tops of coca-cola cans close-up

Opakowania, zabawki i produkty konsumenckie

Szukasz czegoś innego?

tile image
Poznaj ofertę

Opakowania i materiały do kontaktu z żywnością

tile image
Poznaj ofertę

Zabawki i artykuły dziecięce

tile image
Poznaj ofertę

Pozostałe artykuły non-food

tile image
Poznaj ofertę

Dobrowolna Certyfikacja J.S. Hamilton

Formularz kontaktowy

* Pola wymagane

Aktualności

Pozostałości środków ochrony roślin w jabłkach

Pestycydy są to środki ochrony roślin, stosowane w celu ograniczenia strat w produkcji rolnej. Każdy rolnik musi stosować się do przepisów regulujących najwyższe dopuszczalne poziomy (NDP) pozostałości pestycydów w swoich produktach (tj. warzywach, owocach, zbożach). Dokumentem regulującym NDP jest Rozporządzenie nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych …

Sprawdź

Pestycydy w produktach sezonowych – przegląd badań naukowych

Owoce i warzywa są kluczowym składnikiem zdrowej diety, dostarczają organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i błonnika. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie co najmniej 400 gramów tych produktów dziennie, aby zmniejszyć ryzyko chorób serca, udarów, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów. W obliczu rosnących obaw o bezpieczeństwo żywności, zwraca się coraz większą uwagę na zawartość pestycydów …

Sprawdź

Właściwości i zastosowanie alkaloidów tropanowych

Alkaloidy tropanowe (AT) stanowią grupę organicznych związków chemicznych, o złożonej strukturze i różnorodnych właściwościach. Jest to grupa wtórnych metabolitów roślinnych, występujących w roślinach z rodziny psiankowatych, kapustowatych czy krasnodrzewowatych. Głównymi przedstawicielami tej grupy związków są atropina, skopolamina oraz kokaina. Alkaloidy tropanowe wykazują silne działanie farmakologiczne, dlatego też często wykorzystywane są w medycynie, a także w …

Sprawdź

Pobieranie próbek owoców i warzyw do badań pozostałości pestycydów

Pestycydy stosowane w rolnictwie oraz ogrodnictwie to głównie środki ochrony roślin. Stosuje się je w celu zminimalizowania lub wyeliminowania szkodliwych czynników wpływających na uprawy. W zależności od potrzeb oraz problemu, z którym trzeba się zmierzyć, producenci sięgają po różne rodzaje preparatów. Na podstawie badań toksyczności substancji czynnych zawartych w preparatach, ustanowiono tzw. najwyższe dopuszczalne poziomy …

Sprawdź

MAJ 2024 W BRANŻY BADAŃ ŻYWNOŚCI

W maju 2024 roku J.S. Hamilton aktywnie uczestniczył w szeregu kluczowych wydarzeń branżowych, podkreślając swoją obecność na rynku badań spożywczych. Firma z zaangażowaniem brała udział w konferencjach, targach oraz seminariach, gdzie nasi eksperci dzielili się wiedzą i doświadczeniem z zakresu badań i kontroli żywności. Udział w tych wydarzeniach umożliwił nawiązanie nowych kontaktów biznesowych, umocnienie relacji …

Sprawdź

Nowe szkolenia z zakresu eksportu produktów spożywczych do USA!

Z przyjemnością informujemy, że w naszej ofercie pojawiły się świeże szkolenia związane z tematyką eksportu produktów spożywczych do Stanów Zjednoczonych. Wyślij zgłoszenie do 26 maja i zyskaj 13%* rabatu! Informację o rabacie zawrzyj w uwagach do zgłoszenia. 1. Prewencyjne kontrole żywności w eksporcie do USA w oparciu o wymogi ustawy FDA-FSMA, PCQI Termin i miejsce: …

Sprawdź

Alkaloidy pirolizydynowe w żywności

Alkaloidy pirolizydynowe (AP) to grupa związków naturalnie występujących w różnych gatunkach roślin, wytwarzanych w celu ich ochrony przed roślinożercami. AP są pochodnymi pirolizydyny lub necyny, o charakterze estrów i diestrów. Ulegają one hydrolizie kwaśnej lub zasadowej, w wyniku której powstają zasadowe aminoalkohole typu necyna (takie jak: retronecyna, heliotrydyna, platynecyna, otonecyna) oraz kwasy necynowe mono- i …

Sprawdź

Wirusy w owocach miękkich

Ze względu na dobroczynny wpływ owoców i warzyw na zdrowie promuje się włączenie tych produktów do codziennej diety. Jednakże zwiększone spożycie owoców i warzyw może prowadzić do wzrostu liczby ognisk chorób przenoszonych drogą pokarmową, szczególnie ostrej bakteryjnej i niebakteryjnej infekcji żołądka oraz jelit.  Zatrucia pokarmowe wywoływane przez zanieczyszczoną wirusami żywność to problem ogólnoświatowy.  Za największą …

Sprawdź

Akryloamid – czy taki straszny?

Akryloamid to organiczny związek chemiczny, który zdobył spore zainteresowanie ze względu na obawy związane z jego potencjalnym, rakotwórczym wpływem na zdrowie człowieka. Jest to substancja, której obecność w żywności budzi coraz większe obawy. Dlatego w niniejszym artykule przyjrzymy się temu zagadnieniu nieco bliżej, rozpatrując regulacje prawne, źródła występowania w żywności, działania podejmowane przez producentów w …

Sprawdź

Konferencja The Truth in Packaging: LET’S TALK ABOUT FACTS

Laboratorium J.S. Hamilton serdecznie zaprasza na międzynarodową* konferencję pt.: The Truth in Packaging: LET’S TALK ABOUT FACTS, która odbędzie się 17 października 2024 roku w MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel w Ożarowie Mazowieckim (nieopodal Warszawy). Z uwagi na coroczne zainteresowanie Panelami Dyskusyjnymi, a tym samym wychodząc naprzeciw Waszym oczekiwaniom, zapraszamy na wydarzenie branżowe w …

Sprawdź

Bezpieczeństwo recyklatów w zastosowaniu do produkcji opakowań spożywczych – praktyczne wdrożenie Rozporządzenia (UE) 2022/1616

Jednym z podstawowych celów przyjętych przez Unię Europejską na najbliższe lata jest zmniejszenie ilości odpadów tworzyw sztucznych trafiających na wysypiska śmieci oraz zwiększenie ilości odpadów z tworzyw sztucznych poddawanych recyklingowi. Od 2025 roku ma zostać zwiększony udział materiałów z recyklingu w butelkach PET do napojów do 25% a od 2030 roku do 30%. Niestety Rozporządzenie …

Sprawdź

Oleje mineralne – jakie są dla nich limity w UE?

OLEJE MINERALNE MOSH/MOAH Za oleje mineralne uważa się mieszaninę ciekłych węglowodorów zawierających rozbudowane pierścienie aromatyczne MOAH oraz rozbudowane łańcuchu alifatyczne i cykliczne MOSH. Całą grupę można określić jako oleje mineralne MOH. Oleje mineralne gromadzą się w wielu organach wewnętrznych, mogą prowadzić do uszkodzenia wątroby, zastawki serca oraz węzłów limfatycznych. Podejrzewa się, że są genotoksycznymi czynnikami …

Sprawdź

Zadbaj o bezpieczeństwo Twoich produktów

Zastanawiasz się, czy Twoje produkty dla dzieci i niemowląt są bezpieczne? Nie wiesz, które badania są konieczne oraz jakie oznaczenia zastosować na opakowaniu zabawek? Eksperci J.S. Hamilton rozwieją Twoje wątpliwości! W dniach 22-24 lutego 2023 roku, Eksperci J.S. Hamilton uczestniczyli w  XIII Międzynarodowych Targach Zabawek i Artykułów dla Matki i Dziecka KIDS’ TIME. Udział w …

Sprawdź

Targi KIDS’ TIME 2023

Już 22-24.02.2023 odbędą się XIII Międzynarodowe Targi Zabawek i Artykułów dla Matki i Dziecka KIDS’ TIME. „To wydarzenie, które od ponad dekady cieszy się uznaniem wśród producentów zabawek i artykułów dla dzieci. Podczas największej tego typu imprezy w Polsce, wielu wystawców decyduje się na premiery swoich produktów. To wszystko sprawia, że KIDS’ TIME jest obowiązkowym …

Sprawdź

Europejskie targi opakowań, technologii i przetwórstwa FACHPACK w Norymberdze

fachpack 2022 logo

Już we wrześniu, w dniach 27-29 września 2022 r. odbędą się Europejskie targi opakowań, technologii i przetwórstwa FACHPACK w Norymberdze.

Sprawdź

Formularz kontaktowy

* Pola wymagane