Radosnych Świąt!

Z okazji Świąt Wielkanocnych składamy serdeczne życzenia wszystkim naszym Klientom i Partnerom Biznesowym. Niech ten czas będzie pełen spokoju, radości i inspiracji do nowych wyzwań!
Z okazji Świąt Wielkanocnych składamy serdeczne życzenia wszystkim naszym Klientom i Partnerom Biznesowym. Niech ten czas będzie pełen spokoju, radości i inspiracji do nowych wyzwań!
W dzisiejszych czasach trend posiadania zwierząt domowych, zwłaszcza kotów i psów, odnotowuje znaczny wzrost na całym świecie. Statystyki pokazują, że co najmniej jedno zwierzę znajdziemy w około 80 milionów gospodarstw domowych w Europie i połowie gospodarstw domowych w Stanach Zjednoczonych. Ten wzrost był szczególnie zauważalny podczas pandemii COVID-19, podkreślając nieocenioną rolę zwierząt domowych jako towarzyszy, …
W dynamicznie zmieniającej się rzeczywistości przepisów i norm w branży spożywczej, producenci oraz dystrybutorzy żywności stoją przed wyzwaniem utrzymania zgodności z obowiązującymi regulacjami. Zmiany te nie tylko wpływają na codzienne procesy produkcyjne, ale również kształtują postrzeganie Twojej marki przez konsumentów. Jak więc zapewnić bezpieczeństwo, jakość i zgodność z najnowszym prawodawstwem? Zapraszamy do udziału w dwóch …
25 marca 2025 r. w Łodzi w hotelu Vienna House Andel`s odbyła się pierwsza edycja konferencji Arena Jakości: Odkrywamy Tajemnice Bezpiecznej Żywności! Wydarzenie zgromadziło ekspertów oraz przedstawicieli branży spożywczej, tworząc przestrzeń do rozmów o wyzwaniach i kierunkach zmian w obszarze zapewniania jakości i bezpieczeństwa produktów spożywczych. Program wydarzenia skupił się na kluczowych zagadnieniach dla sektora, takich …
Lody to jeden z najpopularniejszych przysmaków, który umila nam upalne dni. Choć dokładna data ich powstania nie jest znana, wiadomo, że już w starożytnych Chinach spożywano mrożone soki owocowe z dodatkiem śniegu. Marco Polo sprowadził je do Europy w 1295 roku, a w XVII wieku lody stały się symbolem luksusu na królewskich dworach. Przemysłowa produkcja …
Informujemy, że z dniem 21 marca 2025 r. laboratorium Hamilton UO-Technologia Sp. z o.o. uzyskało oficjalne zatwierdzenie w systemie QS Qualität und Sicherheit GmbH. System QS jest jednym z najbardziej uznanych systemów zapewnienia jakości w łańcuchu żywnościowym w Europie. Zatwierdzenie oznacza, że nasze procesy badawcze spełniają rygorystyczne wymagania jakościowe określone przez QS, co pozwala na …
Escherichia coli znana jest większości osób – nie tylko mikrobiologom. Stanowi naturalną, fizjologiczną mikroflorę naszego układu pokarmowego, dostarczając nam jednocześnie niezbędnych witamin z grupy B czy K. Dzięki zdobyczom biotechnologii i właśnie E. coli możemy produkować leki takie jak insulina, która dostarczana z zewnątrz ratuje codziennie życie cukrzykom typu 1. Nieco bliżej branży, w produkcji …
J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. – Jednostka Certyfikująca informuje, że z dniem 11.03.2025 r. Ważność certyfikatu JSHP/7/B/2023 (dla firmy WERO Sp. z o.o.) została przywrócona ze skutkiem natychmiastowym.
Mikrobiologiczne zanieczyszczenia powietrza stanowią poważne zagrożenie – wpływają nie tylko na zdrowie pracowników, ale także na mikrobiologiczną czystość produktów oraz utrzymanie wymaganego poziomu higieny w zakładzie produkcyjnym. Środowisko produkcyjne odgrywa kluczową rolę w zachowaniu czystości wytwarzanych produktów. Gotowe wyroby spożywcze wykazują zróżnicowaną podatność na zanieczyszczenia mikrobiologiczne przenoszone z powietrzem. W przypadku produkcji opakowań zaobserwowano zależność …
Alergie to schorzenia immunologiczne, które dotykają coraz większej liczby osób na świecie. Powstają w wyniku nadwrażliwości organizmu na określone substancje, które w normalnych warunkach są nieszkodliwe. W odpowiedzi na kontakt z alergenem organizm uruchamia mechanizmy obronne, prowadzące do pojawienia się objawów alergicznych. Alergeny mogą pochodzić z otoczenia, żywności, a nawet niektórych leków. Czasami reakcje alergiczne …
Wraz z nadejściem wiosny na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej warzyw i owoców – prawdziwej skarbnicy witamin, składników mineralnych, kwasów organicznych i węglowodanów. Nie bez powodu Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie co najmniej 400 gramów warzyw i owoców każdego dnia, aby wspierać zdrowie i dobre samopoczucie. Jednak nawet te pyszne i wydawałoby się …
J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. – Jednostka Certyfikująca informuje, że z dniem 27.01.2025 r.: certyfikat zgodności Nr JSHP/102/CZ/2023 (dla firmy Silencions Sp. z o.o.) został cofnięty ze skutkiem natychmiastowym na prośbę klienta.
Czym są alergeny pokarmowe? W załączniku II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, wskazanych jest 14 produktów i ich pochodnych uznawanych za alergeny pokarmowe. Należą do nich: zboża zawierające gluten, skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne (arachidowe), soja, mleko, orzechy …
J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. – Jednostka Certyfikująca informuje, że z dniem 24.01.2025 r.: certyfikat zgodności Nr JSHP/51/CZ/2023 (dla firmy PKiMSA „Carboautomatyka” S.A.) został cofnięty ze skutkiem natychmiastowym na prośbę klienta. certyfikat zgodności JSHP/52/CZ/2023 wydanie 1 (dla firmy PKiMSA „Carboautomatyka” S.A.) został cofnięty ze skutkiem natychmiastowym na prośbę klienta. certyfikat zgodności JSHP/53/CZ/2023 (dla firmy …
Akredytowane Laboratorium Badań Żywności J.S. Hamilton zaprasza na wyjątkową konferencję Arena Jakości: Odkrywamy Tajemnice Bezpiecznej Żywności, która odbędzie się 25 marca 2025 roku w Hotelu Andel’s Vienna House w Łodzi. To doskonała okazja, aby w gronie ekspertów z branży zgłębić kluczowe zagadnienia dotyczące jakości, bezpieczeństwa oraz zgodności produktów spożywczych z obowiązującymi normami. Podczas konferencji …
Czym są i co regulują „dyrektywy śniadaniowe”? „Dyrektywy śniadaniowe” to zestaw siedmiu aktów prawnych określających wspólne zasady dotyczące składu, nazw handlowych, etykietowania i prezentacji wybranych środków spożywczych. Ich celem jest ochrona interesów konsumentów oraz zapewnienie swobodnego przepływu tych produktów na rynku wewnętrznym UE. Działają w podobny sposób jak normy handlowe określone dla wybranych produktów rolnych …
Od 1 stycznia 2025 r. wszedł w życie nowy obowiązek selektywnego zbierania i odbierania odpadów budowlanych i rozbiórkowych (tzw. odpady BiR). Zgodnie z przepisami, odpady te muszą być podzielone na co najmniej 6 frakcji: metale, drewno, szkło, tworzywa sztuczne, gips oraz odpady mineralne, w tym beton, cegła, płytki i materiały ceramiczne oraz kamienie. Zmiana ta …
Pragniemy złożyć serdeczne życzenia oraz świąteczne pozdrowienia wszystkim naszym Klientom i Partnerom Biznesowym, z myślą, aby nadchodzący 2025 rok przyniósł Wam oraz Waszym bliskim pomyślność, zdrowie i sukcesy.
Bisfenol A (BPA) to związek chemiczny, który od lat wzbudza kontrowersje ze względu na jego potencjalny wpływ na zdrowie człowieka. Pomimo jego szerokiego zastosowania w produkcji tworzyw sztucznych, badania wskazują na możliwe oddziaływanie BPA na układ hormonalny, co skłania prawodawców do wprowadzania coraz bardziej restrykcyjnych regulacji. Dlaczego biofenole budzą tak wiele emocji? Bisfenole są często …
Święta to czas, kiedy zapachy gotujących się potraw wypełniają dom, a przy stole zbiera się cała rodzina. W tych dniach wszystkie zmysły dostają swoją porcję radości, a serca są pełne ciepła. Kiedy siadamy przy wigilijnym stole, trudno nie ulec magii świątecznych smaków i zapachów. Barszcz pachnie burakami, pierogi kuszą aromatem grzybów, a karp… no cóż, …
Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 30 kwietnia 2013 r. w sprawie składowisk odpadów (Dz.U. 2013 poz. 523) szczegółowo określa sposób prowadzenia monitoringu, w tym zakres badań oraz częstotliwość poboru prób. Nieprzestrzeganie tego obowiązku może skutkować karą aresztu od 5 do 30 dni lub grzywną do 5000 zł. Zbliża się koniec bieżącego okresu monitoringu składowisk odpadów. …
Temat Listeria monocytogenes znany jest nie od dziś i wydawać by się mogło, że wiemy już o tym patogenie wszystko, a ilość dostępnych narzędzi diagnostycznych na rynku skutecznie pozwoli kontrolować go w środowisku produkcyjnym. Mimo jednak podjętych działań, od kilku lat obserwowany jest wyraźny wzrost ciężkich zakażeń, w tym również przypadków śmiertelnych. Zgodnie z raportami zoonotycznymi Europejskiego Urzędu ds. …
Wprowadzenie nowych regulacji, takich jak PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation), stawia przed producentami opakowań nowe wyzwania, szczególnie w kontekście substancji chemicznych, takich jak PFAS (substancje per- i polifluoroalkilowe) oraz fluor. Przepisy te mają na celu zaostrzenie norm dotyczących bezpieczeństwa opakowań i ich wpływu na zdrowie konsumentów oraz środowisko. Dlaczego PFAS i fluor są tak …
W dobie rosnącej świadomości ekologicznej i wprowadzania coraz bardziej rygorystycznych regulacji, wiele branż zwraca się w stronę bardziej zrównoważonych rozwiązań. Jednym z najbardziej popularnych materiałów staje się r-PET, czyli tworzywo PET pochodzące z recyklingu. Dlaczego zyskuje na znaczeniu? Co to jest r-PET? r-PET (recycled PET) to materiał, który powstaje w wyniku recyklingu opakowań wykonanych …
Firmy spożywcze oraz producenci żywności są zobowiązani do dbania o czystość mikrobiologiczną produktów. Obecność bakterii chorobotwórczych jest niepożądana i stanowi zagrożenie dla zdrowia konsumentów oraz może wpływać negatywnie na trwałość i jakość produktów spożywczych. Czynniki zagrożenia mikrobiologicznego w środkach spożywczych stanowią istotne źródło zachorowań i zatruć pokarmowych u ludzi. Niezbędne do wykrywania i przeciwdziałania obecności …
Marnowanie żywności to jeden z kluczowych problemów współczesnego świata. Szacuje się, że w Unii Europejskiej marnuje się około 10% żywności dostępnej dla konsumentów. Wyobraź sobie, że 10% twoich dzisiejszych zakupów spożywczych trafia do kosza, podczas gdy w tym samym czasie ktoś w Europie cierpi z powodu głodu. Aż 37 milionów osób w UE nie może …
Laboratorium Badawcze J.S. Hamilton w Siemianowicach Śląskich specjalizuje się w realizacji badań mechanicznych, elektrycznych i środowiskowych. Realizujemy między innymi badania stopnia ochrony zapewnianej przez obudowy (kod IP) zgodnie z wymaganiami norm: PN-EN 60529, PN-EN 60034-5, DIN 40050-9, PN-EN 60598-1, w tym IP69k. Celem badań stopnia ochrony IP jest zapewnienie, że urządzenia będą działać w określonych warunkach …
Za nami Konferencja „The Truth in Packaging: Let’s Talk About Facts” zorganizowana przez branżę badań opakowań i produktów konsumenckich laboratorium J.S. Hamilton Poland. Wydarzenie odbyło się 17 października 2024 roku w Ożarowie Mazowieckim i zgromadziło ekspertów z branży opakowaniowej. Naszym kluczowym atutem była merytoryczna wartość wystąpień, a głównym celem dostarczenie uczestnikom wiedzy oraz aktualnych informacji, …
Napoje energetyczne, potocznie zwane energetykami– to popularne produkty, które zawierają składniki mające na celu zwiększenie poziomu energii, wytrzymałości fizycznej i umysłowej, poprawiają wydolność, pobudzają do działania i zwalczają zmęczenie. Głównymi składnikami napojów energetycznych są kofeina, cukier lub substancje słodzące, tauryna, witaminy z grupy B, guarana czy glukuronolakton i L-karnityna wraz z dodatkami mającymi wspierać funkcje …
Glifosat, jedna z najczęściej stosowanych substancji aktywnych w herbicydach, od lat budzi wiele kontrowersji. Jest szeroko wykorzystywany w rolnictwie do zwalczania chwastów, zarówno przed siewem jak i w trakcie wzrostu roślin uprawnych. Jego popularność wynika z wysokiej skuteczności oraz szerokiego spektrum działania. Glifosat znajduje zastosowanie głównie w uprawach zbóż, rzepaku, soi i kukurydzy. Ostatnie zmiany …
Szanowni Państwo, obecna sytuacja na południu Polski jest niezwykle trudna. System Ochrony Zdrowia funkcjonuje w trybie kryzysowym. Tego rodzaju okoliczności stanowią również znaczące wyzwanie w zakresie komunikacji. W trakcie trwania kryzysu pojawia się wiele niezweryfikowanych bądź nieprawdziwych informacji, dlatego też, wychodząc naprzeciw Państwa oczekiwaniom, poniżej zamieszczamy odnośniki do wiarygodnych źródeł informacji, znajdujących się na stronach rządowych, …
J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. – Jednostka Certyfikująca informuje, że z dniem 23.09.2024 r. certyfikat JSHP/7/B/2023 (dla firmy WERO Construction Sp. z o.o.) został zawieszony do dnia 23.03.2025 r.
Mykotoksyny to toksyczne metabolity wtórne produkowane przez niektóre gatunki grzybów pleśniowych, mogących rozwijać się na zbożach podczas ich wzrostu, zbiorów, transportu, przechowywania i przetwarzania. Obecność tych substancji w produktach spożywczych stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia zarówno ludzi, jak i zwierząt. Prowadzi to do rozwoju różnych chorób, w tym uszkodzeń nerek, wątroby, osłabienia układu odpornościowego, a …
Zarządzanie odpadami w zgodzie z obowiązującymi przepisami jest kluczowe dla każdej organizacji. Aby zapewnić Państwu pełną zgodność z wymaganiami, serdecznie zapraszamy na specjalistyczne szkolenie online dotyczące systemu BDO. W trakcie sesji omówimy kluczowe aspekty związane z ewidencją odpadów, które są niezbędne do skutecznego zarządzania i raportowania. Program szkolenia: 1. Rodzaje podmiotów które podlegają i nie …
Środki ochrony roślin nazywane również pestycydami, to substancje lub kompozycje substancji chemicznych stosowanych do zwalczania szkodników, eliminowania niepożądanej roślinności, zwalczania grzybów patogenicznych lub służących do wywierania ukierunkowanego wpływu na szybkość oraz sposób rozwoju roślin. Pestycydy są powszechnie używane od około 1940 roku. Przez ten czas przyczyniły się do rozwoju rolnictwa, pozwalając na uzyskiwanie znacznie wyższych, …
Cyromazyna (C6H10N6), inaczej N-cyklopropyl-1,3,5-triazyn-2,4,6-triamina, to związek chemiczny składający się z pierścienia triazynowego z trzema grupami aminowymi (-NH2) oraz grupą cyklopropylową (-C3H5) przyłączoną do pierścienia, zaliczany do grupy związków fosforylowych. Jest szeroko stosowanym środkiem owadobójczym stosowanym do ochrony roślin uprawnych przed szkodnikami oraz w hodowli zwierząt w miejscach ich przebywania (jako środek do kontroli populacji much), …
Woda to podstawa życia – jej jakość ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie i codzienne samopoczucie. Czystość chemiczna to jedno, ale czy wiesz, że SMAK I ZAPACH WODY również odgrywają kluczową rolę w ocenie jej jakości? Dlatego J.S. Hamilton z dumą zaprasza na wyjątkowe szkolenie z analizy sensorycznej wody, które pomoże Ci zgłębić tajniki tego …
Ziemniak (Solanum tuberosum L.) to gatunek rośliny należący do rodziny psiankowatych, pochodzący z Ameryki Południowej. Do Europy trafił pod koniec XVI wieku. Obecnie stanowi jedną z najczęściej uprawianych roślin na świecie, zaraz obok pszenicy, kukurydzy i ryżu. Polscy rolnicy znajdują się w czołówce europejskiej i światowej produkcji ziemniaka. W 2020 roku Polska zajęła drugie miejsce …
J.S. Hamilton zaprasza na serię webinariów obejmujących kluczowe aspekty mikrobiologii żywności, szczególnie w kontekście mrożonek, produktów cukierniczych oraz garmażeryjnych. Dowiedz się, jak zapewnić najwyższe standardy bezpieczeństwa i jakości swoich produktów! Webinarium 1: Mrożonki Data: 26 lipca 2024 r. Drobnoustroje a Stres Chłodniczy: Jak mikroorganizmy reagują na niskie temperatury i jakie strategie przetrwania stosują? Walidacja Procesu …
J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. – Jednostka Certyfikująca informuje, że z dniem 23.07.2024 r.: certyfikaty JSHP/5/CZ/2022, JSHP/6/CZ/2022 oraz JSHP/27/B/2022 (dla firmy AGR Sp. z o.o.) zostały cofnięte przez Jednostkę Certyfikującą ze skutkiem natychmiastowym.
Pestycydy są to środki ochrony roślin, stosowane w celu ograniczenia strat w produkcji rolnej. Każdy rolnik musi stosować się do przepisów regulujących najwyższe dopuszczalne poziomy (NDP) pozostałości pestycydów w swoich produktach (tj. warzywach, owocach, zbożach). Dokumentem regulującym NDP jest Rozporządzenie nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych …
Owoce i warzywa są kluczowym składnikiem zdrowej diety, dostarczają organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i błonnika. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie co najmniej 400 gramów tych produktów dziennie, aby zmniejszyć ryzyko chorób serca, udarów, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów. W obliczu rosnących obaw o bezpieczeństwo żywności, zwraca się coraz większą uwagę na zawartość pestycydów …
Alkaloidy tropanowe (AT) stanowią grupę organicznych związków chemicznych, o złożonej strukturze i różnorodnych właściwościach. Jest to grupa wtórnych metabolitów roślinnych, występujących w roślinach z rodziny psiankowatych, kapustowatych czy krasnodrzewowatych. Głównymi przedstawicielami tej grupy związków są atropina, skopolamina oraz kokaina. Alkaloidy tropanowe wykazują silne działanie farmakologiczne, dlatego też często wykorzystywane są w medycynie, a także w …
Pestycydy stosowane w rolnictwie oraz ogrodnictwie to głównie środki ochrony roślin. Stosuje się je w celu zminimalizowania lub wyeliminowania szkodliwych czynników wpływających na uprawy. W zależności od potrzeb oraz problemu, z którym trzeba się zmierzyć, producenci sięgają po różne rodzaje preparatów. Na podstawie badań toksyczności substancji czynnych zawartych w preparatach, ustanowiono tzw. najwyższe dopuszczalne poziomy …
W maju 2024 roku J.S. Hamilton aktywnie uczestniczył w szeregu kluczowych wydarzeń branżowych, podkreślając swoją obecność na rynku badań spożywczych. Firma z zaangażowaniem brała udział w konferencjach, targach oraz seminariach, gdzie nasi eksperci dzielili się wiedzą i doświadczeniem z zakresu badań i kontroli żywności. Udział w tych wydarzeniach umożliwił nawiązanie nowych kontaktów biznesowych, umocnienie relacji …
Z przyjemnością informujemy, że w naszej ofercie pojawiły się świeże szkolenia związane z tematyką eksportu produktów spożywczych do Stanów Zjednoczonych. Wyślij zgłoszenie do 26 maja i zyskaj 13%* rabatu! Informację o rabacie zawrzyj w uwagach do zgłoszenia. 1. Prewencyjne kontrole żywności w eksporcie do USA w oparciu o wymogi ustawy FDA-FSMA, PCQI Termin i miejsce: …
Alkaloidy pirolizydynowe (AP) to grupa związków naturalnie występujących w różnych gatunkach roślin, wytwarzanych w celu ich ochrony przed roślinożercami. AP są pochodnymi pirolizydyny lub necyny, o charakterze estrów i diestrów. Ulegają one hydrolizie kwaśnej lub zasadowej, w wyniku której powstają zasadowe aminoalkohole typu necyna (takie jak: retronecyna, heliotrydyna, platynecyna, otonecyna) oraz kwasy necynowe mono- i …
Ze względu na dobroczynny wpływ owoców i warzyw na zdrowie promuje się włączenie tych produktów do codziennej diety. Jednakże zwiększone spożycie owoców i warzyw może prowadzić do wzrostu liczby ognisk chorób przenoszonych drogą pokarmową, szczególnie ostrej bakteryjnej i niebakteryjnej infekcji żołądka oraz jelit. Zatrucia pokarmowe wywoływane przez zanieczyszczoną wirusami żywność to problem ogólnoświatowy. Za największą …
Akryloamid to organiczny związek chemiczny, który zdobył spore zainteresowanie ze względu na obawy związane z jego potencjalnym, rakotwórczym wpływem na zdrowie człowieka. Jest to substancja, której obecność w żywności budzi coraz większe obawy. Dlatego w niniejszym artykule przyjrzymy się temu zagadnieniu nieco bliżej, rozpatrując regulacje prawne, źródła występowania w żywności, działania podejmowane przez producentów w …
J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. – Jednostka Certyfikująca informuje, że z dniem 12.04.2023 r.: Certyfikaty JSHP/32/CZ/2024 oraz JSHP/33/CZ/2024 (dla firmy Przedsiębiorstwo Wielobranżowe TEKTOR Sp. z o.o.) zostały cofnięte ze skutkiem natychmiastowym na prośbę klienta.
Laboratorium J.S. Hamilton serdecznie zaprasza na międzynarodową* konferencję pt.: The Truth in Packaging: LET’S TALK ABOUT FACTS, która odbędzie się 17 października 2024 roku w MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel w Ożarowie Mazowieckim (nieopodal Warszawy). Z uwagi na coroczne zainteresowanie Panelami Dyskusyjnymi, a tym samym wychodząc naprzeciw Waszym oczekiwaniom, zapraszamy na wydarzenie branżowe w …
Od 1 stycznia 2024 roku obowiązuje wersja 8 standardu IFS Food. Zmiany w standardzie wynikają z dostosowania do nowego Codex Alimentarius oraz normy ISO 22003-3 (dla produktów, procesów i usług). Najważniejsze zmiany w standardzie dotyczą poniższych aspektów: powrót do słowa „audyt” zamiast „ocena” punktacja: ocena „B” ponownie jest odchyleniem; wymogi KO* mogą być punktowane jako …
Zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych, pełnych spokoju, wiosennej radości oraz serdecznych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół.
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Ich nieodłącznym symbolem są jaja, które królują na świątecznym stole. Znaleźć je można jako składnik wielu potraw oraz w postaci pisanek zdobiących wielkanocny koszyk, tym samym ich jakość i bezpieczeństwo są niezwykle istotne z punktu widzenia konsumenta. Stan higieny jest najważniejszym parametrem decydującym o jakości i trwałości jaj oraz …
Wdrażanie najlepszych praktyk w laboratoriach J.S. Hamilton ma zasadnicze znaczenie dla zapewnienia wiarygodnych wyników, zgodności z przepisami i bezpieczeństwa produktów. Z tym większą przyjemnością informujemy, że nasza firma otrzymała Certyfikaty Dobrej Praktyki Wytwarzania (GMP) wydane przez Głównego Inspektora Farmaceutycznego. Przyznane certyfikaty są potwierdzeniem profesjonalizmu i najwyższej jakości oraz staranności badań laboratoryjnych przeprowadzanych przez J.S. Hamilton …
Dioksyny to potoczna nazwa związków, do których zaliczamy polichlorowane dibenzodioksyny (PCDD) i polichlorowane dibenzofurany (PCDF), a także część związków z grupy polichlorowanych bifenyli (PCB), tzw. dioksynopodobne PCB (dl-PCB), wykazujących podobne właściwości chemiczne i biologiczne. Zależnie od tego, które z ośmiu atomów wodoru w cząsteczce dibenzodioksyny lub dibenzofuranu uległy substytucji chlorem, powstają różne izomery związków z …
Jakość wody to jedno z głównych wyzwań stojących przed społeczeństwami XXI wieku, zagrażające zdrowiu ludzi, ograniczające produkcję żywności i funkcje ekosystemów oraz utrudniające wzrost gospodarczy. Z danych UNESCO wynika, że każdego dnia do wód świata trafiają 2 miliony ton ścieków, jedna na dziewięć osób na świecie korzysta z wody pitnej z niesprawdzonych źródeł, 2,4 miliarda …
Pszenica ozima, kukurydza, pszenżyto ozime oraz rzepak ozimy są najbardziej rozpowszechnionymi roślinami polskich upraw. Według danych przedstawionych przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, w 2022 roku uprawa rzepaku stanowiła około 60% krajowej produkcji roślin oleistych, co zapewniło Polsce trzecie miejsce wśród wszystkich upraw tego surowca w Unii Europejskiej. Bazując na danych przedstawionych przez wyżej wymienioną …
W dniach 17-18 stycznia w Kielcach odbyła się 14 edycja największej w Polsce imprezy branżowej dla producentów owoców i warzyw. Podczas dwóch dni, 424 wystawców odwiedziły łącznie 13 832 osoby. Na 28 000 metrach kwadratowych powierzchni uczestnicy z kraju i zagranicy zaprezentowali bogatą ofertę środków do produkcji, czy rozwiązań wspierających sektor ogrodniczy. Targom towarzyszył kongres, …
Z początkiem 2024 roku na stronach internetowych Głównego Inspektoratu Sanitarnego, opublikowano informację dotyczącą wydania polskiego tłumaczenia opinii naukowej Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), związanej z wyznaczaniem daty (tj. daty minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed”) oraz terminu przydatności do spożycia („należy spożyć do”), a także z ustalaniem terminu przydatności do spożycia po otwarciu oraz powiązanych …
Ogromny sukces w sekcji Dermatologii i Stabilności. Jesteśmy pierwszym laboratorium w Polsce posiadającym akredytację na badania dermatologiczne! Pragniemy poinformować, że trwający 3 dni audyt Polskiego Centrum Akredytacji zakończył się pełnym sukcesem – nie stwierdzono niezgodności! Dobiegł końca projekt wdrożeniowy rozszerzenia zakresu akredytacji AB 079 o metody dermatologiczne: PB-561 Obecność alergicznego odczynu / wyprysku kontaktowego, metoda …
W dynamicznym świecie reklamy i marketingu, marketing sensoryczny wyłania się jako kluczowe narzędzie w budowaniu głębszych relacji z konsumentami. Dzięki badaniom naukowym, takim jak prace Martina Lindstroma („Brand Sense: Build Powerful Brands through Touch, Taste, Smell, Sight, and Sound”) czy Aradhny Krishny („Sensory Marketing: Research on the Sensuality of Products”), coraz więcej firm docenia rolę …
J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. – Jednostka Certyfikująca informuje, że z dniem 03.01.2024 r.: Certyfikat JSHP/1/B/2021 (dla firmy Przedsiębiorstwo Wielobranżowe DREMEX Sp. z o.o.) został cofnięty ze skutkiem natychmiastowym na prośbę klienta.
Już 17 stycznia w Kielcach rozpocznie się 14 edycja największego w Polsce wydarzenia branżowego dla producentów owoców i warzyw. Uczestnictwo w Targach Sadownictwa i Warzywnictwa to doskonała okazja do poznania innowacyjnych technologii i najświeższej wiedzy z branży ogrodniczej. Na 28 000 metrach kwadratowych powierzchni, wystawcy z kraju i zagranicy zaprezentują bogatą ofertę środków produkcji, między …
Wzrastająca świadomość dotycząca ochrony środowiska sprawia, że roślinne substytuty mięsa zdobywają coraz większą popularność. Stanowią one rewolucyjną alternatywę dla tradycyjnych produktów mięsnych. Często inżynieria żywności odgrywa kluczową rolę w ich produkcji, a mikrobiologia stanowi jej nieodłączny element. OTO KILKA PRZYKŁADÓW ROŚLINNYCH ZAMIENNIKÓW MIĘSA: Seitan: zawiera gluten pszenny, posiada mięsistą teksturę i jest bogaty w białko. …
J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. – Jednostka Certyfikująca informuje, że z dniem 30.11.2023 r.: Certyfikaty badania typu WE – JSHP/9/MD/2019, JSHP/15/MD/2019, JSHP/18/MD/2019, JSHP/3/MD/2020 dla firmy Famur SA zostały cofnięte ze skutkiem natychmiastowym na prośbę klienta.
Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzymy naszym Klientom i Partnerom Biznesowym spokojnego czasu, pełnego wigilijnego ciepła i wyjątkowych chwil spędzonych w gronie najbliższych. Niech nadchodzący Nowy Rok przyniesie Państwu pomyślność oraz zadowolenie i satysfakcję z podejmowanych wyzwań.
System Nutri-Score jest systemem znakowania produktów spożywczych, który można znaleźć na froncie opakowania. Nutri-Score został opracowany przez niezależnych ekspertów ds. żywienia, a stosowanie systemu jest monitorowane przez francuski urząd ds. zdrowia publicznego Santé Publique France. Pozwala on konsumentowi szybko zidentyfikować wartości odżywcze, jak też porównywać produkty tej samej kategorii. Założeniem systemu jest to, że powinien …
W dniach 14-15 listopada br. w Amsterdamie odbywała się konferencja Sustainability Packaging Summit, poświęcona wdrażaniu zasad zrównoważonego rozwoju w opakowaniach i ich roli w zmieniającym się świecie. Kolejna edycja konferencji była jednym z ważnych wydarzeń w kalendarzu J.S. Hamilton oraz całej branży. Spotkanie w Amsterdamie to doskonała okazja do nawiązywania nowych kontaktów i prezentowania swojej …
Od 6 do 10 listopada mieliśmy przyjemność obchodzić World Quality Week, który jest corocznym świętem jakości! Światowy Dzień Jakości to wydarzenie, które zostało zainicjonowane w 1989 roku przez trzy główne międzynarodowe organizacje do spraw jakości: American Society for Quality Control, European Organization for Quality oraz Union of Japanese Scientists and Engineers. Celem, który przyświecał powstaniu …
Właściwe podejście do zarządzania alergenami podczas produkcji jest kluczowym elementem zapewniającym bezpieczeństwo produktu. Finalnie ma to odzwierciedlenie na etykietach produktów, które muszą być przygotowane tak, aby rzetelnie była przedstawiona informacja m.in. o alergenach. Jak zatem podejść do tematu? W Unii Europejskiej, w Załączniku II rozporządzenia (UE) 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, …
7 listopada na Wydziale Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach odbyły się Mobilne Targi Kariery. To coroczne wydarzenie, które ma na celu umożliwienie studentom poznania oferty praktyk, staży, czy innych form rozwoju zawodowego. Oprócz tego, uczestnictwo w targach, to również szansa na zrozumienie procesów rekrutacyjnych w firmach i instytucjach, a ponadto zwiększenie świadomości odnośnie wymagań, …
Alergie pokarmowe są istotnym problemem zdrowotnym w krajach wysokorozwiniętych, ponieważ czynniki je wywołujące nie mają wspólnej budowy chemicznej, na podstawie której można jednoznacznie wskazać ich zdolność do alergizacji. Większość naturalnie występujących alergenów pokarmowych to białka lub glikoproteiny o małej masie cząsteczkowej, które są odporne na hydrolizę pod wpływem enzymów trawiennych. Jak do tej pory wartości …
Producenci i użytkownicy wyrobów często zastanawiają się jak długo mój produkt zachowa swoje właściwości fizyczne, mechaniczne, wytrzymałościowe lub czy zachowa swój wygląd zewnętrzny, kolor i połysk w trakcie jego użytkowania i pracy. Badania starzeniowe Xenon i UV, które wykonujemy w laboratorium J.S. Hamilton Poland pomogą określić cechy Państwa wyrobów. Poddawane one są działaniu światła dziennego, …
W dniu 20 października Kielce stały się centrum wydarzeń dla przemysłu przetwórstwa owoców i warzyw goszcząc Konferencję Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw. Jest to cykliczne spotkanie przedsiębiorców i ekspertów, którego celem jest wymiana doświadczeń związanych z branżą. Wydarzenie było odpowiedzią na rosnące wyzwania rynkowe i dążyła do promowania innowacji, zrównoważonego rozwoju oraz współpracy globalnej …
W dniach 12-13 października w Warszawie, odbyła Europejska Giełda Towarowa (European Commodities Exchange). Wydarzenie skupiające najważniejszych przedstawicieli sektora rolno-spożywczego po raz pierwszy w swojej długoletniej tradycji miało okazję gościć w Europie Środkowo-Wschodniej. 63 edycja European Commodities Exchange była jednym z ważnych wydarzeń w kalendarzu J.S. Hamilton oraz całości branży. To nie tylko doskonała okazja do …
Obowiązkowe raporty środowiskowe zmuszają organizacje do monitorowania swojego wpływu na otaczające ekosystemy. Dzięki temu, mogą identyfikować obszary, w których należy dokonać poprawy swoich działań. Ustawodawca w przepisach prawa wymógł tworzenie corocznych sprawozdań środowiskowych, aby firmy mogły wprowadzać bardziej efektywne i przyjazne dla przyrody rozwiązania. DO NAJWAŻNIEJSZYCH SPRAWOZDAŃ JAKIE POWINNI SKŁADAĆ PRZEDSIĘBIORCY NALEŻĄ: Raport do krajowej …
Jednym z kluczowych narzędzi wykorzystywanych w przekazie marketingowym w znakowaniu środków spożywczych są oświadczenia żywieniowe i zdrowotne, czyli komunikaty oraz wizualizacje, które wskazują, że żywność ma szczególne właściwości. Oświadczenia żywieniowe odnoszą się do wartości energetycznej bądź obecności albo nieobecności składników odżywczych w produkcie. Oświadczenia zdrowotne z kolei, to oświadczenia wskazujące na związek żywności, kategorii żywności …
Temperatura jest kluczowym parametrem zapewniającym bezpieczeństwo żywności: gdy temperatura i warunki środowiskowe są optymalne, z jednej komórki bakteryjnej w ciągu doby powstają miliony komórek potomnych. Żywność wymagająca chłodzenia lub zamrożenia, takie jak mięso, nabiał i świeże produkty, jest szczególnie podatna na rozwój drobnoustrojów, psucie się i utratę wartości odżywczych jeśli nie jest przechowywana lub transportowana …
Jabłka to jedne z najpopularniejszych, jadalnych owoców na świecie. Światowa produkcja jabłek w 2022 roku wyniosła około 78 mln ton, z czego 41 mln wyprodukowały Chiny, a około 12 mln Europa – w tym 4,7 mln ton Polska. Tak wysoka produkcja związana jest z wieloma walorami zdrowotnymi jabłek. Są bogatym źródłem witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i …
W dniach 14-15 września 2023 roku w Hotelu Sheraton w Sopocie, odbył się IX Kongres Rybny. Wydarzenie gościło 255 delegatów reprezentujących przetwórstwo rybne, dostawców technologii, jak również przedstawicieli akwakultury. Podczas całego wydarzenia zaprezentowano bardzo ciekawe prelekcje z zakresu sytuacji gospodarczej przetwórstwa rybnego, sytuacji rynkowej, rynków surowcowych dotyczących ryb bałtyckich, karpia, pstrąga i suma afrykańskiego oraz …
Warzywa znajdują się u podstawy Piramidy Zdrowego Żywienia opublikowanej w 2016 roku przez Instytut Żywności i Żywienia. W praktyce oznacza to, że powinny stanowić co najmniej połowę naszego dziennego jadłospisu. Są skarbnicą składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Stymulują układ immunologiczny do pracy, a dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomagają układ pokarmowy. Z tego względu istotny jest …
Jednym z podstawowych celów przyjętych przez Unię Europejską na najbliższe lata jest zmniejszenie ilości odpadów tworzyw sztucznych trafiających na wysypiska śmieci oraz zwiększenie ilości odpadów z tworzyw sztucznych poddawanych recyklingowi. Od 2025 roku ma zostać zwiększony udział materiałów z recyklingu w butelkach PET do napojów do 25% a od 2030 roku do 30%. Niestety Rozporządzenie …
Celem znakowania żywności jest przekazanie konsumentom rzetelnych i zrozumiałych informacji, aby mogli podejmować przemyślane decyzje zakupowe. Poza informacjami obowiązkowymi bardzo często etykiety są przepełnione hasłami „marketingowymi” podawanymi dobrowolnie, które mają za zadanie wyróżnić produkt na półce sklepowej i zachęcić konsumenta do jego zakupu. Hasła takie podkreślają szczególne cechy produktu wskazując, że zawiera on składniki pożądane …
Z przyjemnością informujemy o możliwości uczestnictwa w naszym nowym szkoleniu „Analiza sensoryczna wody. Wymagania normy PN-EN 1622, wykonanie badań.” Zgodnie z polskimi i europejskimi przepisami prawa, woda przeznaczona do spożycia przez ludzi musi spełniać odpowiednie kryteria. Smak i zapach należy do bardzo ważnych wskaźników jakości wody używanej do spożycia. Analiza sensoryczna wody jest więc niezbędna …
Bacillus thuringensis to wartościowy dla rolnictwa gatunek bakterii, który posiada właściwości owadobójcze. Preparaty oparte na atrybutach tych mikroorganizmów stanowią alternatywę dla pestycydów i przyczyniają się do ograniczenia ich stosowania na rzecz metod przyjaźniejszych środowisku. Oprócz bioinsektycydów, Bacillus thuringensis wykorzystywany jest w technikach inżynierii genetycznej, prowadzących do włączania genów, warunkujących odporność na owady, do nasion roślin …
Historia zup jest tak stara, jak historia gotowania. Ponieważ zupy są lekkostrawne, w medycynie starożytnej Greków i Rzymian stanowiły remedium na różne dolegliwości. W środku zimy gorąca zupa jest pokarmem dla duszy, w upalne wakacyjne dni podobny efekt mogą dać chłodniki. Chociaż nie można dokładnie określić pochodzenia zimnych zup, te schłodzone potrawy można znaleźć od …
Sezon letni kojarzy się nie tylko z wakacjami i słońcem, ale także z bogactwem sezonowych owoców i warzyw. Czy powinniśmy się martwić o poziom pozostałości pestycydów w nich zawartych? Co roku od 2004 amerykańska organizacja EWG – Environmental Working Group analizuje najnowsze dane USDA (Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych), aby sporządzić swoje niesławne listy Clean 15 (Czysta …
Każda firma w Polsce mierzy się z szeregiem norm i przepisów dotyczących ochrony środowiska. Prawodawstwo polskie i europejskie nakłada na przedsiębiorców szereg obowiązków wynikających między innymi z gospodarowania odpadami, wprowadzania na rynek opakowań, utylizacji zużytego sprzętu elektronicznego i elektrycznego oraz baterii, a także monitoringu i ewidencji w zakresie środowiskowym. We wprowadzeniu odpowiednich procedur, jak i …
Eksport zboża drogą morską stanowi istotny sektor w globalnym handlu żywnością i jest jednym z największych wyzwań logistycznych w ostatnich miesiącach. W współpracy z operującym w porcie gdyńskim Terminalem Przeładunkowym HES oraz globalnym operatorem na rynku produktów spożywczych Louis Dreyfus Company, na parkingu przy ulicy Logistycznej, uruchomiliśmy dwa kolejne rakorafy. Zwiększając możliwość realizacji próbkobrań zbóż …
Wśród konsumentów rośnie coraz większa świadomość produktowa. Odbiorcy coraz częściej weryfikują składy, szukają informacji o przeprowadzonych badaniach oraz wybierają produkty najbardziej dopasowane do swoich potrzeb. Trendy dotyczące zdrowego odżywiania oraz wspomagania organizmu suplementami diety wymusiły na producentach i dystrybutorach zwracanie większej uwagi na jakość farmaceutyków oraz potwierdzenie jej niezależnymi badaniami. Choć suplementy diety nie są …
Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) to hydrofobowe związki składające się z co najmniej dwóch sprzężonych pierścieni aromatycznych. Nasze organizmy znają je całkiem dobrze, jeżeli zdarza nam się grillować. Powstają bowiem podczas obróbki termicznej jedzenia, głównie na otwartym ogniu, ale także przy kontakcie z dymem. Mogą się też przedostać do żywności poprzez kontakt z zanieczyszczonym powietrzem, wodą …
Grillowanie to filar polskiego lata i najstarsza forma gotowania na świecie. Historia grillowania zaczyna się wkrótce po udomowieniu ognia, około 500 tysięcy lat temu. Pierwszy prowizoryczny grill z patyków zbudowali mieszkańcy Karaibów z plemienia Arawak. Podwórkowy rytuał pieczenia na ogniu jest znacznie nowszy, bo sięga czasów powojennych. Skwierczące mięso, niepowtarzalny smak i aromat to atrybuty …
Pierwsze wydanie standardu IFS Food miało miejsce 21 lat temu. Dziś, po wydaniu 20 000 certyfikatów, IFS Food stał się globalnym standardem i liderem rynku w Europie. Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, IFS opublikował w kwietniu 8. wersję standardu. Certyfikacja na zgodność z nową wersją standardu będzie możliwa od 1 października 2023 roku, a dla organizacji …
Z przyjemnością informujemy, że nasza firma została zatwierdzona przez IFS Academy, jako oficjalny dostawca szkoleń IFS Approved Trainer Provider w zakresie wymagań i audytora IFS Food wersji 8. Wspólnie z IFS zapewniamy kompleksowe wsparcie w osiąganiu doskonałości w zakresie bezpieczeństwa żywności i jakości. IFS Food jest jednym z wiodących i najbardziej uznanych standardów w sektorze …
J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. – Jednostka Certyfikująca informuje, że z dniem 16.06.2023 r.: Certyfikat Zgodności JSHP/41/CZ/2022 ( dla firmy PKiMSA „Carboautomatyka” S.A. ) został cofnięty ze skutkiem natychmiastowym na prośbę Klienta Certyfikat Zdolności JSHP/42/CZ/2022 ( dla firmy PKiMSA „Carboautomatyka” S.A. ) został cofnięty ze skutkiem natychmiastowym na prośbę Klienta
Przedsiębiorstwa branży mięsnej oprócz zapewnienia najwyższej jakości i bezpieczeństwa swoich produktów, powinny zajmować się analizą swoich wyrobów w celu sprawdzenia informacji żywieniowych przedstawianych na etykietach. Z uwagi na wymóg zawarty w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. (ze zmianami) w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…) o konieczności wskazania na etykiecie …
W dniu 20 grudnia 2018 r. Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych przyjęło rezolucję ustanawiającą Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności (ŚDBŻ), który będzie obchodzony corocznie 7 czerwca, po raz pierwszy w 2019 r. Obecnie, żywność jest przetwarzana w większych ilościach i przesyłana na większe odległości niż kiedykolwiek wcześniej. Wszechstronna współpraca i zaangażowanie wszystkich podmiotów w łańcuchu dostaw, a …
Producent ma na głowie wiele problemów, jednym z nich jest zgodność jego wyrobu z dyrektywami, normami i innymi przepisami prawa. W gąszczu wymagań można łatwo się zagubić i pominąć istotną kwestię np. związaną z bezpieczeństwem. Każdy z nas chce spać spokojnie, więc warto poświęcić chwilę na lekturę oraz analizę odpowiednich wymagań zanim zaprojektujemy i wprowadzimy …
W dniach 30 – 31 maja w Ożarowie Mazowieckim odbył się Kongres MEATing 2023, dedykowany dla technologów oraz działów rozwoju i jakości branży mięsnej. Udział w wydarzeniu był wspaniałą okazją do wymiany doświadczeń, inspirujących rozmów, jak również uczestnictwa w atrakcyjnych imprezach towarzyszących, które pozwoliły uczestnikom na nawiązanie nowych relacji biznesowych, umocnienie istniejących kontaktów, czy poznanie …
31 marca 2023 roku Fundacja FSSC opublikowała nową, 6 wersję standardu FSSC 22000. Zaktualizowana wersja standardu FSSC 22000 została wprowadzona głównie ze względu na: zintegrowanie z wymaganiami normy ISO 22003-1:2022, wzmocnienie wymagań w celu wsparcia organizacji w ich wkładzie w osiągnięcie Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ, uwzględnienie informacji zwrotnych z ankiety dotyczącej rozwoju wersji 6, w …
Gdy myślimy o trądziku, najczęściej pierwszym skojarzeniem jest okres dojrzewania. Powszechnie przyjęło się, że to właśnie nastolatkowie muszą walczyć z niedoskonałościami skóry. Warto wspomnieć, że coraz częściej z opisywaną przypadłością borykają się ludzie po 20., czy 30. roku życia. CZYM WIĘC WŁAŚCIWIE JEST TRĄDZIK? To choroba skóry, na której rozwój ma wpływ wiele czynników. W …
W wyniku analizy zmian, poniżej prezentujemy informacje o najistotniejszych zmianach dotyczących wejścia w życie Rozporządzenia 2023/915, które od 25.05.2023 zastępuje Rozporządzenie 1881/2006. Z punktu widzenia zmian dla interpretacji treści Rozporządzenia można wyszczególnić: Art. 1 – wprowadza się nowy artykuł dotyczący ustalania definicji . Zdefiniowano terminy takie jak: „żywność”, „podmiot działający na rynku spożywczym”, „wprowadzanie do …
Jest nam niezmiernie miło poinformować, że 18 maja na uroczystej gali w Warszawie, nasza firma została wyróżniona nagrodą Kompas Normalizacji przyznawaną przez Polski Komitet Normalizacyjny (PKN). Serdecznie dziękujemy Pani Prezes Ewie Zielińskiej i całemu PKN za docenienie roli J.S. Hamilton Poland w wspieraniu polskiego systemu normalizacji. Nagrodę w imieniu naszej firmy odbierał Marcin Ficek, Członek …
Wymagania prawne oraz informacje umieszczone w polskich normach i standardach jakościowych nie definiują kategorii zboża „technicznego”, a tym samym nie definiują również wymagań związanych z bezpieczeństwem i jakością tego typu produktu. Zboża uprawne można podzielić na te z przeznaczeniem do spożycia przez ludzi tzw. zboża spożywcze, konsumpcyjne oraz te, które będą służyły jako pasza dla …
Laboratorium Kosmetologii J.S. Hamilton w celu potwierdzenia jakości swoich badań cyklicznie bierze udział w badaniach biegłości, znanych inaczej pod nazwą proficiency testing lub PT. W naszych Laboratoriach testowana jest szeroka gama produktów kosmetycznych, w tym produkty z ochroną przeciwsłoneczną, czyli zawierające filtry UV. Potwierdzamy deklaracje marketingowe: SPF UVAPF Krytyczna długość fali Wodoodporność Potoodporność Fotoalergia i …
W dniach 11-13 maja 2023 roku w Kielcach, mieliśmy przyjemność uczestniczyć w Konferencji Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw. Celem wydarzenia było wywołanie głębokiej, otwartej i trwałej dyskusji o branży owocowo-warzywnej. Ważnym głosem w rozmowach były zarówno podmioty funkcjonujące w branży przetwórstwa owoców i warzyw w Polsce jak partnerzy handlowi, kooperanci, regulatorzy rynku oraz przedstawiciele …
Zwiększające się zapotrzebowanie na żywność, rozwój urbanizacji, zmiany klimatu oraz ogromna liczba czynników chorobotwórczych powodują, że produkcja żywności dla 8 miliardów ludzi bez stosowania środków ochrony roślin jest praktycznie niemożliwa. Niewątpliwie stosowanie pestycydów chroni uprawy, zwierzęta gospodarcze oraz ludzi przed działaniem szkodników oraz skutkuje zwiększeniem plonów i ograniczeniem rozprzestrzeniania się czynników chorobotwórczych. Przestrzeganie zasad ich …
J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. – Jednostka Certyfikująca informuje, że z dniem 11.05.2023 r.: Certyfikat Badania Typu UE TEST 16 ATEX0027X ( dla firmy PPHU NOVA Sp. z o.o. ) został cofnięty ze skutkiem natychmiastowym na prośbę Klienta Certyfikat Oceny Zdolności do Wykonywania Remontów JSHP/3R/2021 ( dla firmy PPHU NOVA Sp. z o.o. ) …
Jednostka Notyfikowana (NB 2057) J.S. Hamilton Poland to Jednostka Certyfikująca z siedzibą w Siemianowicach Śląskich. Jako strona trzecia posiada możliwości przeprowadzania obowiązkowej oraz dobrowolnej oceny zgodności wyrobów w oparciu o wymagania Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2014/34/UE z dnia 26 lutego 2014 r. w sprawie harmonizacji ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do urządzeń i systemów …
Nikt dokładnie nie wie, kiedy po raz pierwszy wyprodukowano lody. Starożytne manuskrypty mówią nam, że Chińczycy lubili mrożone soki owocowe ze śniegiem. Do Europy zawitały w 1295 roku za sprawą Marco Polo jako mrożony deser na bazie mleka, by w XVII wieku stać się produktem luksusowym na dworach królewskich. Przemysłowa produkcja lodów rozpoczęła się pod …
W Dzienniku Urzędowym UE ukazało się ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) 2023/707 z dnia 19 grudnia 2022 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1272/2008 w odniesieniu do klas zagrożenia oraz kryteriów klasyfikacji, oznakowania i pakowania substancji i mieszanin. Rozporządzenie wprowadza nowe klasy zagrożenia dla następujących substancji i mieszanin: o właściwościach zaburzania funkcjonowania układu hormonalnego w odniesieniu do …
OLEJE MINERALNE MOSH/MOAH Za oleje mineralne uważa się mieszaninę ciekłych węglowodorów zawierających rozbudowane pierścienie aromatyczne MOAH oraz rozbudowane łańcuchu alifatyczne i cykliczne MOSH. Całą grupę można określić jako oleje mineralne MOH. Oleje mineralne gromadzą się w wielu organach wewnętrznych, mogą prowadzić do uszkodzenia wątroby, zastawki serca oraz węzłów limfatycznych. Podejrzewa się, że są genotoksycznymi czynnikami …
Pragniemy poinformować, że Laboratorium Badawcze J.S. Hamilton Poland w Siemianowicach Śląskich uzyskało akredytację PCA na pomiary mocy optycznej, w zakresie emitowanej mocy przez źródła promieniowania optycznego w strefach zagrożonych wybuchem zgodnie z PN-EN 60079-28 (IEC 60079-28), tym samym stając się jedynym laboratorium z takimi uprawnieniami w Polsce. W ramach naszych usług wykonujemy również badania i …
Zastanawiasz się, czy Twoje produkty dla dzieci i niemowląt są bezpieczne? Nie wiesz, które badania są konieczne oraz jakie oznaczenia zastosować na opakowaniu zabawek? Eksperci J.S. Hamilton rozwieją Twoje wątpliwości! W dniach 22-24 lutego 2023 roku, Eksperci J.S. Hamilton uczestniczyli w XIII Międzynarodowych Targach Zabawek i Artykułów dla Matki i Dziecka KIDS’ TIME. Udział w …
Czy chcesz decydować, które kosmetyki trafią na drogeryjne półki? Pracownia Kosmetologii J.S. Hamilton to miejsce, w którym świadczymy usługi odpłatnego testowania kosmetyków dla osób zdrowych w wieku 18-69 lat. Wszystkie produkty, które oferujemy do testowania w badaniach aplikacyjnych i aparaturowych są: bezpieczne pod kątem receptury – zawierają tylko substancje dozwolone do stosowania w wyrobach mających …
Zaplanuj z nami rozwój swój i swoich pracowników w 2023 roku! Dzięki środkom Krajowego Funduszu Szkoleń można uzyskać dofinansowanie wynoszące 80% kosztów kształcenia ustawicznego. Natomiast w przypadku mikroprzedsiębiorstw dofinansowanie wynosi aż 100%! W celu uzyskania dofinansowania należy złożyć wniosek w Powiatowym Urzędzie Pracy (PUP) właściwym ze względu na siedzibę pracodawcy lub miejsca prowadzenia działalności, a …
Już 22-24.02.2023 odbędą się XIII Międzynarodowe Targi Zabawek i Artykułów dla Matki i Dziecka KIDS’ TIME. „To wydarzenie, które od ponad dekady cieszy się uznaniem wśród producentów zabawek i artykułów dla dzieci. Podczas największej tego typu imprezy w Polsce, wielu wystawców decyduje się na premiery swoich produktów. To wszystko sprawia, że KIDS’ TIME jest obowiązkowym …
Jest nam bardzo miło poinformować, że w serwisie trojmiasto.pl ukazał się artykuł uchylający rąbek tajemnicy na temat wykonywanych w naszym laboratorium badań materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Jako lider w zakresie badań opakowań, przy użyciu chromatografu cieczowego, dajemy unikalną w skali naszego kraju możliwość zweryfikowania obecności substancji, które do tej pory były …
W najnowszym wydaniu magazynu ukazał się artykuł „Jakość w badaniach in vivo produktów kosmetycznych z ochroną przeciwsłoneczną (SPF)”. Świat Przemysłu Kosmetycznego, to specjalistyczny kwartalnik skierowany do dostawców, oferujących produkty i usługi dla branży kosmetycznej oraz producentów przemysłu kosmetycznego. W swoim artykule Karolina Dziąbowska, Kierownik Sekcji UV J.S. Hamilton, przedstawia aspekty kontroli jakości i bezpieczeństwa produktów …
Kreowanie postaw przedsiębiorczych, propagowanie zasad optymalnego gospodarowania, a także wskazanie młodzieży możliwych kierunków rozwoju w edukacji wyższej, to powody dla których Uniwersytet Morski w Gdyni zorganizował konkurs Wiedzy o Zarządzaniu i Ekonomii. 8 grudnia 2022 roku na Wydziale Zarządzania i Nauk o Jakości Uniwersytetu Morskiego w Gdyni odbyła się uroczyste nagrodzenie laureatów. Partnerem wydarzenia był …
Kwestie pozwolenia wodnoprawnego reguluje ustawa – Prawo wodne (Dz.U. 2021, poz. 2233). Pozwolenie wodnoprawne potrzebne jest m.in. na: Usługi wodne: pobór wód podziemnych lub wód powierzchniowych, piętrzenie , magazynowanie lub retencjonowanie wód podziemnych i wód powierzchniowych oraz korzystanie z tych wód, uzdatnianie wód podziemnych i powierzchniowych oraz ich dystrybucję, odbiór i oczyszczanie ścieków, wprowadzanie ścieków …
Przedstawiamy kompleksową ofertę w zakresie przeprowadzenia badań i opracowania dokumentacji niezbędnej do posadowienia na koronie składowiska odpadów farmy fotowoltaicznej.
Marketing to biznesowy proces tworzenia relacji i satysfakcji klientów. Marketing to ciągła nauka zarządzania relacjami z Twoimi klientami.
Akredytowane badanie oznaczenia alkaloidów pirolizydynowych i tropanowych w Laboratorium J.S. Hamilton w Polsce.
Wykonywane badania aparaturowe polegają na ocenie bezpieczeństwa i skuteczności produktów kosmetycznych (czy nie wywołują reakcji alergicznych oraz czy spełniają swoje właściwości pielęgnacyjne).
Chcielibyśmy poinformować, że firma J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. posiada w swojej ofercie usługę polegającą na przygotowaniu sprawozdań z zakresu ochrony środowiska.
W dniach 6-9 września odbędzie się w Katowicach kolejna edycja Międzynarodowych Targów Górnictwa, Przemysłu Energetycznego i Hutniczego organizowana przez Expo Katowice.
Już we wrześniu, w dniach 27-29 września 2022 r. odbędą się Europejskie targi opakowań, technologii i przetwórstwa FACHPACK w Norymberdze.
Od 1 lipca 2022 roku obowiązuje Rozporządzenie Komisji Europejskiej 2020/2040 z dnia 11 grudnia 2020 r. Rozporządzenie to reguluje najwyższe dopuszczalne poziomy alkaloidów pirolizydynowych (AP) w żywności i suplementach diety.
21-22 kwietnia 2022 r. Hotel PRIME w Bytomiu, ul. Strzelców Bytomskich 87c
Schemat IECEx jest systemem potwierdzania poprawnej i bezpiecznej konstrukcji urządzeń przeciwwybuchowych.
Chcielibyśmy poinformować, że firma J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. posiada w swojej ofercie usługę polegającą na przygotowaniu sprawozdań z zakresu ochrony środowiska.
Grupa J.S. Hamilton niezmiennie dąży do realizacji swojej wizji, mówiącej o osiągnięciu pozycji lidera na wszystkich rynkach, na których działa. Przyczynia się do tego zarówno rozwój organiczny, jak i przejęcia.
W produktach spożywczych o obniżonej kaloryczności producenci coraz częściej zamiast cukru stosują substancje słodzące.
Nieustannie dążymy do dostarczania producentom branży spożywczej kompleksowego doradztwa w zakresie wprowadzanych zmian prawnych.
Zapraszamy na bezpłatne seminarium – Zapisy zakończone
Dobrowolna Certyfikacja (DC) to proces oceny, który ma za zadanie potwierdzić spełnienie określonej cechy produktu lub też materiału.
Od 01.07.2021 / 03.07.2021 r.* obowiązuje Rozporządzenie Komisji (UE) 2021/976 z dnia 4 czerwca 2021r. zmieniające Rozporządzenie (we) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni.
Badania odbywają się z udziałem wybranej, kilkudziesięcioosobowej grupy probantów, którzy w określonych warunkach i czasie testują produkt.
Badania UV polegają na w pełni bezpiecznym opalaniu niewielkiego elementu ciała – pod nadzorem specjalistów, którzy sprawdzają SPF (wskaźnik izolacji przeciwsłonecznej).
Zapraszamy na Bezpłatne szkolenie – Zapisz się>>
Realizacja inwestycji budowlanych na terenach zanieczyszczonych
Od 03.05.2021r. obowiązuje Rozporządzenie Komisji (UE) 2021/590 z dnia 12 kwietnia 2021 r. zmieniające Rozporządzenie (we) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni.
J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. serdecznie zaprasza do uczestnictwa w bezpłatnym szkoleniu z zakresu Bazy Danych o Odpadach (BDO).
Z dniem 08.04.2021 roku obowiązuje Rozporządzenie Komisji (UE) 2021/468 zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do gatunków roślin zawierających pochodne hydroksyantracenu.
J.S. Hamilton już od wielu lat otwiera swoje drzwi dla studentów chcących poznać specyfikę pracy w laboratorium, a w 2020 roku zaprosiliśmy do nas ok. 160 studentów i kilkunastu stażystów.
Już kolejny rok wszyscy zmagamy się z pandemią COVID-19, próbując się dostosować do ograniczeń, jakie nakłada na nas obecna sytuacja.
W związku z wykorzystaniem do promocji testera SOEKS Ecovisor F4 sprawozdań z badań J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o., zamieszczonych na stronie internetowej firmy SR Tech https://www.srtech.pl/soeks-certyfikaty
Ze względu na rosnące obawy społeczne i rynkowe dotyczące skutków epidemii COVID-19, ryzyka braku ciągłości dostaw, jak również złożonością przepisów i zaleceń z tym związanych, oferujemy Państwu pomoc w weryfikacji podjętych działań związanych z ograniczeniem ryzyka w czasie epidemii COVID-19.
Po okresie przejściowym, od 01.01.2021r. dla wszystkich producentów żywności obowiązują nowe przepisy FDA dotyczące znakowania produktów spożywczych w USA.
Dioksyny to grupa organicznych związków chemicznych, powszechnie rozumianych jako grupa 210 chlorowanych pochodnych (kongenerów) dibenzodioksyny i dibenzofuranu określanych w skrócie jako PCDD i PCDF.
Laboratorium J.S. Hamilton Poland przeprowadza przyspieszone badania przechowalnicze produktów trwałych
Chcielibyśmy poinformować, że firma J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. posiada w swojej ofercie usługę polegającą na przygotowaniu sprawozdań z zakresu ochrony środowiska.
Wiele owoców takich jak: cytrusy, jabłka, mango, papaja, ananasy, awokado, po zbiorach powlekane są środkami glazurującymi (tzw.: woskami), które mają chronić ich powierzchnie przed owadami, grzybami oraz redukować ubytek wilgoci i poprawiać wygląd.
W dniu 10.11.2020 na stronie PCA ukazało się kolejne wydanie naszego zakresu akredytacji (AB 079).
Czy myślisz, że twoja firma jest dobrze chroniona? Ochrona nigdy nie wpuści nieproszonego gościa? Pracownicy zareagują na intruza prawidłowo i natychmiastowo?
Nadchloran występuje naturalnie w środowisku w złożach azotanu i potasu, a także może powstawać w atmosferze i przenikać do gleby i wód gruntowych.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 sierpnia 2019r. ustala program pilotażowy pod nazwą
„Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy”.
Zapraszamy na Bezpłatne webinarium – Zapisz się>>
Strategiczne i finansowe korzyści z certyfikacji
Termin: 15.09.2020, godzina: 11:30-12:30
W lipcu i sierpniu z harmonogram szkoleń J.S.Hamilton Poland wzbogacił się o dodatkowe tematy i terminy szkoleń.
Alergen to czynniki bądź substancja, która powoduje reakcję uczuleniową. Alergią pokarmową określana jest nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego na spożyte produkty lub związki dodawane do żywności, powodująca występowanie różnych objawów – od podrażnień skórnych, przez dolegliwości żołądkowo-jelitowe, aż po wstrząs anafilaktyczny.
Laboratoria J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. oraz Hamilton UO-Technologia Sp. z o.o. tworzą kompleksową ofertę dla branży owocowo – warzywnej i oferują analizy zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych, m.in.:
Zapraszamy do udziału w bezpłatnym seminarium dedykowanemu branży przetwórstwa spożywczego.
Zapraszamy do udziału w bezpłatnym seminarium dedykowanemu branży przetwórstwa spożywczego.
Zapraszamy do udziału w bezpłatnym seminarium dedykowanemu branży przetwórstwa spożywczego.
Zapraszamy do udziału w bezpłatnym seminarium dedykowanemu branży przetwórstwa spożywczego.
Instrukcja dot. błędów 404 i 500
Zapraszamy na bezpłatne webinarium – Zapisz się>>
Zapraszamy na Bezpłatne webinarium – Zapisz się>
Produkcja żywności ekologicznej – fakty i mity
Serdecznie Państwu dziękujemy za tak liczny udział w Webinarium QA Solutions i JS Hamilton. W wydarzeniu uczestniczyło prawie 400 osób z ponad 250 firm, co potwierdza jak bardzo potrzebujemy wsparcia merytorycznego w funkcjonowaniu przedsiębiorstw w okresie pandemii SARS-CoV-2.
Zarząd J.S. Hamilton Poland Sp. z o. podjął uchwałę o przekazaniu środków na wsparcie szpitala, który jest szpitalem zakaźnym i leczy chorych na COVID-19.
J.S. Hamilton Poland Sp. z o. rozwija swój obszar inspekcyjny i przejmuje część udziałów firmy POLCARGO – Rzeczoznawstwo i Kontrola Towarów Sp. z o.o. w Gdańsku. Umowa przejęcia została podpisana 31 marca b.r.
Liczba przypadków zakażenia koronawirusem w Polsce rośnie, dlatego też robimy wszystko, co w naszej mocy, aby zapewnić bezpieczeństwo naszym Kontrahentom, Pracownikom i ich najbliższym.
Zachęcamy do zapoznania się z usprawnieniami wprowadzonymi po 1.08.2019 do Panelu Klienta – Pobierz plik.
Zachęcamy do zapoznania się z video prezentującym Panel Klienta.
W obliczu szybkiego rozwoju spółki J.S. Hamilton Poland i w celu uproszczenia zarządzania zarazem J.S. Hamilton Poland jak i Lamferto Investments, a przede wszystkim w celu zmniejszenia kosztów funkcjonowania obu spółek
Informujemy, iż z dniem 26.03.2019r. nastąpił wpis przekształcenia spółki: J.S. Hamilton Poland S.A. w spółkę J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.
Grupa J.S. Hamilton podpisała umowę transakcji dotyczącą nabycia większościowego pakietu udziałów w polskim podmiocie UO – Technologia Sp. z o.o. z siedzibą w Słomczynie.
Prewencyjne kontrole żywności w eksporcie do USA w oparciu o nowe wymogi ustawy FDA-FSMA FSPCA Preventive Controls for Human Food.
Wyniki dostępne są tutaj.
Zapraszamy do złożenia oferty w zapytaniu dotyczącym dostawy chromatografu gazowego z detektorem MS, autosamplerem próbek ciekłych oraz z przystawką do analizy fazy nadpowierzchniowej.
Zapraszamy do złożenia oferty w zapytaniu dotyczącym dostawy dwóch komór klimatycznych.
Dziękujemy za złożenie oferty. W załączeniu wyniki postępowania, zamieszczone również w Bazie Konkurencyjności.
Dziękujemy za złożenie oferty. W załączeniu wyniki postępowania, zamieszczone również w Bazie Konkurencyjności
Dziękujemy za złożenie oferty. W załączeniu wyniki postępowania, zamieszczone również w Bazie Konkurencyjności.
Zapraszamy do złożenia oferty w zapytaniu dotyczącym dostawy chromatografu gazowego z detektorem ECD, FID oraz przystawką do analizy fazy nadpowierzchniowej.
Zapraszamy do złożenia oferty w zapytaniu dotyczącym dostawy titratora automatycznego do miareczkowania wolumetrycznego.
Dziękujemy za wzięcie udziału w postępowaniu i przygotowanie oferty.
Ogłoszenie o zwołaniu Zgromadzenia Obligatariuszy Obligacji serii A J.S. Hamilton Poland S.A.
Zapraszamy do złożenia oferty w zapytaniu dotyczącym dostawy wirówki laboratoryjnej z chłodzeniem.
Informacja o wynikach postępowania – Spektrofotometr
Zapraszamy do złożenia oferty w zapytaniu dotyczącym dostawy spektrofotometru.
Zapytanie umieszczone jest w Bazie Konkurencyjności: zobacz
Informacja o wynikach postepowania – młynek kriogeniczny
Polski Związek Przemysłu Kosmetycznego zaprasza
Plan połączenia: J.S. Hamilton Poland S.A. J. S. Hamilton Consulting sp. z o.o. sp. K
Zapraszamy do złożenia oferty w zapytaniu dotyczącym dostawy młynka kriogenicznego wraz ze zbiornikiem na ciekły azot.
Wyniki dostępne są tutaj.
Informacja o wynikach postępowania – Aparat do oznaczania błonnika
Wyniki dostępne są tutaj.
Zapraszamy do złożenia oferty w zapytaniu dotyczącym dostawy aparatu do oznaczania błonnika pokarmowego.
Zapraszamy do złożenia oferty w zapytaniu dotyczącym dostawy dwóch wyparek próżniowych wraz z recyrkulatorem chłodzącym.
J.S. Hamilton Poland S.A. jest Partnerem Strategicznym Fundacji Europejski Instytut Suplementów i Odżywek EISD w projekcie dotyczącym wdrożenia certyfikowanego systemu jakości suplementów diety.
Mamy przyjemność poinformować Państwa, iż w naszym laboratorium kosmetologicznym, dostępna jest już nowa usługa analizy zmarszczek i powierzchni skóry twarzy z wykorzystaniem sprzętu Primos 3D Lite.
Z wielką przyjemnością pragniemy poinformować Państwa, że firma J.S. Hamilton Poland S.A. została Partnerem IV Forum Ochrony Środowiska – woda, gleba i powietrze w przemyśle, które odbędzie się w dniach 30 listopada – 1 grudnia 2017 r. w Krakowie.
Zapraszamy do złożenia oferty w zapytaniu dotyczącym dostawy systemów do ekstrakcji do fazy stacjonarnej (SPE).
Zapraszamy do złożenia oferty w zapytaniu dotyczącym dostawy wytrząsarek laboratoryjnych typu vortex oraz multivortex.
Zapraszamy do złożenia oferty w zapytaniu dotyczącym elektronicznej wagi analitycznej.
Zapraszamy do złożenia ofert w zapytaniu dotyczącym dostawy chromatografu cieczowego z detektorem MS typu potrójny kwadrupol (LC MS/MS)
Zgoda na koncentracje nr 2 – Pobierz
Zgoda na koncentracje nr 1 – Pobierz
Miło nam poinformować, iż firma J.S. Hamilton wdrożyła nowe metody badania kosmetyków z użyciem sprzętu VISIA Skin Analysis.
Miło nam poinformować Państwa, że wraz z rozpoczęciem roku 2022 wprowadziliśmy nowe usługi w zakresie badań UVB.
Chcielibyśmy Państwo poinformować, że nasza branża badań kosmetyków i chemii gospodarczej jest dostępna na platformie LinkedIn