25 marca 2025 r. w Łodzi w hotelu Vienna House Andel`s odbyła się pierwsza edycja konferencji Arena Jakości: Odkrywamy Tajemnice Bezpiecznej Żywności! Wydarzenie zgromadziło ekspertów oraz przedstawicieli branży spożywczej, tworząc przestrzeń do rozmów o wyzwaniach i kierunkach zmian w obszarze zapewniania jakości i bezpieczeństwa produktów spożywczych.
Program wydarzenia skupił się na kluczowych zagadnieniach dla sektora, takich jak zmiany w prawie żywnościowym, badania molekularne, analiza alergenów, pestycydów, czy zagrożenia mikrobiologiczne w produktach spożywczych.
Na scenie wystąpiły ekspertki J.S. Hamilton:
- Dorota Hojan
- Anna Warzecha
- Monika Lewkowicz
- Aleksandra Gehrmann-Bogdanowicz
- Małgorzata Krzepkowska
- Kinga Oss
- Małgorzata Stachowiak
- Ewelina Ciunel
- Agnieszka Woźniak
Uczestnicy mieli okazję poznać m.in. nowe kierunki badań przechowalniczych, metody oznaczania GMO, sposoby oceny sensorycznej, a także wyzwania związane z analizą zafałszowań czy wdrażaniem wymagań wynikających z aktualnych przepisów.
Konferencja Arena Jakości to nie tylko merytoryczne prelekcje, ale także okazja do rozmów, budowania relacji i wymiany doświadczeń w gronie specjalistów. Atmosfera spotkania sprzyjała wspólnej refleksji nad jakością i bezpieczeństwem żywności w dynamicznie zmieniającej się rzeczywistości branżowej.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział, a prelegentom za wartościowe wystąpienia!