open cream jars

Badania kosmetyków

Badania czystości mikrobiologicznej i testy konserwacji

Czystość mikrobiologiczna produktów kosmetycznych jest kluczowym elementem ich bezpieczeństwa. Producent powinien nie tylko zachowywać określone procedury i standardy wytwarzania, lecz również stale prowadzić weryfikację czystości mikrobiologicznej surowców oraz wyrobów gotowych.

W NASZEJ OFERCIE ZNAJDUJĄ SIĘ AKREDYTOWANE BADANIA CZYSTOŚCI MIKROBIOLOGICZNEJ WG NORM:

  • EN ISO 16212 – liczba pleśni i drożdży,
  • EN ISO 21149 – ogólna liczba drobnoustrojów,
  • EN ISO 22718 – obecność Staphylococcus aureus,
  • EN ISO 22717 – obecność Pseudomonas aeruginosa,
  • EN ISO 18416 – obecność Candida albicans,
  • EN ISO 21150 – obecność Escherichia coli.

Ponadto możemy wykonać badania mikrobiologiczne na zgodność z Farmakopeą Europejską.

Testy konserwacji (ang. challenge test) potwierdzają, że zastosowane środki konserwujące zabezpieczają produkt kosmetyczny przed rozwojem niebezpiecznych drobnoustrojów oraz chronią przed rozwojem wtórnych zakażeń w trakcie użytkowania. Polegają na zakażeniu badanej masy kosmetycznej szczepami Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aurerus, Candida albicans oraz Aspergillus brasiliensis i obserwacji redukcji drobnoustrojów w czasie.

W NASZYM LABORATORIUM WYKONUJEMY TESTY KONSERWACJI ZGODNIE Z:

  • normą EN ISO 11930:2019-03 z akredytacją,
  • Eur. 5.1.3. (metoda farmakopealna),
  • metodą S&M Koko Test,
  • w wybranych przypadkach z metodyką Zleceniodawcy.

TEST KONSERWACJI PRZEPROWADZA SIĘ NA RÓŻNYCH ETAPACH PRODUKCJI I PRZECHOWYWANIA:

  • na etapie opracowania produktu (w celu uzyskania właściwego układu konserwującego),
  • w czasie produkcji (w celu potwierdzenia braku ujemnego wpływu procesu technologicznego na trwałość konserwantów i skuteczność ich działania),
  • dla zabezpieczenia produktu kosmetycznego w przypadku nieprzewidzianego wystąpienia zakażenia w czasie produkcji oraz podczas użytkowania przez konsumenta,
  • dla oceny działania wobec szczepów środowiskowych, stwarzających problemy mikrobiologiczne.

Formularz kontaktowy

* Pola wymagane