ship sailing in harbour

Inspekcje, fumigacja i kontrola paliw

Szukasz czegoś innego?

tile image
Poznaj ofertę

Kontrola towarów (inspekcje)

tile image
Poznaj ofertę

Fumigacja i usługi DDD

tile image
Poznaj ofertę

Kontrola paliw i chemikaliów

tile image
Poznaj ofertę

Spedycja i logistyka

Formularz kontaktowy

* Pola wymagane

Aktualności

Cykl webinariów z zakresu mikrobiologii żywności!

J.S. Hamilton zaprasza na serię webinariów obejmujących kluczowe aspekty mikrobiologii żywności, szczególnie w kontekście mrożonek, produktów cukierniczych oraz garmażeryjnych. Dowiedz się, jak zapewnić najwyższe standardy bezpieczeństwa i jakości swoich produktów! Webinarium 1: Mrożonki Data: 26 lipca 2024 r. Drobnoustroje a Stres Chłodniczy: Jak mikroorganizmy reagują na niskie temperatury i jakie strategie przetrwania stosują? Walidacja Procesu …

Sprawdź

Informacja o zmianie okresu ważności certyfikatów dla firmy AGR Sp. z o.o.

J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. – Jednostka Certyfikująca informuje, że z dniem 23.07.2024 r.: certyfikaty JSHP/5/CZ/2022, JSHP/6/CZ/2022 oraz JSHP/27/B/2022 (dla firmy AGR Sp. z o.o.) zostały cofnięte przez Jednostkę Certyfikującą ze skutkiem natychmiastowym.

Sprawdź

Pozostałości środków ochrony roślin w jabłkach

Pestycydy są to środki ochrony roślin, stosowane w celu ograniczenia strat w produkcji rolnej. Każdy rolnik musi stosować się do przepisów regulujących najwyższe dopuszczalne poziomy (NDP) pozostałości pestycydów w swoich produktach (tj. warzywach, owocach, zbożach). Dokumentem regulującym NDP jest Rozporządzenie nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych …

Sprawdź

Pestycydy w produktach sezonowych – przegląd badań naukowych

Owoce i warzywa są kluczowym składnikiem zdrowej diety, dostarczają organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i błonnika. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie co najmniej 400 gramów tych produktów dziennie, aby zmniejszyć ryzyko chorób serca, udarów, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów. W obliczu rosnących obaw o bezpieczeństwo żywności, zwraca się coraz większą uwagę na zawartość pestycydów …

Sprawdź

Właściwości i zastosowanie alkaloidów tropanowych

Alkaloidy tropanowe (AT) stanowią grupę organicznych związków chemicznych, o złożonej strukturze i różnorodnych właściwościach. Jest to grupa wtórnych metabolitów roślinnych, występujących w roślinach z rodziny psiankowatych, kapustowatych czy krasnodrzewowatych. Głównymi przedstawicielami tej grupy związków są atropina, skopolamina oraz kokaina. Alkaloidy tropanowe wykazują silne działanie farmakologiczne, dlatego też często wykorzystywane są w medycynie, a także w …

Sprawdź

Pobieranie próbek owoców i warzyw do badań pozostałości pestycydów

Pestycydy stosowane w rolnictwie oraz ogrodnictwie to głównie środki ochrony roślin. Stosuje się je w celu zminimalizowania lub wyeliminowania szkodliwych czynników wpływających na uprawy. W zależności od potrzeb oraz problemu, z którym trzeba się zmierzyć, producenci sięgają po różne rodzaje preparatów. Na podstawie badań toksyczności substancji czynnych zawartych w preparatach, ustanowiono tzw. najwyższe dopuszczalne poziomy …

Sprawdź

MAJ 2024 W BRANŻY BADAŃ ŻYWNOŚCI

W maju 2024 roku J.S. Hamilton aktywnie uczestniczył w szeregu kluczowych wydarzeń branżowych, podkreślając swoją obecność na rynku badań spożywczych. Firma z zaangażowaniem brała udział w konferencjach, targach oraz seminariach, gdzie nasi eksperci dzielili się wiedzą i doświadczeniem z zakresu badań i kontroli żywności. Udział w tych wydarzeniach umożliwił nawiązanie nowych kontaktów biznesowych, umocnienie relacji …

Sprawdź

Nowe szkolenia z zakresu eksportu produktów spożywczych do USA!

Z przyjemnością informujemy, że w naszej ofercie pojawiły się świeże szkolenia związane z tematyką eksportu produktów spożywczych do Stanów Zjednoczonych. Wyślij zgłoszenie do 26 maja i zyskaj 13%* rabatu! Informację o rabacie zawrzyj w uwagach do zgłoszenia. 1. Prewencyjne kontrole żywności w eksporcie do USA w oparciu o wymogi ustawy FDA-FSMA, PCQI Termin i miejsce: …

Sprawdź

Alkaloidy pirolizydynowe w żywności

Alkaloidy pirolizydynowe (AP) to grupa związków naturalnie występujących w różnych gatunkach roślin, wytwarzanych w celu ich ochrony przed roślinożercami. AP są pochodnymi pirolizydyny lub necyny, o charakterze estrów i diestrów. Ulegają one hydrolizie kwaśnej lub zasadowej, w wyniku której powstają zasadowe aminoalkohole typu necyna (takie jak: retronecyna, heliotrydyna, platynecyna, otonecyna) oraz kwasy necynowe mono- i …

Sprawdź

Europejska Giełda Towarowa w Warszawie za nami!

W dniach 12-13 października w Warszawie, odbyła Europejska Giełda Towarowa (European Commodities Exchange). Wydarzenie skupiające najważniejszych przedstawicieli sektora rolno-spożywczego po raz pierwszy w swojej długoletniej tradycji miało okazję gościć w Europie Środkowo-Wschodniej. 63 edycja European Commodities Exchange była jednym z ważnych wydarzeń w kalendarzu J.S. Hamilton oraz całości branży. To nie tylko doskonała okazja do …

Sprawdź

Rakorafy w Porcie w Gdyni zwiększają przepustowość badań zboża.

Eksport zboża drogą morską stanowi istotny sektor w globalnym handlu żywnością i jest jednym z największych wyzwań logistycznych w ostatnich miesiącach. W współpracy z operującym w porcie gdyńskim Terminalem Przeładunkowym HES oraz globalnym operatorem na rynku produktów spożywczych Louis Dreyfus Company, na parkingu przy ulicy Logistycznej, uruchomiliśmy dwa kolejne rakorafy. Zwiększając możliwość realizacji próbkobrań zbóż …

Sprawdź

Targi Górnictwa, Przemysłu Energetycznego i Hutniczego

big mining machine

W dniach 6-9 września odbędzie się  w Katowicach kolejna edycja Międzynarodowych Targów Górnictwa, Przemysłu Energetycznego i Hutniczego organizowana przez Expo Katowice.

Sprawdź

Formularz kontaktowy

* Pola wymagane