Certification for quality control

Certyfikacja standardów i systemów zarządzania

Certyfikacja bezpieczeństwa żywności QA Solutions

QA Solutions jest firmą świadczącą kompleksowe usługi w zakresie certyfikacji standardów i systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.
Od 2011 roku prowadzimy działalność na rynku polskim i zagranicznym, a od 2017 roku jesteśmy członkiem Grupy Kapitałowej J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.

Poprzez odpowiedzialny i ciągły rozwój posiadamy swój stale rosnący wkład w utrzymanie najwyższego poziomu techniczno-naukowego oraz operacyjnego w sektorach związanych bezpośrednio z człowiekiem i jego środowiskiem. Obszary naszej działalności obejmują jakość, bezpieczeństwo żywności, certyfikację produktu, opakowania, logistykę, odpowiedzialność i komunikację społeczną.

Wykazujemy stałe zaangażowanie w rozpowszechnianiu i podnoszeniu jakości w szeroko rozumianej branży rolno-spożywczej.

 

BRCGS FOOD

BRC Global Standard For Food Safety jest międzynarodowym standardem żywności opracowanym przez Brytyjskie Konsorcjum Detalistów (British Retail Consortium).

Forma i treść standardu są zaprojektowane tak, aby można było ocenić dostawcę w jego siedzibie (jego system zarządzania, procedury) przez audytora, standaryzując w ten sposób kryteria bezpieczeństwa żywności oraz monitorując procesy i procedury.

Standard BRC sumuje wymagania zawarte w normie ISO 9001, Codex Alimentarius, GMP i GHP oraz definiuje wymagania, które muszą zagwarantować bezpieczeństwo i wymagany, powtarzalny poziom jakości wyrobu gotowego. Dodatkowym elementem, na który zwraca się dużą uwagę jest zgodność wyrobu z prawem żywnościowym.

Audytowanie zakładu zgodnie ze standardem BRC prowadzi się wg listy kontrolnej (przez jednostki certyfikujące), która określa, czy i jak efektywnie producent spełnia w następujących obszarach:

  • Zaangażowanie najwyższego kierownictwa i ciągłe doskonalenie.
  • Plan Bezpieczeństwa Żywności HACCP – wdrożenie zgodnie z wymaganiami Codex Alimentarius.
  • System Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności (Księga Jakości, nadzór nad dokumentacja, zapisami, przeprowadzanie audytów, specyfikacje, prowadzenie działań korygujących, reklamacje, skargi, sposób postępowania z wyrobem niezgodnym, wycofanie wyrobu, zarządzanie incydentami).
  • Standardy dotyczące Zakładu- wdrożenie zasad GMP i GHP (konstrukcja budynków, bezpieczeństwo zakładu, przepływ wyrobu, maszyny, urządzenia, woda, lód, powietrze, konserwacje, sprzątanie, odpady, szkodniki, magazynowanie, działania logistyczne, wykrywanie metali).
  • Kontrola produktu – projekt produktu oraz jego rozwój, zarządzanie alergenami, pakowanie wyrobu, plany kontroli i badań dostaw, kontrola w toku procesu produkcji oraz wyrobu gotowego przez zakładowe laboratorium, określenie kryteriów zwalniania wyrobu do obrotu handlowego, określenie trybu postępowania z wyrobem niezgodnym ze specyfikacją.
  • Kontrola Procesu – kontrola operacji, kontrola ilości, kalibracja i kontrola przyrządów do monitorowania i pomiarów wyposażeniem.
  • Personel – szkolenie personelu, kontrolowanie higieny personelu, badania medyczne, stosowanie odzieży ochronnej, higiena pomieszczeń socjalnych.
  • Strefy produkcyjne wysokiego ryzyka, wysokiej ostrożności i niechłodzone, wymagające wysokiej ostrożności.
  • Wymagania dotyczące produktów będących przedmiotem handlu – opcjonalne.

 

IFS Food

IFS Food (International Featured Standards Food) jest międzynarodowym standardem żywności opracowanym przez przedstawicieli niemieckich i francuskich detalistów przy współpracy z detalistami z innych krajów. IFS został opracowany na potrzeby oceny dostawców sieci handlowych tzw. producentów marki własnej, od których sieci handlowe wymagają spełnienia wymagań wg standardu IFS. Dotyczy wyłącznie obszarów działalności, w których istnieje zagrożenie zanieczyszczenia produktów, a więc producentów żywności i firm przetwarzających i/lub pakujących produkty spożywcze. IFS Food nie stosuje się do:

  • importerów i eksporterów,
  • transportu żywności,
  • magazynowania i dystrybucji.

Standard IFS składa się z 4 części:

  1. Protokół certyfikacji IFS Food – wynik oceny, przeprowadzenie oceny, poszczególne kroki zmierzające do wystawienia certyfikatu itp.
  2. Ocena IFS Food Assessment – lista wymagań ujęta w 6 rozdziałach:
  • Zarządzanie i zaangażowanie;
  • System Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności;
  • Zarządzanie zasobami;
  • Procesy operacyjne;
  • Pomiary, analizy, doskonalenie;
  • Plan obrony żywności (Food defence plan).
  1. Wymagania dotyczące Jednostek Akredytujących, Jednostek Certyfikujących i Audytorów
  2. Raportowanie.

 

FSSC 22000

FSSC 22000 to standard opracowany przez Fundację ds. Certyfikacji Bezpieczeństwa Żywności. Standard został zatwierdzony w 2013 roku przez GFSI (Globalną Inicjatywę Bezpieczeństwa Żywności) i opiera się na integracji normy ISO 22000, wymagań Technicznych Standardów ISO lub Specyfikacji Technicznych oraz dodatkowych wymagań specyficznych.
Certyfikacja FSSC 22000 obejmuje następujące kategorie:

  • hodowla zwierząt (kategoria A),
  • produkcja żywności (kategoria C),
  • produkcja pasz dla zwierząt (kategoria D),
  • catering (kategoria E),
  • handel detaliczny i hurtowy (kategoria F),
  • transport i magazynowanie (kategoria G),
  • produkcja opakowań i materiałów opakowaniowych (kategoria I),
  • produkcja substancji biochemicznych (kategoria K).

 

ISO 22000

W Polsce norma została wydana przez Polski Komitet Normalizacyjny jako PN-EN ISO 22000. Pełna nazwa nosi tytuł: „System zarządzania bezpieczeństwem żywności – Wymagania dla każdej organizacji łańcucha żywnościowego”.

ISO 22000 to międzynarodowa norma określająca wymagania w zakresie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności stosowana przez organizacje zajmujące miejsca w całym łańcuchu wprowadzania żywności do obrotu. Norma ukierunkowana jest na pełny łańcuch obrotu czynności począwszy od producentów przez przetwórstwo aż po hurtowników detalistów oraz branżę hotelowo-restauracyjną i system transportowy.

 

IFS Logistics

Standard IFS Logistics dedykowany jest dla  firm nie prowadzącej działalności przetwórczej, a zajmujących się: magazynowaniem środków spożywczych, transportem, logistyką.

Wymagania IFS Logistics obejmują sześć rozdziałów:

  • Odpowiedzialność wyższego kierownictwa,
  • System zarządzania jakością i bezpieczeństwem produktu,
  • Zarządzanie zasobami,
  • Realizacja usług,
  • Pomiary, analizy, doskonalenie,
  • Ochrona produktu.

 

IFS Broker

Standard IFS Broker dedykowany jest dla firm nie posiadających własnych magazynów i transportu, a zajmujących się jedynie pośrednictwem bez bezpośredniego kontaktu z produktem, jak brokerzy i importerzy. Wymagania standardu obejmują: system zarządzania jakością i bezpieczeństwem produktów, zarządzanie zasobami, proces planowania i świadczenia usług, obrona produktu przed celowym zanieczyszczeniem lub ingerencją osób trzecich, jak też pomiary, analizy i doskonalenie oraz odpowiedzialność najwyższego kierownictwa. Kategorie produktowe w zakresie certyfikacji IFS Broker obejmują:

  • produkty spożywcze,
  • środki higieny osobistej,
  • chemię gospodarczą.

 

BRC PM  

Celem opracowania standardu BRC PM (Packaging and Packaging Materials) jest ochrona konsumenta poprzez zapewnienie wspólnej podstawy certyfikacji firm dostarczających opakowania producentom żywności.

Od tego czasu pierwszej publikacji w 2001 roku norma była regularnie aktualizowana, aby odzwierciedlić najnowsze wymagania bezpieczeństwa produktów. Obecnie jest stosowana na całym świecie, nie tylko przez producentów opakowań do żywności, ale także przez producentów opakowań na każdym etapie łańcucha dostaw.

Standard zapewnia ramy dla wszystkich producentów opakowań, które pomagają im w produkcji bezpiecznych materiałów opakowaniowych oraz w zarządzaniu jakością produktu w celu spełnienia wymagań klientów, przy jednoczesnym zachowaniu zgodności z prawem.

Certyfikacja zgodności ze standardem jest uznawana przez wielu właścicieli marek, sprzedawców detalicznych, firmy gastronomicznych i producentów na całym świecie przy ocenie dostawców.

 

GlobalG.A.P. IFA

GlobalG.A.P. to standard zapewnienia bezpieczeństwa żywności dla produkcji  pierwotnej w gospodarstwach rolnych (Integrated Farm Assurance – Zintegrowane Zapewnienie Bezpieczeństwa i Jakości w Gospodarstwie). Dotyczy wyłącznie produktów świeżych, nieprzetworzonych, adresowany do producentów świeżych owoców i warzyw.

Standard ten obejmuje cały łańcuch produkcyjny, od wysiania lub wysadzenia roślin do gruntu, poprzez pielęgnację i zbiory płodów, włączając postepowanie z produktem po zbiorze, jak przechowywanie, pakowanie, kondycjonowanie. Jednym z głównych celów standardu jest ograniczenie do niezbędnego minimum stosowania nawozów i środków ochrony, aby przez to ograniczyć niekorzystny wpływ rolnictwa na środowisko, a także zapewnić jak najdłuższe użytkowanie terenów rolniczych.

Certyfikat GlobalG.A.P. jest międzynarodowy, uznawany zarówno w Polsce, w Europie jak i na świecie. Standard GlobalG.A.P. Jest wymagany przez sieci handlowe oraz innych odbiorców jako potwierdzenie jakości i bezpieczeństwa produkowanej żywności.

Standard GlobalG.A.P. obejmuje następujące podzakresy:

  • Świeże warzywa i owoce nieprzetworzone (FV – Fruit and Vegetables),
  • Uprawy (np. zboża, kukurydza) zbierane mechanicznie (CC – Combinable Crops),
  • Kwiaty i rośliny ozdobne (FO – Flovers and Ornamentals),
  • Materiał rozmnożeniowy (PPM – Plant Propagation Materials).

 

GlobalG.A.P. Chain of Custody (CoC)

Standard GLOBALG.A.P. Chain of Custody zapewnia potwierdzenie w łańcuchu dostaw, że towary zostały wyprodukowane zgodnie z wymaganiami GlobalG.A.P. i pochodzą od certyfikowanych podmiotów. O certyfikat mogą ubiegać się wszystkie firmy obsługujące i/lub handlujące certyfikowanym produktem GlobalG.A.P.

Standard określa wymagania dotyczące postępowania z certyfikowanymi produktami oraz właściwą segregację produktów certyfikowanych i niecertyfikowanych. Standard nie obejmuje bezpośrednio wymagań dotyczących bezpieczeństwa żywności.

Certyfikat jest wydawany dla procesów, które prowadzi certyfikowany podmiot, a status obejmuje cały łańcuch żywnościowy certyfikowany zgodnie z GlobalG.A.P. tj. produkcję roślinną, zwierzęcą, akwakulturę, a także produkcję pasz dla zwierząt.

 

Moduły dodatkowe opracowane przez GlobalG.A.P.

GRASP – GlobalG.A.P. Risk Assessment on Social Practice

GRASP to dobrowolny moduł opracowany do oceny praktyk socjalnych w gospodarstwie, takich jak określone aspekty zdrowia, bezpieczeństwa i dobrostanu pracowników. Moduł ten pomaga w ustanowieniu dobrego systemu zarządzania w gospodarstwie.

Wdrożenie modułu GRASP daje możliwości wsparcia w tworzeniu kanałów komunikacji między kierownictwem a pracownikami, gwarantuje zgodność z międzynarodowym i krajowym prawem pracy, a także podnosi pozycję producenta wśród dostawców i nabywców.

O świadectwo oceny GRASP może ubiegać się każdy producent posiadający certyfikat GlobalG.A.P. Moduł GRASP obejmuje ocenę ryzyka socjalnego i nie ma związku z produktami certyfikowanymi GlobalG.A.P.

 

SPRING – Zrównoważony program nawadniania i wykorzystania wód gruntowych

SPRING to dodatek, który pomaga producentom, sprzedawcom detalicznym i handlowcom wykazać swoje zaangażowanie w zrównoważoną gospodarkę wodną i może być wdrażany razem z GlobalG.A.P. IFA dla upraw.

SPRING to szeroki zakres kryteriów oceny zrównoważonej gospodarki wodnej w gospodarstwie. Obejmują one:

  • zgodność z prawem źródeł wody i wskaźników wydobycia,
  • dobre praktyki w gospodarce wodnej (np. stosowanie tensjometrów),
  • ochronę źródeł wody,
  • monitoring zużycia wody,
  • wpływ producentów na zrównoważone gospodarowanie dorzeczami.

 

AH-DLL GROW

Dodatek AH-DLL GROW został opracowany we współpracy ze sprzedawcami detalicznymi Albert Heijn (AH) i Delhaize (DLL) i wprowadzony na rynek w sierpniu 2020 r.

AH-DLL GROW ocenia zarządzanie ryzykiem w odniesieniu do higieny, pozostałości pestycydów i ciał obcych. Moduł został opracowany w celu lepszego spełnienia rosnących wymagań konsumentów w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności oraz w celu zwiększenie świadomości producentów.

Ocena AH-DLL GROW jest prowadzona zarówno dla indywidualnych producentów, jak i grup producentów, którzy dostarczają owoce i warzywa bezpośrednio lub za pośrednictwem swoich dostawców do Albert Heijn w Holandii lub Delhaize w Belgii.

 

TESCO NURTURE

Moduł TESCO NURTURE to program uruchomiony przez międzynarodową sieć detaliczną TESCO w 1992 roku. Głównym celem tego programu jest zapewnienie klientom gwarancji, że owoce i warzywa od dostawców TESCO są uprawiane w sposób przyjazny dla środowiska. W tym celu program opiera się na wdrożeniu bardziej restrykcyjnych wymagań od ustanowionych w przepisach, dotyczących stosowania środków ochrony roślin oraz górnych limitów pozostałości środków ochrony roślin w świeżych produktach.

GlobalG.A.P PLUS – moduł dla sieci McDonald’s

Program zapewniający wymagania dla każdego producenta rolnego zaangażowanego w dostarczanie świeżych warzyw i owoców do sieci McDonald’s.

 

FSA (Farm Sustainability Assessment)

Zasady oceny FSA (Farm Sustainability Assessment) opracowała globalna Inicjatywa na rzecz Zrównoważonego Rolnictwa (SAI Platform – Sustainable Agriculture Initiative Platform). Potwierdzenie wdrożenia wymagań zrównoważonego funkcjonowania gospodarstw można wykazać w ramach samooceny lub przeprowadzenia jej weryfikacji przez niezależne jednostki certyfikujące. Niezależna weryfikacja daje możliwość uzyskania dokumentu Letter of Attestation uznawanego na całym świecie.

Rolnictwo zrównoważone opiera się na trzech filarach – Planeta, Ludzie, Zysk. Obejmuje działania, które ograniczają negatywny wpływ rolnictwa na środowisko, jednoczenie umożliwiając bardziej efektywne i opłacalne wykorzystanie zasobów takich jak woda, gleba, nawozy, energia, nasiona czy środki ochrony roślin oraz zachowując dochodowość produkcji rolniczej i poszanowanie ludzi.

Proces weryfikacji FSA jest prowadzony w oparciu o trzy dostępne opcje:

  1. Zasada benchmarkingu – potwierdzenie spełnienia wymagań na podstawie innych certyfikowanych standardów uznanych przez SAI Platform ze wskazanym poziomem oceny.
  2. Przeprowadzenie samooceny, a następnie jej weryfikacja przez audyt jednostki certyfikującej.
  3. Opcja hybrydowa jako połączenie 1 i 2 – przyjęcie spełnienia części wymagań FSA na podstawie innych certyfikowanych standardów uznanych przez SAI Platform oraz ocena uzupełniająca pozostałe wymagania. Tą opcją jest np. certyfikacja standardu GlobalG.A.P. wraz z dodatkiem GGFSA.

INTEGROWANA PRODUKCJA ROŚLIN

Integrowana Produkcja Roślin jest dobrowolnym system jakości żywności, wykorzystującym w sposób zrównoważony postęp techniczny i biologiczny w uprawie, ochronie roślin i nawożeniu oraz zwracającym szczególną uwagę na ochronę środowiska i zdrowie ludzi.

Gospodarstwo oceniane jest przez upoważnionego inspektora z Jednostki Certyfikującej, który weryfikuje prowadzenie gospodarstwa pod względem zgodności z wymaganiami obligatoryjnymi i dodatkowymi dla gatunku oraz wymaganiami podstawowymi i zaleceniami dla gospodarstwa zapianymi w metodykach opracowanych przez PIORiN.

Otrzymany certyfikat Integrowanej Produkcji Roślin pozwala producentowi oznaczać swoje produkty logo IP, które potwierdza, że w wytworzonych płodach rolnych nie zostały przekroczone dopuszczalne poziomy pozostałości środków ochrony roślin, metali ciężkich, azotanów i innych pierwiastków oraz substancji szkodliwych.

 

PRODUKTY REGIONALNE I TRADYCYJNE

W Polsce mamy zarejestrowane 44 produkty jako Chronione Nazwy Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenia Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności (GTS). Spośród nich w QA Solutions sp. z o.o. certyfikujemy Jabłka Grójeckie i Czosnek Galicyjski, które są produktami Chronionego Oznaczenia Geograficznego.

Produkty te posiadają unikalne parametry jakościowe, które są charakterystyczne tylko dla regionu, w którym zostały wyprodukowane, co wyróżnia certyfikowane artykuły na tle innych, ogólnie dostępnych. Producent, który pozytywnie zakończy proces weryfikacji wymagań specyfikacji zatwierdzonej przez Komisję Europejską otrzymuje certyfikat ChOG i może oznaczać swoje produkty logiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego.

 

ESTA

Europejski System Zaprawiania Nasion (ang. European Seed Treatment Assurance) został opracowany przez Europejskie Stowarzyszenie Nasienne (ESA). Zapewnia on jakość zaprawiania nasion i nasion zaprawianych, a także ich zgodność z obowiązującym prawem oraz wymaganiami branżowymi. Ziarna zaprawiane są w sposób precyzyjny, jak najmniejszą ilością środków ochrony roślin, co minimalizuje wpływ działalności rolnej na środowisko przy jednoczesnym utrzymaniu maksymalnej skuteczności danego środka.

Audyty kontrolne w zakładach przeprowadzane są przez Jednostki Certyfikujące, które mają upoważnienie Polskiej Izby Nasiennej. Każdy etap podlega systemowi zarządzania, aby móc zagwarantować odpowiednią jakość i bezpieczeństwo zaprawianych nasion. Certyfikat ESTA przyznawany jest dla poszczególnych gatunków oraz dla poszczególnych lokalizacji zaprawianych nasion. Obejmuje on zakłady czyszczące, zaprawiające, dostarczające, pakujące lub przepakowujące materiał siewny. Certyfikat ESTA obejmuje wszystkie etapy zaprawiania od przyjęcia surowca do wydania zaprawionego materiału.

Formularz kontaktowy

* Pola wymagane