Substancje słodzące, czyli jak obniżyć kaloryczność i utrzymać słodki smak.

W produktach spożywczych o obniżonej kaloryczności producenci coraz częściej zamiast cukru stosują substancje słodzące.  Zamienniki cukru zwyczajowo nazywane słodzikami to związki, które mają słodki smak i w większości pozbawione są kaloryczności z uwagi na brak udziału w procesach metabolicznych.

 

Substancje słodzące należą do grupy dodatków spożywczych, które są uregulowane Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008r. (z późn. zm.) w sprawie dodatków do żywności.

 

Dodatki do żywności pełnią wiele funkcji technologicznych, są stosowane w celu podniesienia walorów smakowych, zwiększenia trwałości, czy poprawienia atrakcyjności wyglądu zewnętrznego produktu.

 

Najczęściej substancje słodzące  można spotkać w produktach spożywczych tj:.

 

  • napoje  bezalkoholowe
  • gumy do żucia
  • wyroby cukiernicze
  • produkty spożywcze dla osób dbających o prawidłową masę ciała
  • suplementy diety

 

Uwaga nowość! Laboratorium J.S. Hamilton Poland wykonuje oznaczenie zawartości substancji dodatkowych tj. Acesulfam K, Sacharyna, Aspartam metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej z detekcją spektrofotometryczną (HPLC-UV/Vis, HPLC-DAD) w zakresie:

 

Acesulfam K          (5 – 5000) mg/kg (mg/l)

Sacharyna             (5 – 5000) mg/kg (mg/l)

Aspartam              (5 – 5000) mg/kg (mg/l)

 

 

Analizy metodą akredytowaną wykonasz w produktach:

 

  • Napoje bezalkoholowe
  • Przetwory rybne
  • Słodziki
  • Suplementy diety
  • Guma do żucia
  • Koncentraty spożywcze
  • Cukierki

 

 

Zachęcamy do zapoznania z ofertą.

 

Jesteś zainteresowany badaniami?

Skontaktuj się ze swoim opiekunem z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego, aby poznać szczegóły.

 

Chcesz rozpocząć współpracę?

To proste! Prześlij swoje zapytanie na nasz adres e-mail: oferty.food@jsh.com.pl

 

Zapraszamy  do współpracy!