Aktualności

Znakowanie wartością odżywczą na rynku amerykańskim (zmiany w Nutrition Facts Label)

Po okresie przejściowym, od 01.01.2021r. dla wszystkich producentów żywności obowiązują nowe przepisy FDA dotyczące znakowania produktów spożywczych w USA.   Informacje obowiązkowe o składnikach wartości odżywczej:   kalorie tłuszcz, kwasy tłuszczowe nasycone, kwasy tłuszczowe trans, cholesterol sód węglowodany ogółem, błonnik …

Niebezpieczne dioksyny – analiza w J.S.Hamilton Poland

  Dioksyny to grupa organicznych związków chemicznych,  powszechnie rozumianych jako grupa 210 chlorowanych pochodnych (kongenerów) dibenzodioksyny i dibenzofuranu określanych w skrócie jako PCDD i PCDF. Ze względu na podobny mechanizm działania dołączono do nich 12 spośród 209 kongenerów polichlorowanych bifenyli …

Przyspieszone testy przechowalnicze – Accelerated Shelf-Life Testing (ASLT)

  Laboratorium J.S. Hamilton Poland przeprowadza przyspieszone badania przechowalnicze produktów trwałych:   pakiet badań przygotowywany jest indywidualnie przez doświadczonych ekspertów; produkty przechowywane są w komorze klimatycznej w monitorowanych warunkach, w temperaturze wyższej niż standardowa temperatura przechowywania; pobieranie próbek do badań …