Badania fizykochemiczne suplementów

Badania fizykochemiczne suplementów diety pozwalają uzyskać niezbędne informacje odnośnie składu produktu, obecności mikro- i makroelementów, witamin oraz obecności zanieczyszczeń (na przykład poziom zawartości metali ciężkich, pozostałości pestycydów, wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych czy dioksyn), a także substancji dodatkowych. Dzięki tym badaniom, możesz sprawdzić, czy produkt spełnia wymogi prawne na danym rynku pod kątem m.in. zawartości zanieczyszczeń lub/i limitów zawartości substancji aktywnych.

Dla suplementów diety, ziół i surowców roślinnych oferujemy badania pod kątem analizy fizykochemicznej.

WYKONUJEMY M.IN. TAKIE OZNACZENIA JAK:

  • białko,
  • sucha masa,
  • wilgotność,
  • tłuszcz,
  • masa kapsułki/wypełnienia,
  • liczba kwasowa, liczba anizydynowa i liczba jodowa.
  • masa netto,
  • cukry,
  • błonnik pokarmowy,
  • wartość odżywcza.

NA NOWOCZESNYM SPRZĘCIE, METODAMI INSTRUMENTALNYMI, WYKONUJEMY M.IN. OZNACZENIA:

  • alkaloidów pirolizydynowych i tropanowych,
  • zawartość witamin z grupy B w tym kwas foliowy,
  • zawartość witamin A, E, D3, K,
  • zawartość witaminy C,
  • zawartość składników mineralnych: chrom Cr, cynk Zn, cyna Sn, fosfor P, kobalt Co, magnez Mg, mangan Mn, miedź Cu, molibden Mo, potas K, selen Se, sód Na, wapń Ca, żelazo Fe, krzem,
  • profil kwasów tłuszczowych w tym Omega 3, DHA, APA,
  • aminokwasy,
  • wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne WWA,
  • metale ciężkie: kadm Cd, ołów Pb, rtęć Hg, arsen As,
  • zawartość pestycydów,
  • mykotoksyny: aflatoksyna B1, B2, G1, G2, M1 , ochratoksyna A, deoksyniwalenol, zearalenon.

 

Metale ciężkie w żywności

Metale ciężkie są przykładem zanieczyszczeń, które do produktów żywnościowych i pasz przenikają w znacznym stopniu z otaczającego środowiska. Według dostępnych danych literaturowych na zanieczyszczenia najbardziej narażone są rośliny oraz produkty pochodzenia roślinnego, takie jak pieczywo i wszelkie produkty zbożowe, ryby i owoce morza.

Metalami ciężkimi najczęściej łączonymi z pojawieniem się problemów zdrowotnych są kadm, ołów, rtęć i arsen. Długotrwałe narażenie na podwyższony poziom tych pierwiastków powodować może zwiększone ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i zaburzeń układu nerwowego, a także zaburzeń w funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Podstawowym źródłem migracji metali ciężkich do środowiska są pyły i ścieki przemysłowe odprowadzane do wód
i ostatecznie trafiające do łańcucha pokarmowego. Wiele metali może przedostać się do żywności jako przemysłowe produkty uboczne i odpady.

Najwyższe dopuszczalne poziomy metali ciężkich w środkach spożywczych i paszach dla zwierząt są uregulowane
i zawarte w odpowiednich aktach prawnych. W przypadku środków spożywczych obowiązuje Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń
w środkach spożywczych, ze zmianami, które również określa wymagania dla cyny w środkach spożywczych w puszkach.
W przypadku środków żywienia zwierząt dopuszczalne granice określone są w Dyrektywie 2002/32/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 7 maja 2002 r. w sprawie niepożądanych substancji w paszach zwierzęcych, ze zmianami.

Badania poziomu metali ciężkich realizowane jest w Laboratorium J.S. Hamilton Poland w Gdyni oraz Hamilton
UO-Technologia w Słomczynie z wykorzystaniem odpowiednio opracowanych metodyk badawczych – w oparciu o założenia norm polskich i międzynarodowych, a także własne procedury badawcze. Najczęściej wykorzystuje się technikę spektrometrii emisji atomowej z indukcyjnie wzbudzoną plazmą (ICP-OES) oraz spektrometrię mas z jonizacją w plazmie indukcyjnie sprzężonej (ICP-MS).

Dodatkowe zatwierdzenia i certyfikaty

GMP+

System bezpieczeństwa pasz GMP+ został opracowany w 1992 roku w Holandii, gdzie po licznych przypadkach skażenia pasz wzrosło zapotrzebowanie na zwiększenie poziomu bezpieczeństwa całego sektora paszowego. Z tego względu opracowano standardy bezpieczeństwa na każdym etapie tj. produkcji, handlu, transportu, przeładunku oraz magazynowania pasz i dodatków paszowych. Oznacza to, że standardami GMP+ zostali objęci również wszyscy podwykonawcy, w tym laboratoria badawcze.

Firmy certyfikowane GMP+ w sektorze produkcji pasz są zobowiązane do zlecania analiz do laboratorium, które jest certyfikowane GMP+ lub posiada równoważny system jakości, np. według PN‑EN ISO/IEC 17025:2018-02 (ISO/IEC 17025:2017). Nasze laboratorium spełnia powyższe wymagania co potwierdza certyfikat akredytacji PCA o numerze AB 079.

W zakresie krytycznych zanieczyszczeń pasz:

  • aflatoksyna B1,
  • dioksyny, dioksynopodobne PCB, niedioksynopodobne PCB,
  • metale ciężkie,
  • fluor.

Firmy certyfikowane GMP+ muszą korzystać z laboratoriów, które pozytywnie przeszły procedurę wpisania na listę laboratoriów  , na której nasze laboratorium jest już wpisane od 2018 roku.

 

VLOG

System VLOG powstał z inicjatywy niemieckiego Stowarzyszenia Żywności bez Inżynierii Genetycznej (Verband Lebensmittel ohne Gentechnik), które wyznacza standardy produkcji żywności wolnej od GMO i dotyczy produktów pochodzenia zwierzęcego, zbóż, owoców i warzyw oraz pasz z uwzględnieniem wszystkich etapów od szerokorozumianej produkcji przez magazynowanie i transportu.

Od roku 2019 laboratoria, które chcą wykonywać analizy w zakresie obecności GMO dla firm w zakresie produkcji pasz i żywności pod kątem systemu VLOG, muszą być uznane przez VLOG jako   i nasze laboratorium pozytywnie przeszło procedurę rejestracji.

 

FRUIT MONITORING

Jest to niemiecki system monitorowania pozostałości pestycydów w owocach i warzywach, zarządzany przez firmę HDE Trade Services GmbH (HTS), przeznaczony dla firm handlowych: Dohle, EDEKA/Netto MD, Globus, METRO (Real, METRO Cash & Carry), Norma, REWE.

Laboratoria, które chcą przystąpić do systemu muszą spełniać minimalne standardy:

  • akredytacja wg ISO/IEC 17025:2017 w kraju laboratorium badawczego. Stosowane metody muszą być objęte zakresem akredytacji, a akredytacja musi dotyczyć produktów przebadanych w ramach programu Fruitmonitoring. Rozróżnia się trzy typy zatwierdzenia dla laboratoriów: A, B i C. Laboratorium A musi być w stanie przeanalizować co najmniej 80% minimalnego (standardowego) zakresu wymienionych substancji w świeżych owocach i warzywach,
  • regularne uczestnictwo w badaniach biegłości.

Wyniki badań laboratoryjnych pestycydów w owocach i warzywach wykonywanych w ramach Fruitmonitoring wprowadzane są do centralnego systemu fruitmonitoring.com, gdzie są analizowane pod kątem produktu, grupy produktów, pochodzenia i substancji czynnych.

Zakres akredytacji przez PCA oraz pozytywne wyniki badań biegłości umożliwiły Laboratorium Hamilton UO-Technologia w Słomczynie, aby zostać zatwierdzonym laboratorium w systemie Fruitmonitoring.