BADANIA W KIERUNKU IDENTYFIKACJI I ILOŚCIOWEGO OZNACZENIA GATUNKÓW MIĘSA
W świetle obowiązującego prawa produkty żywnościowe powinny być oznakowane tak, aby nie wprowadzać konsumenta w błąd. Dotyczy to m.in. informacji określających charakterystykę środka spożywczego, w tym nazwy, rodzaju, właściwości, składu, ilości, trwałości, źródła lub miejsca pochodzenia, metod wytwarzania lub produkcji. Nazwa wyrobu mięsnego może być uzupełniona informacją o rodzaju mięsa, z którego wyrób został wyprodukowany. Ma to umożliwić konsumentowi rozpoznanie środka spożywczego oraz odróżnienie go od innych produktów. Deklarując skład produktu należy podać wszystkie użyte składniki. W składzie produktu musi być umieszczona także informacja o ilościowej zawartości mięsa, które jest deklarowane w nazwie produktu.
WYKRYWANIE ZAFAŁSZOWANIA PRODUKTÓW MIĘSNYCH
Dla potwierdzenia gatunkowego pochodzenia deklarowanego mięsa w wyrobie gotowym nasze Laboratorium wdrożyło
i zwalidowało nowoczesną metodę opartą na reakcji łańcuchowej polimerazy real-time PCR, która jest bardzo czułym narzędziem analitycznym. Identyfikacja opiera się na wykrywaniu specyficznej dla szukanego gatunku zwierzęcia sekwencji DNA. W ofercie znajdą Państwo oznaczenia specyficznego DNA dla takich gatunków zwierząt jak m.in. świnia, krowa, owca, kurczak, indyk oraz koń.
Laboratorium dysponuje również badaniem jakościowym umożliwiającym wykrycie obecności DNA pochodzenia zwierzęcego, szczególnie przydatnym dla produktów wegetariańskich i wegańskich. Badanie wykonywane przy użyciu techniki real-time PCR umożliwia wykrywanie specyficznego DNA pochodzenia ssaczego i z drobiu. Metoda wykrywa swoiste DNA następujących gatunków zwierząt: koza, kangur, koń, gęś, świnia, jeleń, osioł, struś, owca, bydło, kurczak, bażant, łabędź, indyk. W przypadku produktów wegańskich niezbędnym jest wykonanie dodatkowych badań pozwalających na wykluczenie obecności ryb oraz surowców odzwierzęcych tj. mleko i jaja w produkcie.