Wiele owoców takich jak: cytrusy, jabłka, mango, papaja, ananasy, awokado, po zbiorach powlekane są środkami glazurującymi (tzw.: woskami), które mają chronić ich powierzchnie przed owadami, grzybami oraz redukować ubytek wilgoci i poprawiać wygląd.
Morfolina jest stosowana jako emulgator i substancja wspomagająca rozpuszczalność we wspomnianych woskach do powlekania owoców. W wielu państwach m.in.: w USA, Kanadzie, Australii, Południowej Ameryce, Izraelu i RPA, jest stosowana jako dodatek do żywności. Na terenie UE jest klasyfikowana jako niezatwierdzony dodatek do żywności, ze względu na skłonność do utleniania się do związków nitrozowych, znanych jako czynniki rakotwórcze.
Hamilton UO-Technologia Sp. z o.o. realizuje badania morfoliny procedurą badawczą opartą na metodyce QuPPe z zastosowaniem techniki LC-MS/MS. Granica oznaczalności dla metody to 0.01 mg/kg.
Jesteś zainteresowany?
Skontaktuj się ze swoim opiekunem z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego.
Chcesz rozpocząć współpracę?
To proste! Prześlij swoje zapytanie przez Formularz Kontaktowy
ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY