Materiały i wyroby z papieru i tektury są wytwarzane z naturalnych włókien na bazie celulozy, zarówno bielonych, jak i niebielonych, pochodzących zarówno ze źródeł pierwotnych, jak i z recyklingu. Ponadto materiały papierowe i tekturowe mogą zawierać włókna sztuczne (celuloza regenerowana lub syntetyczna), dodatki funkcjonalne i inne środki do obróbki, spoiwa polimerowe do pigmentów organicznych i nieorganicznych oraz powłoki z tworzyw sztucznych. Artykuły papierowe i tekturowe mogą ponadto zawierać tusze, lakiery, powłoki, kleje i tworzywa sztuczne stosowane podczas procesu konwersji. W związku z tym materiały papierowe i tekturowe to szeroka gama możliwych opcji, m.in.:
- nieprzetworzony papier i tektura,
- papiery powlekane:
- powlekane dyspersjami polimerowymi (bez wypełniaczy mineralnych),
- z powleczeniem mineralnym, w tym spoiwa polimerowe i woski,
- materiały bibułowe, niezadrukowane, drukowane i barwione, przeznaczone do wycierania i wchłaniania, takie jak ręczniki kuchenne i serwetki, mające kontakt tylko okazjonalny i krótkotrwały,
- materiały wielomateriałowe wielowarstwowe, formowane przez wytłaczanie lub laminowanie papieru i tektury z innymi materiałami,
- papier i tektura do zastosowań filtrujących i piekarniczych,
- papiery silikonowane lub pokryte woskiem,
- artykuły przetworzone wykonane z papieru i tektury, m.in. zadrukowane, niezadrukowane i klejone torby lub pudełka.
Materiały opakowaniowe do żywności wykonane z papieru i tektury nie są obecnie objęte zharmonizowanym prawodawstwem europejskim. Niemniej jednak takie materiały mające kontakt z żywnością są również objęte zakresem rozporządzenia ramowego WE (nr) 1935/2004 i muszą spełniać wymagania art. 3. W celu wykazania zgodności tego rodzaju materiału z wymogami rozporządzenia ramowego jako odniesienie można wykorzystać inne dokumenty, takie jak:
- Rezolucja CM/Res(2020)9 w sprawie bezpieczeństwa i jakości materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- Wytyczne EDQM „Papier i tektura stosowane w materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością”, wydanie 1, 2021 r.;
- CEPI, „Wytyczne dotyczące kontaktu z żywnością dotyczące zgodności materiałów i wyrobów z papieru i tektury”, 2019 i sprostowanie luty 2021;
- Niemcy: Zalecenia BfR dotyczące papieru i tektury:
- Papier i tektura do kontaktu z żywnością
- XXXVI/1. Papiery do gotowania, papiery filtracyjne na gorąco i warstwy filtracyjne
- XXXVI/2. Papier i tektura do pieczenia;
- Wymagania francuskie dotyczące FCM: DGCCRF, „Aptitude au contact alimentaire des matériaux organiques à base de fiber végétales destinés à entrer en contact avec des denrées alimentaires”;
- Netherlands: Dutch legislation on FCM “Warenwetregeling verpakkingen en gebruiksartikelen”;
- USA Food & Drug Administration CFR Title 21, Subpart B “Substances for Use Only as Components of Paper and Paperboard” – section 176.170 “Components of paper and paperboard in contact with aqueous and fatty foods” and section 176.180 “Components of paper and paperboard in contact with dry food”
OFERTA BADAŃ:
- Oznaczanie gramatury, zawartości wilgoci;
- Sucha masa w wyciągu wodnym;
- Metale ciężkie wg Dyrektywy 94/62/WE
- Metale w wyciągu wodnym;
- Formaldehyd, Pentachlorofenol (PCB), Glioksal, Antrachinon;
- Pierwszorzędowe Aminy Aromatyczne;
- Polichlorowane bifenyle (PCB);
- Bisfenole A, B, F, S;
- Ftalany;
- Ketony aromatyczne;
- PFAS (substancje perfluoroalkilowe);
- Produkty hydrolizy epichlorohydryny, chloropropanole: 1,3-DCP and 3-MCPD
- Izotiazoliny (CIT, MIT, BIT)
- Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA);
- Zawartość i migracja specyficzna olejów mineralnych (MOSH i MOAH)
- Substance dodane niecelowo (NIAS): GC-MS/FID, LC-QToF-MS, Headsapace-GC/MS
- Przenikanie składników antybakteryjnych;
- Rozjaśniacze optyczne, EN 648;
- Trwałość wybarwień, EN 646;
- Analiza sensoryczna zgodnie z DIN 10955, EN 1230-1/-2
- Migracja specyficzna składników farb drukarskich;
- Badania ekstrakcyjne zgodnie z przepisami FDA (Sec. 176.170);
- Badanie zgodnie z dyrektywą zabawkową (normy EN 71) i RoHS.
- Biodegradowalność i kompostowalność wg EN 13432.