W produktach spożywczych o obniżonej kaloryczności producenci coraz częściej zamiast cukru stosują substancje słodzące. Zamienniki cukru zwyczajowo nazywane słodzikami to związki, które mają słodki smak i w większości pozbawione są kaloryczności z uwagi na brak udziału w procesach metabolicznych.
Substancje słodzące należą do grupy dodatków spożywczych, które są uregulowane Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008r. (z późn. zm.) w sprawie dodatków do żywności.
Dodatki do żywności pełnią wiele funkcji technologicznych, są stosowane w celu podniesienia walorów smakowych, zwiększenia trwałości, czy poprawienia atrakcyjności wyglądu zewnętrznego produktu.
Najczęściej substancje słodzące można spotkać w produktach spożywczych tj:.
- napoje bezalkoholowe
- gumy do żucia
- wyroby cukiernicze
- produkty spożywcze dla osób dbających o prawidłową masę ciała
- suplementy diety
Uwaga nowość! Laboratorium J.S. Hamilton Poland wykonuje oznaczenie zawartości substancji dodatkowych tj. Acesulfam K, Sacharyna, Aspartam metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej z detekcją spektrofotometryczną (HPLC-UV/Vis, HPLC-DAD) w zakresie:
Acesulfam K (5 – 5000) mg/kg (mg/l)
Sacharyna (5 – 5000) mg/kg (mg/l)
Aspartam (5 – 5000) mg/kg (mg/l)
Analizy metodą akredytowaną wykonasz w produktach:
- Napoje bezalkoholowe
- Przetwory rybne
- Słodziki
- Suplementy diety
- Guma do żucia
- Koncentraty spożywcze
- Cukierki
Zachęcamy do zapoznania z ofertą.
Jesteś zainteresowany badaniami?
Skontaktuj się ze swoim opiekunem z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego, aby poznać szczegóły.
Chcesz rozpocząć współpracę?
To proste! Prześlij swoje zapytanie na nasz adres e-mail: oferty.food@jsh.com.pl
Zapraszamy do współpracy!