Dioksyny to grupa organicznych związków chemicznych, powszechnie rozumianych jako grupa 210 chlorowanych pochodnych (kongenerów) dibenzodioksyny i dibenzofuranu określanych w skrócie jako PCDD i PCDF. Ze względu na podobny mechanizm działania dołączono do nich 12 spośród 209 kongenerów polichlorowanych bifenyli PCB i zdefiniowano jako związki dioksynopodobne (w skrócie DLC).
Najwyższe dopuszczalne poziomy dioksyn w środkach spożywczych zawarte są w Rozporządzeniu Komisji (WE) Nr 1881/2006, z późniejszymi zmianami, Sekcja 5: Dioksyny i PCB, natomiast w paszach w Dyrektywie 2002/32/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, z późniejszymi zmianami, SEKCJA V: Dioksyny i PCB. Poza kryteriami dla dioksyn I PCB dioksynopodobnych określone zostało kryterium dla 6 wskaźnikowych polichlorowanych bifenyli PCB o działaniu niepodobnym do dioksyn ICES-6.
Podstawowym źródłem narażenia człowieka na dioksyny jest żywność – ponad 90-95% dziennej dawki dioksyn trafia do naszych organizmów z żywnością, przede wszystkim pochodzenia zwierzęcego. Do głównych źródeł dioksyn należą mięso i produkty mięsne, mleko i produkty mleczne oraz ryby, a także w mniejszym stopniu jaja, tłuszcze i oleje.
Ich obecność w organizmie może skutkować niepłodnością oraz mutacją zachodzącą w kodzie genetycznym, ma wpływ na pojawienie się i rozwój nowotworów, może być również wykorzystywana jako broń chemiczna.
J.S. Hamilton Poland jako jedyne prywatne laboratorium w Polsce wykonuje oznaczenie dioksyn metodą akredytowaną w:
- Produkty rolne w tym pasze dla zwierząt,
- Dodatki do pasz (pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego)
- Mleko i produkty mleczne
- Ryby i przetwory rybne oraz owoce morza,
- Oleje, tłuszcze zwierzęce i roślinne,
- Nasiona oleiste,
- Zboża i przetwory zbożowe,
- Drób i produkty drobiarskie,
- Tusze, wycinki z tusz,
- Mięso i przetwory mięsne.
Współpracując z J.S. Hamilton Poland zyskujesz:
- Krótki czas analiz
- Analizy spełniające wymagania dla metod referencyjnych z zastosowaniem chromatografii gazowej z detekcją wysokorozdzielczą spektrometrią mas (GC-HRMS).
- Kompleksowość wykonywanych analiz
- Wsparcie merytoryczne
Jesteś zainteresowany?
Skontaktuj się ze swoim opiekunem z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego.
Chcesz rozpocząć współpracę?
To proste! Prześlij swoje zapytanie przez Formularz Kontaktowy
Zapraszamy do współpracy!