I WYROBÓW HIGIENY OSOBISTEJ

01 BK

GMP - zasady funkcjonowania fabryki kosmetyków wg standardu PN-EN ISO 22716:2009

23.08.2017 Gdynia

FORMULARZ

02 BK

Wprowadzanie produktów kosmetycznych do obrotu w świetle rozporządzenia 1223/2009/WE z uwzględnieniem aktualnych zmian w przepisach - nowy program

27.01.2017 Warszawa
27.09.2017 Katowice

FORMULARZ

03 BK

Monitorowanie bezpieczeństwa kosmetyków w łańcuchu dostaw. Reklamacje, zwroty i działania niepożądane  

26.01.2017 Warszawa 29.05.2017 Warszawa (nowy termin)
26.09.2017 Katowice

FORMULARZ

04 BK

Tworzenie raportu bezpieczeństwa kosmetyku

23.03.2017 Warszawa (nowy termin)
20.11.2017 Katowice

FORMULARZ

05 BK

Kontrola jakości procesu wytwarzania kosmetyków

22.03.2017 Warszawa
21.11.2017 Katowice

FORMULARZ

06 BK

Zasady oznakowania i tworzenia deklaracji marketingowych produktów kosmetycznych zgodnie z wymaganiami prawnymi

07.06.2017 Warszawa
01.12.2017 Poznań

FORMULARZ

07 BK

Ocena toksykologiczna składników w kontekście bezpieczeństwa produktów kosmetycznych

01.02.2017 Warszawa 30.05.2017 Warszawa (nowy termin)
25.08.2017 Gdynia

FORMULARZ

08 BK

Charakterystyka surowców kosmetycznych w zależności od ich struktury chemicznej i grupowanie w zależności od działania w produkcie

05.04.2017 Warszawa
12.10.2017 Wrocław

FORMULARZ

09 BK

Wymagania prawne dla surowców kosmetycznych

06.04.2017 Warszawa
11.10.2017 Wrocław

FORMULARZ

10 BK

Wprowadzanie do obrotu detergentów w świetle Rozporządzenia 648/2004

25.04.2017 Warszawa
05.12.2017 Katowice

FORMULARZ

11 BK

Nanomateriały w kosmetykach

12.05.2017 Warszawa
10.10.2017  Wrocław

FORMULARZ

12 BK

Kolor - barwniki i pigmenty w kosmetykach kolorowych

02.03.2017 Warszawa
15.11.2017 Wrocław

FORMULARZ

13 BK

"Borderline products" zagadnienia regulacyjne związane z właściwą klasyfikacją produktu i wprowadzeniem kosmetyku do obrotu

16.05.2017 Warszawa
14.11.2017 Wrocław

FORMULARZ

14 BK

Recepturowanie i wdrażanie produktów kosmetycznych

07.04.2017 Warszawa
24.08.2017 Gdynia

FORMULARZ

15 BK

Projektowanie formulacji i technologii wytwarzania kosmetyków przeznaczonych do higieny (mydła w płynie, żele pod prysznic, szampony, płyny do kąpieli, płyny do higieny intymnej, żele do mycia skóry twarzy)

20.01.2017 Warszawa

FORMULARZ

17 BK

Audytor wewnętrzny chemii gospodarczej i kosmetyków

25.05.2017 Warszawa

FORMULARZ

18 BK

Nowe wymagania systemu BRC Consumer Products. Wersja IV.

07.02.2017 Warszawa
01.09.2017 Gdynia

FORMULARZ

19 BK

Wymagania systemu IFS Household and Personal Care Products v. 2

11.05.2017 Warszawa

FORMULARZ

20 BK

Audytor systemu BRC Consumer Product, v. 4 i IFS Household and Personal Care Products, v. 2

15-16.03.2017Warszawa
05-06.12.2017 Gdynia


FORMULARZ

21 BK

Ekologiczne kosmetyki i detergenty - NOWE

26.04.2017 Warszawa
04.12.2017 Warszawa


FORMULARZ

22 BK

Nowości prawne roku 2017 dla branży kosmetycznej - NOWE 

08.09.2017 Warszawa
26.10.2017 Wrocław

FORMULARZ


23 BK

Dobra praktyka wytwarzania (GMP) produktów leczniczych - NOWE 

27.10.2017 Wrocław 12.12.2017 Warszawa


FORMULARZ

24 BK

Skażenia mikrobiologiczne w branży kosmetycznej - NOWE

14.11.2017 Warszawa

FORMULARZ

 

 

 

 

 

DOBRA PRAKTYKA LABORATORYJNA

 

 

01 DPL Dobra Praktyka Laboratoryjna w teorii i praktyce. Podstawy prawne, wymagania i wdrożenie sytemu w jednostce badawczej - NOWE 11.10.2017 Warszawa
29.11.2017 Katowice
FORMULARZ
02 DPL Dobra Praktyka Laboratoryjna w teorii i praktyce. Odpowiedzialność personelu jednostki zapewnienia jakości - NOWE  12.10.2017 Warszawa
30.11.2017 Katowice

FORMULARZ

03 DPL

Dobra Praktyka Laboratoryjna w teorii i praktyce. Odpowiedzialność kierownika badania i personelu badawczego - NOWE

13.10.2017 Warszawa
01.12.2017 Katowice
FORMULARZ

 

 

 

 

 

 

DOBRA PRAKTYKA KLINICZNA

 

 

01 DPK Dobra Praktyka Kliniczna (ICH GCP) dla badaczy i zespołów badawczych - NOWE 24.10.2017 Warszawa
05.12.2017 Katowice
FORMULARZ
02 DPK Monitorowanie badań klinicznych – kurs dla monitorów badań klinicznych i kandydatów na monitorów - NOWE 25-26.10.2017Warszawa 06-07.12.2017 Katowice
FORMULARZ

03 DPK

Audyty i inspekcje w badaniach klinicznych - NOWE   

27.10.2017 Warszawa 08.12.2017 Katowice FORMULARZ

 

 

 

 

 

BEZPIECZEŃSTWO I OCHRONA ŚRODOWISKA

01 ENVI

Aktualne wymagania w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Zmiana Rozporządzenia Ministra Zdrowia - NOWY TERMIN 

15.03.2017 Warszawa
30.11.2017 Gdynia

FORMULARZ

02 ENVI

Skażenia wody bakteriami Legionella w instalacjach ciepłej wody użytkowej. Przyczyny ich występowania oraz zapobieganie i zwalczanie

30.05.2017 Warszawa
24.11.2017 Gdynia

FORMULARZ

 

Akademia Wiedzy z Ochrony Środowiska

 

 

AK 01

Ochrona środowiska a obowiązki przedsiębiorcy. Wymagania organów kontrolnych 

30.01.2017 Gdynia
29.08.2017 Gdynia

FORMULARZ

AK 02

Gospodarka odpadami w przedsiębiorstwie. Podstawowe obowiązki wynikające z ustawy opakowaniowej

21.02.2017 Gdynia
05.09.2017 Gdynia

FORMULARZ

AK 03

Gospodarka wodno-ściekowa w przedsiębiorstwie - wymagania i obowiązki 

16.03.2017 Gdynia
06.10.2017 Gdynia

FORMULARZ

AK 04

Emisje do powietrza

25.04.2017 Gdynia
07.11.2017 Gdynia

FORMULARZ

AK 05

Praktyczne warsztaty dotyczące obowiązków sprawozdawczych (ewidencje, opłaty, odpady, Kobize)

25.05.2017 Gdynia
06.12.2017 Gdynia

FORMULARZ

 

 

LABORATORYJNE WARSZTATY MIKROBIOLOGICZNE 

01 MIK

Podstawowe techniki w analizie mikrobiologicznej

31.01-01.02.2017 Gdynia
04-05.07.2017 Gdynia 26-27.07.2017 Wrocław - NOWY TERMIN

FORMULARZ

02 MIK

Pobieranie próbek żywności, próbek z powierzchni produkcji i obrotu, próbek powietrza. Analiza mikrobiologiczna

08-10.03.2017 Tychy
23-25.08.2017 Tychy

FORMULARZ

03 MIK

Analiza mikrobiologiczna żywności

28.02-02.03.2017 Gdynia
10-12.05.2017 Wrocław
20-22.09.2017 Wrocław
29.11- 01.12.2017 Gdynia

FORMULARZ

04 MIK

Analiza mikrobiologiczna wody

20-21.04.2017  Gdynia

18-19.10.2017 Gdynia - NOWY TERMIN

FORMULARZ

05 MIK

Analiza mikrobiologiczna kosmetyków

15-17.11.2017 Gdynia

FORMULARZ

06 MIK

Analiza mikrobiologiczna opakowań do żywności

 

FORMULARZ

07 MIK

Analiza mikrobiologiczna. Przemysł mleczarski

07-09.06.2017 Gdynia

FORMULARZ

08 MIK

Warsztaty z walidacji metod mikrobiologicznych i szacowania niepewności pomiaru

05-07.04.2017 Gdynia
06-08.09.2017 Gdynia

FORMULARZ

 

09 MIK

Mikrobiologia w nowoczesnym browarnictwie i zakładach produkujących napoje niskoalkoholowe fermentowane - NOWE

12.06.2017  Warszawa
17.10.2017 Katowice

FORMULARZ

 

 

 

 

 

LABORATORYJNE WARSZTATY SENSORYCZNE / WYKŁADY

01 SEN

Analiza sensoryczna artykułów spożywczych - wymagania, metody badań i weryfikacja  zespołu   

26-27.01.2017 Gdynia
06-07.04.2017 Katowice
08-09.06.2017 Gdynia
12-13.09.2017 Gdynia
24-25.10.2017 Katowice
12-13.12.2017 Katowice

FORMULARZ

02 SEN

Analiza sensoryczna wody. Wymagania normy PN-EN 1622, wykonanie badań i weryfikacja zespołu

24-25.05.2017 Katowice (nowy termin)

FORMULARZ

03 SEN

Weryfikacja sprawności sensorycznej zespołu - testy sprawdzające

19.01.2017 Katowice
09.05.2017 Gdynia
22.06.2017 Katowice
15.09.2017 Katowice
08.11.2017 Gdynia

FORMULARZ

04 SEN

Stardardowe i zaawansowane metody analizy sensorycznej w ocenie jakości produktu

14.02.2017 Katowice
04.07.2017 Gdynia
24.08.2017 Katowice

FORMULARZ

05 SEN

Lider zespołu sensorycznego - wymagania, zadania, problemy

09-10.03.2017 Gdynia
30-31.05.017 Katowice
03-04.10.2017 Gdynia
28-29.11.2017 Katowice

FORMULARZ

06 SEN

Badanie zmian zapachu i smaku przy kontakcie opakowania z żywnością

01.12.2017 Gdynia

FORMULARZ

07 SEN

Herbata. Ocena jakości sensorycznej

31.08.2017 Gdynia

FORMULARZ

08 SEN

Kawa. Właściwości produktu i jakość

28.02.2017 Gdynia

FORMULARZ

09  SEN

Analiza sensoryczna produktów  kosmetycznych

25.04.2017 Gdynia

FORMULARZ

10 SEN

Sztuka degustacji - zarządzanie jakością sensoryczną alkoholi

17.05.2017 Warszawa
12.10.2017 Katowice

FORMULARZ

11 SEN

Badania konsumenckie jako narzędzie w kształtowaniu sukcesu produktu na rynku z uwzględnieniem wymagań przewodnika ISO 11136:2014

27.02.2017 Warszawa
21.06.2017 Katowice

FORMULARZ

12 SEN

Akredytacja w laboratorium sensorycznym - wymagania, praktyczne wskazówki

06.07.2017 Warszawa
07.11.2017 Katowice

FORMULARZ

13 SEN

Badania biegłości i inne narzędzia zapewnienia jakości wyników badań sensorycznych. Statystyczne techniki analizy danych

14.03.2017 Katowice
07.12.2017 Warszawa


FORMULARZ

 

  14 SEN

Walidacja metod sensorycznych i szacowanie niepewności pomiaru

15.03.2017 Katowice
08.12.2017 Warszawa

FORMULARZ

15 SEN

Tworzenie zespołu sensorycznego

27.04.2017 Gdynia
21.09.2017 Katowice


FORMULARZ

 

 

LABORATORYJNE WARSZTATY Z ANALIZY WODY I ŚCIEKÓW

01 ASR

Analiza fizykochemiczna wody i ścieków. Szkolenie teoretyczne i warsztaty

23.03.2017 Gdynia
17.10.2017 Gdynia

FORMULARZ

 

 

LABORATORIUM

 

 

01 LAB

Walidacja metod analitycznych i szacowania niepewności wyników. Badania fizykochemiczne, instrumentalne i mikrobiologiczne

18.05.2017 Warszawa
21.11.2017 Katowice

FORMULARZ

02 LAB

Analiza trendów danych fizykochemicznych i mikrobiologicznych

21.04.2017 Warszawa
08.06.2017 Katowice
01.12.2017  Poznań

FORMULARZ

03 LAB

Nadzór nad sprzętem pomiarowo-badawczym. Zapewnienie spójności pomiarowej w laboratorium

07.03.2017 Warszawa
03.10.2017 Poznań

FORMULARZ


04 LAB

Warsztaty z metrologii. Nadzór nad wyposażeniem pomiarowym w organizacji i spójność pomiarowa w systemach zarzadzania

20-21.04.2017Warszawa
23-24.11.2017 Wrocław


FORMULARZ

05 LAB System zarządzania jakością w laboratorium wg normy PN-EN ISO/IEC 17025 - NOWE 18.10.2017 Warszawa 22.11.2017 Katowice FORMULARZ
06 LAB Audytor wewnętrzny systemu zarządzania jakością w laboratorium zgodnego PN-EN ISO/IEC 17025 - NOWE 19-20.10.2017Warszawa 23-24.11.2017 Katowice FORMULARZ

                PRODUKCJA

 

Szkoła planisty produkcji

 

 

01 PRO

Prognozowanie i modele planowania

19-20.10.2017 Gdańsk

FORMULARZ

02 PRO

Zarzadzanie elastycznościa i kosztami utrzymania zapasów

16-17.11.2017 Gdańsk

FORMULARZ

03 PRO Harmonogramowanie i monitorowanie produkcji - techniki i mechanizmy 07-08.12.2017 Gdańsk FORMULARZ

04 PRO

Parametryzacja i wykorzystanie mechanizmów ERP na potrzeby planowania produkcji

11-12.01.2018 Gdańsk

FORMULARZ

 

Szkoła Lidera Produkcji

 

 

01 LPRO

Zarządzanie pracownikami przez lidera produkcji, czyli jak lider motywuje i angażuje swój zespół - NOWE

19-20.12.2017 Gdańsk

FORMULARZ

02 LPRO

Organizacja pracy lidera produkcji, czyli jak lider planuje swoją pracę i współpracę z szefami oraz innymi działami - NOWE

18-19.01.2018 Gdańsk

FORMULARZ

03 LPRO Planowanie i kontrola pracy zespołu produkcyjnego, czyli jak lider organizuje pracę podległych mu pracowników - NOWE 15-16.02.2018 Gdańsk FORMULARZ

 

 AKADEMIA LEAN MANAGERA

 

 

01 LMA

Doskonalenie efektywności przedsiębiorstwa z wykorzystaniem Lean Management

16-17.02.2017 Gdańsk

FORMULARZ

02 LMA

Decyzje finansowe w doskonaleniu przedsiębiorstwa - od optymalizacji lokalnych do wyników firmy z wykorzystaniem THROUGHPUT Accounting i narzędzia Lena Management

16-17.03.2017 Gdańsk

FORMULARZ

03 LMA

Wizualne zarządzanie wynikami i metody rozwiazywania problemów

20-21.04.2017 Gdańsk

28-29.09.2017 Gdańsk

FORMULARZ

04 LMA

Diagnoza potencjału przedsiębiorstwa i planowanie działań doskonalących. Mapowanie strumienia wartości i mapa drogowa doskonalenia 

18-19.05.2017 Gdańsk

FORMULARZ

 

 

 

 

 

 

 

ZOBACZ TAKŻE

 

 

 
Pictogram, preload Pictogram, preload Pictogram, preload Pictogram, preload Pictogram, preload Pictogram, preload Pictogram, preload Pictogram, preload Pictogram, preload Pictogram, preload