Materiały do kontaktu z żywnością (FCM) są powszechnie stosowane w życiu codziennym w postaci opakowań do żywności, naczyń i przyborów kuchennych, zastawy stołowej, pojemników na żywność itp.
Po wejściu w kontakt z żywnością, zastosowane materiały mogą zachowywać się w różny sposób i przenosić swoje składniki do żywności. W przypadku przenikania dużych ilości substancji chemicznych może to zagrażać zdrowiu ludzi lub zmienić samą żywność.
Użytkownik kupując dany produkt oczekuje, iż ma do czynienia z wyrobem bezpiecznym, a stosowne oznaczenia na wyrobie mają to zagwarantować.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, J.S. Hamilton Poland opracowało wytyczne na podstawie obowiązującego prawa, m.in. Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004, Rozporządzenie (WE) nr 2023/2006, Dyrektywa 94/62/WE, Rozporządzenie Komisji (UE) nr 10/2011, Załącznik 10 do rozporządzenia FDHA dotyczącego materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (SR 817.023.21) (Swiss Ordinance), BfR Recommendations on Food Contact Materials, Code of Federal Regulations 21, Food and Drugs oraz inne normatywne, uzupełnione dodatkowymi lub zmodyfikowanymi wymaganiami, a także wytyczne różnych organizacji zależnych od właściwego przeznaczenia i rodzaju opiniowanego materiału/wyrobu.
Producenci, importerzy czy eksporterzy, którzy chcą się wyróżnić na rynku, mogą wnioskować o uzyskanie certyfikatu „Food SAFE, Certified Packaging & Food Contact Articles” i uzyskać swój indywidualny znak jakości.