Microbiologist examining a petri dish with agar

Badania mikrobiologiczne i technikami biologii molekularnej

Badania na obecność GMO

Żywność genetycznie modyfikowana to żywność wyprodukowana z/lub zawierająca składniki wyprodukowane z GMO. Żywność GMO może zostać dopuszczona do sprzedaży tylko wtedy, gdy potwierdzono, że:

  • nie przedstawia zagrożenia dla zdrowia,
  • nie wprowadza konsumentów w błąd,
  • nie ma mniejszej wartości odżywczej niż jej odpowiednik niezmodyfikowany genetycznie.

Laboratorium J.S. Hamilton Poland wykonuje analizy żywności i pasz pod kątem wykrywania genetycznych modyfikacji zgodnie z prawem europejskim. Rozporządzenie (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy, ze zmianami nakłada obowiązek oznakowania wszystkich produktów spożywczych i pasz zawierających/składających się i produkowanych z GMO. Próg zawartości GMO nakazujący oznakowanie został ustalony na poziomie 0,9%. Zawartość GMO poniżej tego progu jest uznawana za przypadkową lub technicznie nie do uniknięcia i nie musi być wykazywana w oznakowaniu.

W przypadku produktów zawierających lub składających się z GMO należy na etykietach wskazać tę informację zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. dotyczącym możliwości śledzenia i etykietowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie oraz możliwości śledzenia żywności
i produktów paszowych wyprodukowanych z organizmów zmodyfikowanych genetycznie i zmieniającym dyrektywę 2001/18/WE, ze zmianami, Artykuł 4, litera B „Etykietowanie”. Możliwe jest także, po spełnieniu wymagań ustanowionych w Ustawie z dnia 13 czerwca 2019 r. o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów (Dz. U. 2019 poz. 1401), oznakowanie żywności lub pasz jako wolnej od GMO. Znaki graficzne, możliwe do zastosowania w oznakowaniu żywności i pasz wolnych od GMO, reguluje Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 listopada 2019 r. w sprawie znaków graficznych, które stosuje się w celu oznakowania żywności i pasz jako wolnych od organizmów genetycznie zmodyfikowanych (Dz. U. 2019 poz. 2236).

Laboratorium J.S. Hamilton Poland wykonuje badania w kierunku wykrywania i ilościowego oznaczania GMO w trzech etapach, stosując technikę real-time PCR:

  • etap I – badania przesiewowe (screeningowe) – ten etap badania obecności GMO polega na detekcji elementów konstruktów genetycznych najczęściej wykorzystywanych przy tworzeniu roślin GMO. Na tym etapie wykrywana jest obecność promotora 35S, terminatora NOS i promotora FMV oraz elementów pat, bar, EPSPS;
  • etap II – badanie jakościowe pod kątem modyfikacji soi/rzepaku/kukurydzy – w zależności od składu próbki.              W laboratorium J.S. Hamilton Poland możemy wykonać następujące badania jakościowe GMO:
    • GMO – soja (RR, RR2, A2704-12, A5547-127),
    • GMO – kukurydza (BT11, BT176, T25, GA21, TC1507, MON810, MON88017,
    • kukurydza NK603 jakościowo,
    • kukurydza MON89034 jakościowo,
    • RT-73 rzepak jakościowo,
  • etap III – badanie ilościowe obejmujące oznaczenie zawartości roślin GMO (RR soja, RR2 soja, rzepak RT-73, kukurydza MON810, kukurydza NK603).

 

Formularz kontaktowy

* Pola wymagane