Obok parametrów mikrobiologicznych, fizykochemicznych, organoleptycznych znajdują się również takie parametry, które służą do oceny prawidłowości i stwierdzenia, że produkt nie jest zafałszowany. Zgodnie z Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia zafałszowany środek spożywczy to taki, którego skład lub inne właściwości zostały zmienione, a konsument nie został o tym poinformowany w sposób określony w przepisach Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004, ze zmianami, albo środek spożywczy, w którym zostały wprowadzone zmiany mające na celu ukrycie jego rzeczywistego składu lub innych właściwości.
Dążąc do usystematyzowania tego problemu o zafałszowaniu środka spożywczego mówimy w szczególności, kiedy:
- dodane zostały do niego substancje zmieniające skład lub obniżające wartość odżywczą,
- przeciwnie – odjęto składnik lub zmniejszono zawartość jednego lub kilku składników, decydujących o wartości odżywczej lub innej właściwości danego środka spożywczego,
- podjęto zabiegi mające na celu ukrycie rzeczywistego składu lub nadanie wyglądu środka spożywczego o należytej jakości,
- niezgodnie z prawdą podano nazwę, skład, datę lub miejsce produkcji, termin przydatności do spożycia lub datę minimalnej trwałości,
- został nieprawidłowo oznakowany.
Produkty mleczne to jedne z najczęściej fałszowanych produktów spożywczych na świecie. Istnieje szereg przykładów niewłaściwej praktyki fałszowania produktów mlecznych.
Laboratorium J.S. Hamilton Poland pomoże wykryć:
- obecność mleka krowiego w serach owczych lub kozich,
- obecność tłuszczu obcego w maśle, serze i serze topionym,
- obecność skrobi w przetworach mlecznych,
- rozcieńczenie mleka płynnego wodą,
- nieprawidłowe oznakowanie produktu.
Szczególną uwagę w przedmiocie badań produktów mlecznych kierujemy na analizę triacylogliceroli – dodatku tłuszczów obcych. Umożliwia ona wykrycie zarówno tłuszczów roślinnych, jak i zwierzęcych.
Kolejną grupą produktów fałszowanych stosunkowo często są wyroby mięsne oraz mięso surowe. Można wyszczególnić dwie grupy, dla których wykonywane są dedykowane badania:
- mięso surowe:
- zawartość wody dodanej,
- fizjologiczny współczynnik dla gatunku drób,
- antybiotyki w świeżym mięsie.
- wyroby mięsne:
- dodatek mięsa innych gatunków niedeklarowanych lub brak obecności mięsa gatunku deklarowanego na opakowaniu,
- obecność skrobi,
- niezgodność w zakresie obecności i zawartości substancji konserwujących (np. benzoesan sodu),
- niezgodność w zakresie obecności i zawartości innych dodatków do żywności tj. fosforanów dodanych, azotanów
i azotynów, - zawartość barwników,
- obecność niedeklarowanych składników alergennych np. soja, seler, białka mleka,
- obecność cząstek kości i niedeklarowanego MOM,
- niezgodność w zakresie deklaracji zawartości mięsa w przetworach.
Przyprawy ze względu na kraje pochodzenia oraz wysoką wartość ekonomiczną i rosnący popyt, mogą być narażone na zafałszowania, dlatego producenci kładą szczególny nacisk na kontrolę jakości oraz bezpieczeństwo ziół i przypraw. Laboratorium J.S. Hamilton Poland w szerokim zakresie usług ma dedykowane badania dla przypraw oraz ziół, m.in. analizy:
- określenie kraju pochodzenia surowca/produktu,
- zawartość olejków eterycznych,
- zawartość popiołu nierozpuszczalnego,
- napromieniowanie,
- zanieczyszczenia,
- barwniki,
- piperyna w pieprzu.
Pod kątem zafałszowań w laboratorium J.S. Hamilton Poland możemy badać pozostałe produkty, takie jak: miód, tłuszcze roślinne, nasiona oleiste, warzywa, owoce, ryby, zboża i przetwory zbożowe, napoje oraz soki.