Microbiologist examining a petri dish with agar

Badania mikrobiologiczne i technikami biologii molekularnej

Badania i diagnostyka na alergeny

Alergen to czynnik bądź substancja, która powoduje reakcję uczuleniową. Alergią pokarmową określana jest nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego na spożyte produkty lub związki dodawane do żywności, powodująca występowanie różnych objawów – od podrażnień skórnych, przez dolegliwości żołądkowo-jelitowe, aż po wstrząs anafilaktyczny.

Obecność w produktach żywnościowych składników mogących powodować u konsumenta reakcje alergiczne musi być deklarowana na opakowaniu. Obowiązek ten nakłada Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.  w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004, ze zmianami. Producenci żywności są zobowiązani nie tylko do wnikliwej kontroli jakości całego procesu produkcji i dystrybucji, ale również winni nadzorować potencjalne zagrożenia.

Szacuje się, że alergie pokarmowe dotykają ponad 2% populacji osób dorosłych i ok. 4-8% dzieci. Spożycie alergennej żywności przez osobę uczuloną może wywołać reakcję skóry, układu pokarmowego, oddechowego, krążeniowego – pokrzywkę, obrzęk naczynioruchowy (krtani, warg, języka, twarzy), atopowe zapalenie skóry (egzemę), astmę, nieżyt nosa, wymioty, biegunkę, skurcze żołądka, podciśnienie tętnicze krwi oraz zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny.

Dla zapewnienia bezpieczeństwa środków spożywczych konieczne są szybkie, czułe i niezawodne metody wykrywania oraz ilościowego oznaczania alergenów pokarmowych w żywności, które mogłyby być rutynowo stosowane przez zakład produkcyjny czy instytucje kontrolujące bezpieczeństwo i jakość żywności.

Laboratoria J.S. Hamilton Poland wykonują badania alergenów w nowoczesnej Pracowni Biologii Molekularnej
w Tychach metodą jakościową i ilościową, zarówno w produkcie gotowym, jak i wymazach oraz popłuczynach z linii produkcyjnych, stosując metody oparte na immunoenzymatycznym oznaczaniu białek oraz detekcji specyficznego DNA techniką real-time PCR.

Dodatkowo  oznaczenie alergenu laktozy wykonywane jest techniką chromatografii gazowej GC-FID, natomiast dwutlenku siarki metodą destylacyjną w produktach spożywczych zawierających nie mniej niż 10 mg/kg siarczynów.

ALERGENY BADANE W J.S. HAMILTON POLAND:

  • laktoza,
  • skorupiaki,
  • jaja,
  • ryby,
  • mięczaki,
  • orzechy,
  • soja,
  • seler,
  • gorczyca,
  • sezam,
  • dwutlenek siarki,
  • łubin,
  • mleko,
  • gluten.

Formularz kontaktowy

* Pola wymagane