Tropimy alergeny – badania laboratoryjne w J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.

Alergen to czynniki bądź substancja, która powoduje reakcję uczuleniową. Alergią pokarmową określana jest nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego na spożyte produkty lub związki dodawane do żywności, powodująca występowanie różnych objawów – od podrażnień skórnych, przez dolegliwości żołądkowo-jelitowe, aż po wstrząs anafilaktyczny.

 

Rozporządzenie nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, podaje 14 substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, których obecność należy deklarować na etykiecie produktu spożywczego.

 

Dla zapewnienia bezpieczeństwa środków spożywczych konieczne są szybkie, czułe i niezawodne metody wykrywania oraz ilościowego oznaczania alergenów w żywności, które mogłyby być rutynowo stosowane przez zakład produkcyjny czy instytucje kontrolujące bezpieczeństwo i jakość żywności.

 

Laboratoria J.S.Hamilton Poland Sp. z o.o. wykonują badania alergenów w nowoczesnej pracowni Biologii Molekularnej w Tychach metodą jakościową i ilościową zarówno w produkcie gotowym, jak i wymazach i popłuczynach z linii produkcyjnych, stosując metody oparte na immunoenzymatycznym oznaczaniu białek oraz detekcji specyficznego DNA w metodzie real-time PCR.

 

Alergeny badane w J.S.Hamilton Poland Sp. z o.o.

 

 

 

 

Jesteś zainteresowany?

Skontaktuj się ze swoim opiekunem z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego.

 

Nie współpracowałeś jeszcze z nami?

To proste! Prześlij swoje zapytanie przez  Formularz Kontaktowy

 

ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY!