Czystość mikrobiologiczna produktów kosmetycznych jest kluczowym elementem ich bezpieczeństwa. Producent powinien nie tylko zachowywać określone procedury i standardy wytwarzania, lecz również stale prowadzić weryfikację czystości mikrobiologicznej surowców oraz wyrobów gotowych.
W NASZEJ OFERCIE ZNAJDUJĄ SIĘ AKREDYTOWANE BADANIA CZYSTOŚCI MIKROBIOLOGICZNEJ WG NORM:
- EN ISO 16212 – liczba pleśni i drożdży,
- EN ISO 21149 – ogólna liczba drobnoustrojów,
- EN ISO 22718 – obecność Staphylococcus aureus,
- EN ISO 22717 – obecność Pseudomonas aeruginosa,
- EN ISO 18416 – obecność Candida albicans,
- EN ISO 21150 – obecność Escherichia coli.
Ponadto możemy wykonać badania mikrobiologiczne na zgodność z Farmakopeą Europejską.
Testy konserwacji (ang. challenge test) potwierdzają, że zastosowane środki konserwujące zabezpieczają produkt kosmetyczny przed rozwojem niebezpiecznych drobnoustrojów oraz chronią przed rozwojem wtórnych zakażeń w trakcie użytkowania. Polegają na zakażeniu badanej masy kosmetycznej szczepami Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aurerus, Candida albicans oraz Aspergillus brasiliensis i obserwacji redukcji drobnoustrojów w czasie.
W NASZYM LABORATORIUM WYKONUJEMY TESTY KONSERWACJI ZGODNIE Z:
- normą EN ISO 11930:2019-03 z akredytacją,
- Eur. 5.1.3. (metoda farmakopealna),
- metodą S&M Koko Test,
- w wybranych przypadkach z metodyką Zleceniodawcy.
TEST KONSERWACJI PRZEPROWADZA SIĘ NA RÓŻNYCH ETAPACH PRODUKCJI I PRZECHOWYWANIA:
- na etapie opracowania produktu (w celu uzyskania właściwego układu konserwującego),
- w czasie produkcji (w celu potwierdzenia braku ujemnego wpływu procesu technologicznego na trwałość konserwantów i skuteczność ich działania),
- dla zabezpieczenia produktu kosmetycznego w przypadku nieprzewidzianego wystąpienia zakażenia w czasie produkcji oraz podczas użytkowania przez konsumenta,
- dla oceny działania wobec szczepów środowiskowych, stwarzających problemy mikrobiologiczne.