White beans and green leafs in flasks

Badania fizykochemiczne

Badania na obecność pestycydów

Termin „pestycydy” jest powszechnie używany jako synonim określający środki ochrony roślin. Są to substancje lub mieszaniny substancji przeznaczone do zapobiegania, niszczenia lub kontrolowania szkodliwych organizmów lub chorób, bądź chroniące przed nimi rośliny lub produkty roślinne w trakcie produkcji, przechowywania i transportu. Stosowanie środków ochrony roślin umożliwia lepsze wykorzystanie i stabilizację potencjału plonowania roślin uprawnych.

Pozostałości pestycydów powstałe w wyniku stosowania środków ochrony roślin w uprawach spożywczych lub paszowych mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia publicznego. W celu dostarczania konsumentom bezpiecznej
i zdrowej żywności producenci i dostawcy powinni monitorować zawartość pozostałości pestycydów. Najwyższe dopuszczalne poziomy (NDP) pozostałości pestycydów zostały określone w Rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG, ze zmianami.

Akredytowane laboratorium Hamilton UO-Technologia w Słomczynie oferuje kompleksowe badania na zawartość pozostałości pestycydów metodą „multi” (MRM) w produktach takich jak:

  • świeże i mrożone owoce oraz warzywa i ich przetwory, w tym soki,
  • zboża i ich przetwory,
  • żywność pochodzenia zwierzęcego: mięso, ryby, mleko i ich przetwory,
  • herbata,
  • grzyby,
  • gleba,
  • podłoża do upraw, np. pieczarek.

W laboratorium wykorzystujemy również metody specyficzne do oznaczenia pozostałości pestycydów:

  • chlorany i nadchlorany,
  • etefon,
  • kwas fosfonowy i fosetyl,
  • hydrazyd kwasu maleinowego,
  • ditiokarbaminiany w przeliczeniu na CS2,
  • mepikwat i chloromekwat,
  • BAC i DDAC / aminy czwartorzędowe.

Dysponujemy najnowocześniejszym sprzętem dedykowanym do analizy pozostałości pestycydów:

  • chromatografy gazowe sprzężone z tandemową spektrometrią mas (GC QQQ),
  • chromatografy cieczowe sprzężone z tandemową spektrometrią mas (LC QQQ),
  • chromatografy gazowe sprzężone z spektrometrią mas z analizą fazy nadpowierzchniowej (HS-GC- MS).

Wyposażenie to pozwala na dostarczanie klientom wyników oznaczenia pozostałości pestycydów w badanych próbkach na poziomach spełniających wymagania legislacji UE. Oferujemy naszym klientom badania ponad 700 pozostałości pestycydów. W celu spełnienia wymagań naszych klientów oferujemy dedykowany zakres badań pozostałości pestycydów dla m.in:

  • żywności konwencjonalnej,
  • żywności ekologicznej,
  • na potrzeby certyfikacji gospodarstw rolnych GLOBAL GAP.

Posiadamy certyfikat niemieckiej organizacji Fruit Monitoring, prowadzącej wspólny system monitorujący pozostałości pestycydów w owocach i warzywach dla niemieckich firm handlowych Dohle, EDEKA / Netto MD, Globus, METRO (Real, METRO Cash & Carry), Norma, REWE

WSPÓŁPRACUJĄC Z NAMI, OTRZYMASZ:

  • stwierdzenie zgodności wyników z wymaganiami UE,
  • stwierdzenie zgodności wyników z wymaganiami USA (FDA),
  • stwierdzenie zgodności wyników w zakresie rolnictwa ekologicznego,
  • możliwość wyliczenia ARfD (Ostra Dawka Referencyjna),
  • profesjonalne doradztwo.

Formularz kontaktowy

* Pola wymagane