White beans and green leafs in flasks

Badania fizykochemiczne

Badania i analiza wartości odżywczej

W Unii Europejskiej podstawowym aktem prawnym regulującym zasady przekazywania konsumentom informacji na temat żywności jest Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października
2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego
i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004, ze zmianami. Jedną z obowiązkowych informacji na etykiecie jest informacja o wartości odżywczej produktu. Wszystkie obowiązkowe informacje muszą być dobrze widoczne i czytelne z zastosowaniem minimalnej wielkości czcionki dostosowanej do największej powierzchni opakowania.

OBOWIĄZKOWA INFORMACJA O WARTOŚCI ODŻYWCZEJ OBEJMUJE NASTĘPUJĄCE ELEMENTY:

  • wartość energetyczna,
  • tłuszcz, w tym kwasy tłuszczowe nasycone,
  • węglowodany, w tym cukry,
  • białko,
  • sól.

Treść obowiązkowej informacji może zostać uzupełniona o ilość jednego lub większej liczby następujących składników:

  • kwasy tłuszczowe jednonienasycone,
  • kwasy tłuszczowe wielonienasycone,
  • alkohole wielowodorotlenowe,
  • skrobia,
  • błonnik,
  • każda z witamin lub każdy ze składników mineralnych, zgodnie z załącznikiem XIII Rozporządzenia.

Informacje o składnikach odżywczych należy podawać w gramach w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml, a dodatkowo można je podać w przeliczeniu na porcję lub jednostkową ilość żywności dla danego produktu.

ZAWARTOŚĆ DANEGO SKŁADNIKA ODŻYWCZEGO W ŚRODKU SPOŻYWCZYM POWINNA BYĆ WARTOŚCIĄ ŚREDNIĄ:

  • określoną na podstawie analiz laboratoryjnych żywności,
  • obliczoną na podstawie znanych lub rzeczywistych średnich wartości użytych składników lub
  • obliczoną na podstawie ogólnie dostępnych i zaakceptowanych danych.

W Stanach Zjednoczonych zasady informowania o wartościach odżywczych żywności reguluje ustawa Nutrition Labeling and Education Act of 1990 (NLEA), natomiast w  Kanadzie obowiązują  Health Canada’s Nutrition Labeling Regulations.

Od 01 stycznia 2021r. wszystkich producentów żywności obowiązują zaktualizowane przepisy FDA dotyczące znakowania produktów spożywczych w USA.

Informacje obowiązkowe o składnikach wartości odżywczej obejmują:

  • kalorie,
  • tłuszcz, w tym kwasy tłuszczowe nasycone, kwasy tłuszczowe trans, cholesterol,
  • sód,
  • węglowodany ogółem, błonnik pokarmowy, cukry, cukry dodane,
  • białko,
  • witamina D, wapń, żelazo, potas.

Obowiązujący w Kanadzie nowy format etykiety zawiera wszystkie informacje o składnikach wartości odżywczej wymagane na rynku amerykańskim, za wyjątkiem cukrów dodanych i witaminy D.

J.S. Hamilton Poland zapewnia wykonanie wszystkich analiz niezbędnych do podania na etykiecie informacji
o wartościach odżywczych, a także udziela konsultacji i pomocy w projektowaniu tabel zgodnie z aktualnymi wymaganiami.

 

Formularz kontaktowy

* Pola wymagane