Badania kosmetyków i chemii gospodarczej

Badania czystości mikrobiologicznej i testy konserwacji

Czystość mikrobiologiczna produktów kosmetycznych jest kluczowym elementem ich bezpieczeństwa. Producent powinien nie tylko zachowywać określone procedury i standardy wytwarzania, lecz również stale prowadzić weryfikację czystości mikrobiologicznej surowców oraz wyrobów gotowych.

 

Oferujemy akredytowane badania czystości mikrobiologicznej wg:

 

  • EN ISO 21149 – ogólna liczba drobnoustrojów
  • EN ISO 22718 – obecność Staphylococcus aureus
  • EN ISO 22717 – obecność Pseudomonas aeruginosa
  • EN ISO 18416 – obecność Candida albicans
  • EN ISO 21150 – obecność Escherichia coli
  • EN ISO 16212 – liczba pleśni i drożdży

 

Testy Konserwacji (ang. Challenge test) są gwarantem, że zastosowane środki konserwujące zabezpieczają produkt kosmetyczny przed rozwojem niebezpiecznych drobnoustrojów oraz chronią przed rozwojem wtórnych zakażeń w trakcie użytkowania. Polegają na zakażeniu badanej masy kosmetycznej szczepami Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aurerus, Candida albicans oraz Aspergillus brasiliensis (dawniej Aspergiliius Niger) i obserwacji redukcji drobnoustrojów w czasie.

 

Do najczęściej stosowanych metod należą:

 

  • Norma EN ISO 11930
  • Metoda Farmakopealna
  • Metoda Koko Test

 

Test Konserwacji przeprowadza się na różnych etapach produkcji i przechowywania:

 

  • na etapie opracowania produktu (w celu uzyskania właściwego układu konserwującego)
  • w czasie produkcji (w celu potwierdzenia braku ujemnego wpływu procesu technologicznego na trwałość konserwantów i skuteczność ich działania)
  • dla zabezpieczenia produktu w przypadku wystąpienia zakażenia w czasie produkcji oraz podczas użytkowania przez konsumenta
  • dla oceny działania wobec szczepów środowiskowych, stwarzających problemy mikrobiologiczne.