Zmiany w Rozporządzeniu – Nadchlorany w żywności

Nadchloran występuje naturalnie w środowisku w złożach azotanu i potasu, a także może powstawać w atmosferze i przenikać do gleby i wód gruntowych. Występuje on również jako zanieczyszczenie środowiskowe w następstwie stosowania nawozów azotowych oraz produkcji. Nadchlorany mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy w szczególności u dzieci w okresie prenatalnym, niemowląt i osób z niedoborem jodu.

 

Z dniem 1 lipca 2020 roku obowiązują nowe wytyczne uwzględnione w Rozporządzeniu(UE) 2020/685, zmieniającym Rozporządzenie (WE) nr 1881/2006, w którym określono najwyższe dopuszczalne poziomy nadchloranu dla następujących środków spożywczych:

 

  • Owoce i warzywa: 0,05 mg/kg, z wyjątkiem
    • Cucurbitaceae i jarmużu: 0,10 mg/kg
    • warzyw liściastych i ziół: 0,50 mg/kg
  • Herbata (Camellia sinensis), suszona: 0,75 mg/kg
  • Napary ziołowe i owocowe, suszone: 0,75 mg/kg
  • Preparaty do początkowego żywienia niemowląt, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci oraz preparaty do żywienia małych dzieci: 0,01 mg/kg
  • Żywność dla dzieci: 0,02 mg/kg
  • Produkty zbożowe przetworzone: 0,01 mg/kg

 

J.S. Hamilton wykonuje analizy chloranów i nadchloranów w żywności w wyspecjalizowanym laboratorium Hamilton UO-Technologia Sp. z o.o. w Słomczynie (AB 1537).

 

Jesteś zainteresowany?

Skontaktuj się ze swoim opiekunem z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego.

 

Nie współpracowałeś jeszcze z nami?

To proste! Prześlij swoje zapytanie przez  Formularz Kontaktowy

 

ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY!