Aktualności

Pestycydy – zmiany w Rozporządzeniu

Od 03.05.2021r. obowiązuje Rozporządzenie Komisji (UE) 2021/590 z dnia 12 kwietnia 2021 r. zmieniające Rozporządzenie (we) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni.

 

Zmiany dotyczą:

 

  • ALKONIFEN

Zmiana NDP w odniesieniu do papryki rocznej, naparów ziołowych i przypraw

 

  • BOSKALID

Zmiana NDP w odniesieniu do granatów, miodu i pozostałych produktów pszczelich w następstwie zastosowania na powierzchni rzepaku.

 

  • ETOFENPROKS

Zmiana NDP w odniesieniu do śliwek.

 

  • LAMBDA-CYHALOTRYNA

Zmiana NDP w odniesieniu do przypraw nasiennych i przypraw owocowych.

 

  • HYDRAZYD KWASU MALEINOWEGO

Zmiana NDP w odniesieniu do cykorii podróżnik, korzeni.

 

  • MEFENTRIFLUKONAZOL

Zmiana NDP w odniesieniu do owoców ziarnkowych, moreli, wiśni i czereśni, brzoskwiń, śliwek, winogron, ziemniaków, kukurydzy cukrowej, kukurydzy, ziaren słonecznika, ziaren rzepaku oraz korzeni buraka cukrowego.

Zmiana NDP w odniesieniu do dla wątroby świń, nerki bydlęcej i mleka bydła, owiec i kóz w następstwie zastosowania tej substancji na powierzchni pasz.

 

  • 5-NITROGWAJAKOLAN SODU, O-NITROFENOLAN SODU, P-NITROFENOLAN SODU

Zmiana NDP w odniesieniu do winogron, truskawek, malin, porzeczek, kukurydzy, ryżu siewnego, pszenicy zwyczajnej i chmielu.

 

  • TRIKLOPYR

Zmiana NDP w odniesieniu do kiwi.

 

  • PIROFOSFORAN ŻELAZA

włączony do Załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

 

  • L-CYSTEINA i MLEKO KROWIE

zatwierdzone jako substancje podstawowe

 

„Nie oczekuje się, aby warunki stosowania tych substancji prowadziły do obecności w towarach spożywczych lub paszowych pozostałości, które mogłyby stwarzać ryzyko dla konsumentów” – tym samym zostały włączone do Załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

 

Wgląd do pełnej wersji rozporządzenia: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32021R0590

 

Zapoznaj się i bądź na bieżąco z kolejnymi zmianami, które będą obowiązywały od Października 2021r.

 

 

Rozporządzenie Komisji (UE) 2021/616 z dnia 13 kwietnia 2021 r. obowiązujące od 06.11.2021, zmiana dotyczy:

 

  • BENALAKSYL – zmiana NDP
  • DICHLOBENIL– zmiana NDP
  • BENALAKSYL-M– zmiana NDP
  • FLUOPIKOLID– zmiana NDP
  • PROCHINAZYD – zmiana NDP – Definicja w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego
  • PIRYDALIL– zmiana NDP

 

Szczegóły: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32021R0616

 

 

Rozporządzenie Komisji (UE) 2021/618 z dnia 15 kwietnia 2021 r. obowiązujące od 06.11.2021, zmiana dotyczy:

 

  • DICHLOFOP – zmiana NDP i definicji
  • FLUOPYRAM- zmiana NDP
  • IPKONAZOL- zmiana NDP
  • TERBUTYLOAZYNA – zmiana NDP i definicji w odniesieniu do mleka

 

Szczegóły: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32021R0618

 

 

Rozporządzenie Komisji (UE) 2021/644 z dnia 15 kwietnia 2021 r. obowiązujące od 10.11.2021, zmiana dotyczy:

 

  • FLUKSAPYROKSAD – zmiana NDP
  • HYMEKSAZOL- zmiana NDP
  • METAMITRON- zmiana NDP
  • PENFLUFEN- zmiana NDP
  • SPIROTETRAMAT- zmiana NDP

 

Szczegóły: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32021R0644

 

 

Rozporządzenie Komisji (UE) 2021/663 z dnia 22 kwietnia 2021 r. obowiązujące od 13.11.2021, zmiana dotyczy:

 

  • CHLORDEKON – zmiana NDP w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego

 

Szczegóły: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32021R0663

 

Laboratorium Hamilton UO-Technologia Sp. z o.o. w Słomczynie oferuje kompleksowe i szczegółowe analizy pozostałości środków ochrony roślin w produktach spożywczych, glebie i podłożach.

 

 

Współpracując z Hamilton UO-technologia  otrzymasz ocenę zgodności:

 

  • z wymaganiami UE
  • z wymaganiami USA (FDA)
  • w zakresie rolnictwa ekologicznego

 

A także możliwość wyliczenia ARfD (Ostra Dawka Referencyjna) i profesjonalne doradztwo.

 

Oferta dopasowana jest zarówno do wymagań żywności konwencjonalnej jak i ekologicznej, oraz certyfikacji gospodarstw rolnych.

 

Przewidujemy regularne informowanie Państwa o zmianach prawnych w zakresie badań pestycydów.

 

Zapraszamy do śledzenia zmian w naszych aktualnościach.

 

Jesteś zainteresowany?

Skontaktuj się ze swoim opiekunem z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego, aby poznać szczegóły.

 

Chcesz rozpocząć współpracę?

To proste! Prześlij swoje zapytanie przez Formularz Kontaktowy