hand sign approved business contract closeup

Zatwierdzenia i certyfikaty

Dodatkowe zatwierdzenia i certyfikaty

GMP+

System bezpieczeństwa pasz GMP+ został opracowany w 1992 roku w Holandii, gdzie po licznych przypadkach skażenia pasz wzrosło zapotrzebowanie na zwiększenie poziomu bezpieczeństwa całego sektora paszowego. Z tego względu opracowano standardy bezpieczeństwa na każdym etapie tj. produkcji, handlu, transportu, przeładunku oraz magazynowania pasz i dodatków paszowych. Oznacza to, że standardami GMP+ zostali objęci również wszyscy podwykonawcy, w tym laboratoria badawcze.

Firmy certyfikowane GMP+ w sektorze produkcji pasz są zobowiązane do zlecania analiz do laboratorium, które jest certyfikowane GMP+ lub posiada równoważny system jakości, np. według PN‑EN ISO/IEC 17025:2018-02 (ISO/IEC 17025:2017). Nasze laboratorium spełnia powyższe wymagania co potwierdza certyfikat akredytacji PCA o numerze AB 079.

W zakresie krytycznych zanieczyszczeń pasz:

  • aflatoksyna B1,
  • dioksyny, dioksynopodobne PCB, niedioksynopodobne PCB,
  • metale ciężkie,
  • fluor.

Firmy certyfikowane GMP+ muszą korzystać z laboratoriów, które pozytywnie przeszły procedurę wpisania na listę laboratoriów  , na której nasze laboratorium jest już wpisane od 2018 roku.

 

VLOG

System VLOG powstał z inicjatywy niemieckiego Stowarzyszenia Żywności bez Inżynierii Genetycznej (Verband Lebensmittel ohne Gentechnik), które wyznacza standardy produkcji żywności wolnej od GMO i dotyczy produktów pochodzenia zwierzęcego, zbóż, owoców i warzyw oraz pasz z uwzględnieniem wszystkich etapów od szerokorozumianej produkcji przez magazynowanie i transportu.

Od roku 2019 laboratoria, które chcą wykonywać analizy w zakresie obecności GMO dla firm w zakresie produkcji pasz i żywności pod kątem systemu VLOG, muszą być uznane przez VLOG jako   i nasze laboratorium pozytywnie przeszło procedurę rejestracji.

 

FRUIT MONITORING

Jest to niemiecki system monitorowania pozostałości pestycydów w owocach i warzywach, zarządzany przez firmę HDE Trade Services GmbH (HTS), przeznaczony dla firm handlowych: Dohle, EDEKA/Netto MD, Globus, METRO (Real, METRO Cash & Carry), Norma, REWE.

Laboratoria, które chcą przystąpić do systemu muszą spełniać minimalne standardy:

  • akredytacja wg ISO/IEC 17025:2017 w kraju laboratorium badawczego. Stosowane metody muszą być objęte zakresem akredytacji, a akredytacja musi dotyczyć produktów przebadanych w ramach programu Fruitmonitoring. Rozróżnia się trzy typy zatwierdzenia dla laboratoriów: A, B i C. Laboratorium A musi być w stanie przeanalizować co najmniej 80% minimalnego (standardowego) zakresu wymienionych substancji w świeżych owocach i warzywach,
  • regularne uczestnictwo w badaniach biegłości.

Wyniki badań laboratoryjnych pestycydów w owocach i warzywach wykonywanych w ramach Fruitmonitoring wprowadzane są do centralnego systemu fruitmonitoring.com, gdzie są analizowane pod kątem produktu, grupy produktów, pochodzenia i substancji czynnych.

Zakres akredytacji przez PCA oraz pozytywne wyniki badań biegłości umożliwiły Laboratorium Hamilton UO-Technologia w Słomczynie, aby zostać zatwierdzonym laboratorium w systemie Fruitmonitoring.

 

 

 

 

 

 

Formularz kontaktowy

* Pola wymagane