Badania fizykochemiczne suplementów

Badania fizykochemiczne suplementów diety pozwalają uzyskać niezbędne informacje odnośnie składu produktu, obecności mikro- i makroelementów, witamin oraz obecności zanieczyszczeń (na przykład poziom zawartości metali ciężkich, pozostałości pestycydów, wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych czy dioksyn), a także substancji dodatkowych. Dzięki tym badaniom, możesz sprawdzić, czy produkt spełnia wymogi prawne na danym rynku pod kątem m.in. zawartości zanieczyszczeń lub/i limitów zawartości substancji aktywnych.

Dla suplementów diety, ziół i surowców roślinnych oferujemy badania pod kątem analizy fizykochemicznej.

WYKONUJEMY M.IN. TAKIE OZNACZENIA JAK:

  • białko,
  • sucha masa,
  • wilgotność,
  • tłuszcz,
  • masa kapsułki/wypełnienia,
  • liczba kwasowa, liczba anizydynowa i liczba jodowa.
  • masa netto,
  • cukry,
  • błonnik pokarmowy,
  • wartość odżywcza.

NA NOWOCZESNYM SPRZĘCIE, METODAMI INSTRUMENTALNYMI, WYKONUJEMY M.IN. OZNACZENIA:

  • alkaloidów pirolizydynowych i tropanowych,
  • zawartość witamin z grupy B w tym kwas foliowy,
  • zawartość witamin A, E, D3, K,
  • zawartość witaminy C,
  • zawartość składników mineralnych: chrom Cr, cynk Zn, cyna Sn, fosfor P, kobalt Co, magnez Mg, mangan Mn, miedź Cu, molibden Mo, potas K, selen Se, sód Na, wapń Ca, żelazo Fe, krzem,
  • profil kwasów tłuszczowych w tym Omega 3, DHA, APA,
  • aminokwasy,
  • wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne WWA,
  • metale ciężkie: kadm Cd, ołów Pb, rtęć Hg, arsen As,
  • zawartość pestycydów,
  • mykotoksyny: aflatoksyna B1, B2, G1, G2, M1 , ochratoksyna A, deoksyniwalenol, zearalenon.

 

Witaminy i składniki mineralne badania

Witaminy i składniki mineralne są niezbędnym elementem do prawidłowego funkcjonowania organizmów. Poziom ich zawartości jest zatem jednym z ważniejszych wskaźników jakości produktów żywnościowych oraz odpowiednich zabiegów technologicznych.

Witaminy mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie, a ich analityka jest niezmiernie skomplikowana z uwagi na różnorodność struktur i właściwości.

Składniki mineralne to pierwiastki chemiczne, związki egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane przez nasz organizm i należy dostarczać je z zewnątrz w odpowiednich dawkach i proporcjach. Ważne dla naszego ciała są nie tylko makroelementy (czyli składniki mineralne, do których zaliczyć można magnez, potas, wapń, siarkę, fosfor, sód
i chlor), na które zapotrzebowanie organizmu jest duże, ale również mikroelementy (takie jak na przykład jod, chrom, żelazo, miedź, selen, cynk i fluor), których potrzebujemy nieco mniej.

Badania potwierdzające zawartość witamin i składników mineralnych wykonuje się głównie w przypadku suplementów diety, a także w przypadku środków spożywczych powszechnie spożywanych, gdy ich obecność oraz poziom zawartości  świadczą o szczególnej wartości odżywczej produktów.

Ilość witamin i składników mineralnych, które przedstawiono w tabeli w Załączniku XIII do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE)
nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004, ze zmianami, można deklarować na opakowaniu żywności, jeżeli występują w znaczącej ilości. Tę znaczącą ilość oblicza się, wykorzystując odpowiednie zależności:

  • 15 % referencyjnych wartości spożycia, zawarte w 100 g lub 100 ml, w przypadku produktów innych niż napoje,
  • 7,5 % referencyjnych wartości spożycia, zawarte w 100 ml, w przypadku napojów,
  • 15 % referencyjnych wartości spożycia, w przeliczeniu na porcję, jeżeli dane opakowanie zawiera wyłącznie jedną porcję.

J.S. Hamilton Poland wykonuje analizy w swoim centralnym laboratorium w Gdyni, niekiedy również we współpracy
z najlepszymi uznanymi w tej dziedzinie laboratoriami europejskimi. Oznaczenie witamin i składników mineralnych wymaga zastosowania wielu specjalistycznych technik badawczych.

W przypadku witamin dobór techniki badawczej jest związany głównie z klasyfikacją i strukturą badanej witaminy. Najczęściej wykorzystuje się techniki chromatograficzne (technika chromatografii cieczowej z detekcją fluorescencyjną HPLC-FLD lub spektrofotometryczną HPLC-UV/VIS, HPLC-DAD) lub techniki mikrobiologiczne. Rzadziej stosowanymi technikami są metodyki enzymatyczne czy miareczkowe.

Do oznaczenia zawartości składników mineralnych laboratorium J.S. Hamilton Poland wykorzystuje technikę spektrometrii emisji atomowej z indukcyjnie wzbudzoną plazmą (ICP-OES) oraz spektrometrię mas z jonizacją w plazmie indukcyjnie sprzężonej (ICP-MS).

Badania witamin i składników mineralnych wykonywane są metodami akredytowanymi. Warto również dodać, że w przypadku wielu artykułów rolno-żywnościowych, środków żywienia zwierząt i premiksów laboratorium posiada akredytację w zakresie elastycznym, co oznacza, że może modyfikować metodę badań, zmieniać zakres pomiarowy metody oraz dodać nową badaną cechę (witaminę czy składnik mineralny) w ramach obiektu i metody. Aktualna lista badań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego jest dostępna na stronie internetowej.

 

Badania stabilności suplementów diety

Specyfika Suplementów diety oraz produktów farmaceutycznych, konieczność zapewnienia bezpieczeństwa produktu oraz jakości handlowej przez cały deklarowany okres przydatności do spożycia, wymaga szczególnego nadzoru laboratoryjnego. Jednym ze sposobów sprawdzenia powyższych cech produktu jest przeprowadzenie badań przechowalniczych.

Posiadamy kilkanaście komór przechowalniczych, szafy, oraz lodówki i zamrażalki które mogą symulować warunki 5 stref klimatycznych!

MOŻLIWY ZAKRES PRAC KOMÓR:

  • TEMP: od 20°C do  55°C
  • WILGOTNOŚĆ: od 60 % od 75 %

MOŻLIWY ZAKRES PRAC LODÓWEK I ZAMRAŻAREK:

  • TEMP:   4 – 6°C;   6 – 8°C;  0 – 5°C; 4 – 6°C; 2 – 8°C; ≤-18°C

Podczas przechowywania produktu, możemy sprawdzać jakość mikrobiologiczną produktu, właściwości fizykochemiczne oraz organoleptyczne.

Dzięki przeprowadzonym badaniom, otrzymują Państwo informację, jak zachowuje się produkt w określonych warunkach, czy utrzymuje swoją wysoką jakość przez cały deklarowany okres przydatności do spożycia.