food vacuum sealed

Opakowania i materiały do kontaktu z żywnością

Doradztwo i szkolenia

J.S. HAMILTON POLAND TO:

  • lider polskiego rynku badania opakowań do żywności, kosmetyków i farmaceutyków,
  • niezależne laboratorium badawcze oferujące wiedzę i doświadczenie oraz szerokie spektrum metod analitycznych,
  • wiarygodny partner firm branży spożywczej, opakowaniowej oraz przetwórstwa tworzyw sztucznych,
  • zespół ekspertów zapewniający bezstronną ocenę jakości, zgodności i bezpieczeństwa produktów.

Wspieramy rozwój Naszych Partnerów, potwierdzając ich wiarygodność, odpowiedzialność i innowacyjność.

J.S. Hamilton Polska Sp. z o.o. to laboratorium, które kompleksowo łączy usługi doradcze z szerokim zakresem badań analitycznych. Nasz zespół ekspertów zapewnia niezależną ocenę jakości produktów. Centralne laboratorium w Gdyni oraz sieć wyspecjalizowanych laboratoriów lokalnych od 1949 roku oferuje szeroki zakres akredytowanych analiz fizykochemicznych, mikrobiologicznych i sensorycznych.

Eksperci J.S Hamilton doradzą odpowiedni i zoptymalizowany plan badań w celu zapewnienia zgodności z odpowiednimi krajowymi i europejskimi regulacjami prawnymi, a także ze specyficznymi wymaganiami klientów, organizacji, właścicieli marek i sieci handlowych.

Oferujemy usługi doradcze:

  • analiza i weryfikacja dokumentów,
  • przygotowanie zoptymalizowanego planu badań do oceny zgodności,
  • ocena zgodności na podstawie EU 10/2011, Swiss Ordinance, zaleceń BfR i wytycznych branżowych (EuPIA, CEPI, FCA, FEICA, JRC, EFSA, EDQM),
  • ocena toksykologiczna m.in. metodą TTC-concept,
  • opracowanie projektu DoC (Deklaracji Zgodności),
  • szkolenia.

Żywność wchodzi w kontakt z wieloma materiałami i wyrobami podczas produkcji, przetwarzania, przechowywania, przygotowywania i podawania, zanim zostanie ostatecznie spożyta. Tego typu materiały i wyroby nazywane są materiałami do kontaktu z żywnością (FCMs). Są one przeznaczone do kontaktu z żywnością, pozostają już w kontakcie z żywnością lub mogą wejść w kontakt z żywnością lub przenieść swoje składniki do żywności przy normalnym lub przewidywalnym zastosowaniu. Obejmuje to kontakt bezpośredni lub pośredni.

Materiały mające kontakt z żywnością (FCM) są powszechnie stosowane w życiu codziennym w postaci opakowań do żywności, naczyń i przyborów kuchennych, zastawy stołowej, pojemników na żywność itp. W przypadku kontaktu z żywnością, różne materiały mogą zachowywać się w różny sposób oraz przenosić swoje składniki do żywności. W przypadku przenikania dużych ilości, wiele substancji chemicznych może zagrażać zdrowiu ludzi lub zmieniać samą żywność. Dlatego też materiały mające kontakt z żywnością, podlegają prawnie wiążącym przepisom na poziomie UE, obecnie ustanowionym w Rozporządzeniu (WE) nr 1935/2004. Ma ono na celu zapewnienie bezpieczeństwa FCM, ale także skutecznego funkcjonowania rynku wewnętrznego surowców i produktów końcowych. Celem tego ramowego aktu prawnego jest zapewnienie skutecznego funkcjonowania rynku wewnętrznego materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, oraz zagwarantowanie wysokiego poziomu ochrony zdrowia ludzkiego, jak również interesów konsumentów.

(WE)1935/2004 zawiera ogólne wymagania, zgodnie z którymi wszystkie FCM muszą być produkowane zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną (GMP) tak, aby były bezpieczne i nie zmieniały właściwości żywności w niedopuszczalny sposób. Ponieważ ogólne wymogi dotyczące wszystkich FCM określone w art. 3 są powiązane z ogólnymi zobowiązaniami dotyczącymi GMP, w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 2023/2006 ustanowiono odrębne przepisy dotyczące GMP. W rozporządzeniu tym określono również inne zasady, w tym dotyczące etykietowania, dokumentacji zgodności i identyfikowalności, oraz ustanowiono proces oceny ryzyka z udziałem EFSA jako część procesu udzielania zezwoleń na stosowanie substancji.

 

KLUCZOWE PRAWODAWSTWO W EUROPIE:

Przegląd wymogów dotyczących FCM w UE
 

Ogólne przepisy dotyczące FCM

Rozporządzenie WE 1935/2004 (w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością)
Rozporządzenie WE 2023/2006 (w sprawie dobrych praktyk produkcyjnych)
 

Materiały szczególne

Ceramika Dyrektywa 84/500/EWG
Żywice epoksydowe Rozporządzenie (WE) 1895/2005
Folia z regenerowanej celulozy Dyrektywa 2007/42/EC
Materiały z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu Rozporządzenie (WE) 282/2008
Rozporządzenie w sprawie opakowań aktywnych i inteligentnych Rozporządzenie (WE) 450/2009
Plastiki Rozporządzenie (WE) 10/2011
 

Rozporządzenia szczegółowe

Rozporządzenie (UE) 321/2011 (ograniczające stosowanie bisfenolu A w butelkach z poliwęglanu do karmienia niemowląt)
Rozporządzenie (UE) 284/2011 (procedury przywozowe dotyczące przyborów kuchennych z tworzyw poliamidowych i melaminowych z Chin i Hongkongu)
Rozporządzenie (WE) 1895/2005 (ograniczenie stosowania niektórych żywic epoksydowych)
Dyrektywa 93/11/EWG (regulująca uwalnianie N-nitrozoamin i substancji zdolnych do tworzenia N-nitrozoamin z gumowych smoczków do karmienia i smoczków uspokajających)

 

DEKLARACJA ZGODNOŚCI (DOC) POWINNA ZAWIERAĆ INFORMACJE O:

  • kto wytworzył lub przywiózł materiały lub wyroby lub surowce przeznaczone do ich wytworzenia,
  • kim są,
  • data sporządzenia deklaracji,
  • potwierdzenie, że materiały lub wyroby spełniają odpowiednie wymagania ustanowione w rozporządzeniu (WE) nr 1935/2004 w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz we wszelkich szczególnych środkach,
  • informacje o zgodności zastosowanych substancji podlegających ograniczeniom i/lub specyfikacjom, które pozwolą przedsiębiorstwom działającym na rynku niższego szczebla zapewnić zgodność z tymi ograniczeniami,
  • informacje o zgodności substancji podlegających ograniczeniom w żywności, o poziomie ich migracji specyficznej oraz, w stosownych przypadkach, o kryteriach czystości, aby umożliwić użytkownikowi tych materiałów lub wyrobów przestrzeganie prawa.

SPECYFIKACJE DOTYCZĄCE ZASTOSOWANIA DANEGO MATERIAŁU LUB WYROBU, TAKIE JAK:

  • rodzaj lub rodzaje żywności, z którą ma mieć kontakt,
  • czas i temperatura obróbki i przechowywania w kontakcie z żywnością,
  • stosunek powierzchni kontaktu z żywnością do objętości, stosowany do ustalenia zgodności materiału lub wyrobu,
  • potwierdzenie, że materiał lub wyrób jest zgodny z wszelkimi przepisami dotyczącymi barier funkcjonalnych, jeżeli bariera taka jest włączona do materiału lub wyrobu.

 

Formularz kontaktowy

* Pola wymagane