Badania żywności i pasz

Rozwój produktu spożywczego

Laboratoria J.S. Hamilton oferują kompleksowe badania laboratoryjne żywności w tym owoców, warzyw i ich przetworów, które obejmują zarówno badania fizykochemiczne, mikrobiologiczne jak i organoleptyczne. Nasza oferta skierowana jest do producentów oraz dystrybutorów owoców, warzyw i ich przetworów.

 

Gwarantujemy:

  • szeroki wachlarz akredytowanych analiz
  • odbiór i pobór próbek
  • kilkudniowe terminy realizacji
  • konkurencyjne ceny
  • profesjonalne doradztwo

Oferta badań

Badania mikrobiologiczne:

  • bakterie tlenowe mezofilne – metoda klasyczna
  • bakterie tlenowe mezofilne – metoda NPL, system Tempo (wynik już po 48h)
  • bakterie tlenowe mezofilne przetrwalnikujące
  • bakterie beztlenowe przetrwalnikujące
  • Escherichia coli – metoda klasyczna
  • Escherichia coli – metoda NPL, system Tempo (wynik już po 24h)
  • bakterie z grupy coli – metoda klasyczna
  • bakterie z grupy coli – metoda NPL, system Tempo (wynik już po 24h)
  • gronkowce koagulazo-dodatnie – metoda klasyczna
  • gronkowce koagulazo-dodatnie – metoda NPL, system Tempo (wynik już po 24h)
  • pleśnie i drożdże
  • Listeria monocytogenes – metoda klasyczna
  • Listeria monocytogenes – metoda z wykorzystaniem techniki PCR (wynik już po 48h)
  • Salmonella spp. – metoda klasyczna
  • Salmonella spp. – metoda z wykorzystaniem techniki PCR (wynik już po 24h)
  • bakterie fermentacji mlekowej
  • Bacillus cereus Yersinia enterocolitica Leuconostoc spp.

Badania fizykochemiczne:

  • Białko
  • Sucha masa (woda)
  • Popiół ogólny
  • Popiół nierozpuszczalny w kwasie solnym
  • Błonnik pokarmowy
  • Sól
  • Kwasowość ogólna
  • pH
  • Cukry ogółem
  • Cukry redukujące
  • Sacharoza, glukoza, fruktoza, laktoza
  • Ekstrakt ogólny
  • Zanieczyszczenia
  • Szkodniki i ich pozostałości
  • Udział poszczególnych składników
  • Azotany i azotyny
  • Metale ciężkie: Pb, Cd, As, Hg, Sn
  • Składniki mineralne: Ca, Na, K, Mg, Fe, Zn itd.
  • Konserwanty: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy, dwutlenek siarki
  • Mykotoksyny: Aflatoksyna B1, suma aflatoksyn B1, B2, G1, G2, Ochratoksyna A, Patulina
  • Pozostałości pestycydów ( czytaj )
  • Witaminy: A, D, E, K, C oraz witaminy z grupy B
  • Alergeny – obecność i zawartość
  • Wartość odżywcza GDA I grupa (białko, tłuszcz, węglowodany, wartość energetyczna)
  • Wartość odżywcza GDA II grupa (GDA I grupa + kwasy tłuszczowe, cukry ogółem i sód)

 

Prócz powyższych analiz proponujemy także takie badania jak:

  • ocena sensoryczna – produkty o wysokiej jakości sensorycznej, które są najbardziej akceptowane przez konsumentów zapewniają rynkowy sukces i zyskowność podejmowanych działań. Wyniki badań sensorycznych mogą być wykorzystywane m.in. przy kontroli jakości, opracowywaniu nowych produktów oraz modyfikowaniu produktów już istniejących, jak również dokonywaniu wyboru dostawcy, na podstawie jakości sensorycznej proponowanych przez niego produktów. Do najczęściej stosowanych przez nas metod należą:

– metoda opisowa

– metoda różnicowa

– metoda z zastosowaniem skal i kategorii

– ilościowa analiza opisowa

– analiza życia produktu

 

  • badania konsumenckie – kliknij aby dowiedzieć się więcej