Zapraszamy na Bezpłatne webinarium – Zapisz się>
Produkcja żywności ekologicznej – fakty i mity
Termin: 28.04.2020 godzina: 10.00 – 11.30
Prelegent: dr inż. Justyna Wasilewko, Karol Andruk
dr Justyna Wasilewko
- Prezes Zarządu Centrum Jakości AgroEko Sp. z o. o. – jednostki certyfikującej systemy jakości żywności. Doktor nauk rolniczych, od 15 lat zajmuje się jakością żywności.
- Były Z-ca Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych – organizacja oraz zarządzanie procesem kontroli jakości żywności w Polsce, zarządzanie bazą laboratoryjną Inspekcji.
- Wieloletnie doświadczenie w organizacji oraz zarządzaniu certyfikacją systemów jakości żywności, w tym Systemu Rolnictwa Ekologicznego.
- Były członek Rady Produktów Regionalnych i Tradycyjnych – opiniującej z ramienia Ministra RiRW wnioski do UE.
- Były członek Rady Rolnictwa Ekologicznego przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- Twórca oraz współtwórca systemów jakości żywności, w tym na potrzeby własne producentów.
- Wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń z zakresu krajowych oraz wspólnotowych systemów jakości żywności.
Karol Andruk
- Dyrektor certyfikacji w jednostce certyfikującej systemy jakości żywności.
- Doświadczenie w prowadzeniu szkoleń i warsztatów z poszczególnych systemów oraz sposobu prowadzenia audytów i kontroli w sektorze gospodarki żywnościowej.
- Wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu oraz zarządzaniu kontrolą żywności ekologicznej w Polsce.
- Były naczelnik w Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Program:
- Ramy prawne produkcji żywności ekologicznej w Polsce (przepisy, definicje, organy odpowiedzialne).
- Kontrola producentów żywności ekologicznej (zasady, przebieg).
- Zasady produkcji żywności ekologicznej: surowce i produkty.
- Zasady produkcji żywności ekologicznej: warunki produkcji.
- Możliwość zastosowania wybranych dodatków do żywności oraz substancji pomocniczych.
- Zasady produkcji żywności ekologicznej: sposób magazynowania oraz transportu.
- Znakowanie żywności ekologicznej.
- Obrót i import produktów ekologicznych.
Liczba miejsc ograniczona – Zapisz się>>
Wystarczy dostęp do Internetu i komputer wyposażony w mikrofon i głośniki. Uczestnicy online mogą zadawać pytania, rozmawiać z trenerem i miedzy sobą. Dyskusja mile widziana.