Od 17 kwietnia tego roku, w rozporządzeniu nr 396/2005 w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zaszła zmiana dotychczasowej definicji Fosetyl-Al (suma fosetylu, kwasu fosfonowego i ich soli, wyrażona jako fosetyl) na Kwas fosfonowy i jego sole wyrażone jako kwas fosfonowy.
Z tego powodu w naszej usłudze Kwas fosfonowy i fosetyl (eko) także zaszła zmiana w nazewnictwie parametrów, na:
- fosetyl
- kwas fosfonowy i jego sole wyrażone jako kwas fosfonowy.
Na mocy rozporządzeń nr 2024/2619 z dnia 8 października 2024 r. oraz nr 2025/581 z dnia 27 marca 2025 r., Komisja Europejska zmieniła definicję pozostałości dla fosetylu-Al (fosetyl glinu), fosfonianów potasu i fosfonianów disodowych na „kwas fosfonowy i jego sole” oraz zaktualizowała istniejące najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dla tych substancji w niektórych produktach.
Z czego wynikają wprowadzone zmiany?
Zmiana definicji pozostałości
Dotychczasowa definicja pozostałości obejmowała sumę fosetylu, kwasu fosfonowego i ich soli, wyrażoną jako fosetyl. Nowa definicja koncentruje się wyłącznie na kwasie fosfonowym i jego solach, wyrażonych jako kwas fosfonowy. Zmiana ta została wprowadzona, aby lepiej odzwierciedlić rzeczywiste pozostałości w produktach spożywczych i ułatwić ich monitorowanie.
Różnorodne źródła pozostałości
Kwas fosfonowy może pochodzić nie tylko z zastosowania środków ochrony roślin, takich jak fosetyl-glinu, ale także z innych źródeł, w tym: nawozów, środków wzmacniających rośliny i dodatków do gleby zawierających fosfoniany potasu. W związku z tym konieczne było dostosowanie NDP, aby uwzględnić wszystkie potencjalne źródła pozostałości.
W związku z powyższym na podstawie nowych danych naukowych i oceny ryzyka dla konsumentów, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zalecił dostosowanie NDP dla kwasu fosfonowego w różnych produktach spożywczych. W niektórych przypadkach NDP zostały obniżone, a w innych podwyższone, w zależności od poziomu pozostałości i potencjalnego ryzyka dla zdrowia.
Warto jeszcze nadmienić, że „Wyniki dotyczące fosetylu nie powinny być brane pod uwagę, a domyślny maksymalny poziom 0,01 mg/kg zgodnie z art. 18 ust. 1 lit. b) Rozporządzenia nr 396/2005 nie ma zastosowania. Obowiązuje NDP dla jego metabolitu, czyli kwasu fosfonowego.” Oznacza to, że wyniki fosetylu nie są brane pod uwagę przy ocenie badanego produktu. Obowiązuje tylko maksymalny poziom dla kwasu fosfonowego i jego soli.
W przypadku pytań lub wątpliwości Eksperci J.S. Hamilton pozostają do Państwa dyspozycji.