Microbiologist examining a petri dish with agar

Badania mikrobiologiczne i technikami biologii molekularnej

Badania obciążeniowe żywności

CEL BADANIA

Badania obciążeniowe służą do oceny potencjału wzrostu wybranego drobnoustroju (δ) i mają na celu wykazanie spełniania przez żywność gotową do spożycia kryterium bezpieczeństwa żywności w ciągu całego okresu przydatności.

Zdobyta wiedza posłużyć może producentowi do:

  • opracowania nowych lub zmienionych produktów,
  • opracowania nowych procesów lub ich zmiany,
  • kwalifikowania produktów jako żywności gotowej do spożycia, w której może wystąpić wzrost badanego drobnoustroju lub jako żywności gotowej do spożycia, w której wzrost badanego drobnoustroju nie wystąpi podczas okresu przydatności,
  • przygotowania nowych opakowań.

Jeżeli znany jest początkowy poziom zanieczyszczenia badanym drobnoustrojem, potencjał wzrostu pozwala na oszacowanie końcowego stężenia dla identycznej żywności, identycznego szczepu i takich samych warunków przechowywania. Potencjał wzrostu można również wykorzystać do obliczenia początkowego stężenia w żywności, które umożliwi przestrzeganie założonego limitu w danej żywności na koniec okresu przydatności do spożycia.

JAK? 

Nasi eksperci współpracują z technologami/działem jakości przy projektowaniu badań obciążeniowych dla konkretnego produktu i drobnoustroju, uwzględniając warunki produkcyjne oraz parametry wytwarzania. Istotna w projekcie jest wiedza w zakresie:

  • pH produktu,
  • aktywności wody,
  • temperatury,
  • czasu przechowywania,
  • dodanych środków konserwujących i obecności kultur starterowych.

Podczas wizyty w zakładzie nasz mikrobiolog pobiera wymazy śródoperacyjne, z których izoluje i ocenia fenotypowo szczepy naturalne dla środowiska produkcji. Następnie  badany produkt poddany jest kontaminacji mieszaniną szczepów i inkubowany w czasie i temperaturze uzgodnionej z klientem. Potencjał wzrostu wyliczany jest z równania log10 jtk/g Tkoniec – log10 jtk/g T0.

DLA KOGO?

Badania obciążeniowe kierowane są głównie do producentów żywności gotowej do spożycia.

 

Formularz kontaktowy

* Pola wymagane