System Nutri-Score jest systemem znakowania produktów spożywczych, który można znaleźć na froncie opakowania. Nutri-Score został opracowany przez niezależnych ekspertów ds. żywienia, a stosowanie systemu jest monitorowane przez francuski urząd ds. zdrowia publicznego Santé Publique France. Pozwala on konsumentowi szybko zidentyfikować wartości odżywcze, jak też porównywać produkty tej samej kategorii.
Założeniem systemu jest to, że powinien być to system obiektywny, całościowo podchodzący do wartości odżywczej produktu, wiarygodny (oparty na danych naukowych) oraz łatwy do zrozumienia przez konsumentów. Nutri-Score jest umieszczany na zasadzie dobrowolności i dotyczy produktów spożywczych, na których jest podana wartość odżywcza.
Produkty znakuje się literami od A do E, z jednoczesnym wskazaniem kolorystycznym (od ciemnozielonego do czerwonego). Produkty oznaczone ciemnozielonym kolorem i literą A są pożądane w diecie, a ich spożycie powinno być częstsze / w większej ilości. Produkty oznaczone czerwonym kolorem i literą E zawierają większą ilość składników, których spożycie powinno być ograniczane, w związku z czym powinny być spożywane rzadziej / w mniejszej ilości.
Do obliczenia Nutri-Score używane są parametry: wartość energetyczna, cukry, kwasy tłuszczowe nasycone, sód, błonnik, białko oraz zawartość takich składników jak owoce, warzywa, orzechy, strączki i niektóre oleje. Punkty oblicza się bazując na zawartości składników w 100 g/ml produktu. Na podstawie algorytmu oblicza się punkty negatywne (dotyczą składników, które należy ograniczać) oraz punkty pozytywne (dotyczą składników wartościowych). W zależności od uzyskanej ilości punktów, produkt zostaje zakwalifikowany do określonego oznaczenia literowego Nutri-Score.
System został oficjalnie uznany w wielu krajach UE – we Francji, Belgii, Niemczech, Luksemburgu, Holandii, Hiszpanii, Szwajcarii. Przeciwnikami wprowadzenia są Włochy, Czechy, Węgry, Grecja, Cypr, Łotwa i Rumunia. W sierpniu 2022 r. włoski Urząd Ochrony Konkurencji podjął decyzję o zakazie stosowania systemu Nutri-Score na rynku włoskim. Jednym z argumentów, jaki wskazano to brak rzetelnych danych naukowych stanowiących ocenę konkretnego produktu, co może przyczyniać się do wprowadzania konsumentów w błąd.
We wrześniu 2023 r. została złożona petycja do UOKiK, w której zostały zebrane zastrzeżenia odnośnie systemu Nutri-Score m.in. odnośnie tego, że system promuje żywność przetworzoną, odnosi się do 100 g produktu zamiast do typowej porcji, czyli jest to system, który deprecjonuje produkty naturalne, regionalne i tradycyjne.
W lipcu 2022 r. został opublikowany nowy algorytm obliczania Nutri-Score dla pokarmów stałych, natomiast w marcu 2023 dla napojów. Założenia nowego algorytmu będą skutkowały tym, że wiele produktów będzie miało oznakowanie gorsze niż dotychczas.
Zaktualizowany algorytm wchodzi w życie 31 grudnia 2023 r. z założeniem 24-miesięcznego okresu przejściowego. Produkty wprowadzane po 31 grudnia 2023 muszą mieć oznaczenie Nutri-Score obliczone z zastosowaniem nowego algorytmu.
Laboratorium J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. w ramach swoich usług oferuje pomoc przy wyliczaniu Nutri-Score.
W przypadku pytań lub wątpliwości Eksperci J.S. Hamilton pozostają do Państwa dyspozycji.