Zmiany w normach NDP: Nowe regulacje dotyczące pozostałości pestycydów w żywności!

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, ze zmianami – ustanawia maksymalne dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów (NDP) w żywności i paszach w Unii Europejskiej. Jego celem jest zapewnienie wysokiego poziomu ochrony zdrowia konsumentów poprzez określenie dozwolonych stężeń pestycydów w produktach spożywczych. Rozporządzenie to reguluje zarówno monitoring, jak i procedury oceny nowych substancji, a także zmiany NDP.

Czym jest NDP?

Zawartość ewentualnych pozostałości pestycydów w żywności jest regulowana za pomocą najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP, z ang. MRL – Maximum Residue Level). NDP jest to najwyższe, prawnie dopuszczalne stężenie pozostałości pestycydu w żywności i paszy lub na ich powierzchni określone na podstawie wyników nadzorowanych badań polowych, w których środek ochrony roślin stosowano zgodnie z Dobrą Praktyką Rolniczą (DPR, z ang. GAP – Good Agricultural Practices).

Warto pamiętać, że NDP jest normą handlową – a nie graniczną wartością odniesienia, której przekroczenie wiąże się z ryzykiem dla zdrowia.

W Unii Europejskiej najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów zostały ustalone przez Komisję Europejską po przeprowadzeniu szczegółowej oceny z udziałem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz państw członkowskich.

Jakie są źródła najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów i dlaczego z czasem dochodzi do zmian tych limitów?

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów (NDP) w Unii Europejskiej wyznaczane są przede wszystkim na podstawie: dobrych praktyk rolniczych (DPR), danych toksykologicznych ocenianych przez EFSA, opinii naukowych przy odnowieniach zatwierdzeń substancji czynnych środków ochrony roślin oraz procedur przewidzianych w Rozporządzeniu (WE) nr 396/2005, ze zm.

Zmiany tych limitów zachodzą, ponieważ:

  • co 10 lat (lub na wniosek) odnawia się zatwierdzenia substancji czynnych, co często prowadzi do zmiany toksykologicznych wartości referencyjnych (takich jak ADI, ARfD) i w konsekwencji korekty NDP;
  • dopuszczane są nowe substancje czynne, dla których ustala się wartości NDP na podstawie zgromadzonych przez producentów danych;
  • producenci mogą składać wnioski o ustanowienie lub zmianę NDP, by dostosować limity do praktyki rolniczej i wyników badań;
  • ustanawianie tolerancji importowych, by zapewnić płynny przepływ towarów spoza UE przy jednoczesnym zachowaniu ochrony konsumenta;
  • EFSA prowadzi cykliczne przeglądy istniejących NDP, a państwa członkowskie mogą wnioskować o opinie naukowe dotyczące oceny ryzyka pozostałości pestycydów;
  • ponadto, po wykazaniu bezpieczeństwa, UE przyjmuje wartości CXL (z ang. Codex Maximum Residue Limit) z Codex Alimentarius, by harmonizować standardy międzynarodowe.

W efekcie każdy z tych mechanizmów – od odnowienia zatwierdzeń, przez wnioski producentów i państw, aż po adaptację norm Codex Alimentarius – gwarantuje, że NDP pozostają aktualne i oparte na najnowszej wiedzy naukowej.

Dla jakich związków i jakie zmiany NDP zaszły w niedalekiej przeszłości i zajdą w nadchodzących miesiącach?

Fluksapyroksad, lambda-cyhalotryna, metalaksyl i nikotyna

Od 11 lutego obowiązuje Rozporządzenie Komisji (UE) 2025/115 z dnia 21 stycznia 2025 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fluksapyroksadu, lambda-cyhalotryny, metalaksylu i nikotyny w określonych produktach lub na ich powierzchni.

Fluksapyroksad

Fluksapyroksad to substancja czynna, która skutecznie zwalcza szerokie spektrum patogenów grzybowych w zbożach i innych uprawach spożywczych (np.: buraków, jabłoni, gruszy, czereśni, wiśni, brzoskwiń, moreli, ogórków, cukinii, pomidorów, sałaty, truskawek, roślin kapustnych).

Najważniejsze zmiany najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dla fluksapyroksadu to podniesienie NDP dla Kaki / Persymony japońskiej, na podstawie ekstrapolacji danych z badań pozostałości na jabłkach, a także zwiększenie najwyższego dopuszczalnego poziomu fluksapyroksadu dla grzybów uprawnych (takich jak np. pieczarki).

Produkt Poprzedni NDP (mg/kg) Obowiązujący NDP (mg/kg)
Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,01 0,2
Grzyby uprawne 0,01 0,3

Lambda-cyhalotryna

Również 11 lutego zaczęły obowiązywać nowe NDP dla pozostałości lambda-cyhalotryny, która jest insektycydem z grupy pyretroidów syntetycznych, wykorzystywanym głównie do zwalczania owadów szkodliwych w rolnictwie, leśnictwie, weterynarii i ochronie zdrowia publicznego (np. wciornastki, stonki ziemniaczane, gąsienice, komary, pchły, kleszcze, muchy, karaluchy).

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) nr 2025/115 – dla awokado NDP został podniesiony, w odpowiedzi na wniosek o tolerancję importową dotyczący stosowania lambda-cyhalotryny w Meksyku.​ Natomiast dla produktów drobiowych (mięso, tłuszcz, wątroba, nerki, podroby jadalne), a także jaj – ocena danych wykazała, że pozostałości przekraczały tymczasowe NDP ustanowione w 2018 roku z powodu stosowania zatwierdzonych produktów biobójczych. EFSA zaproponowała nowe, wyższe NDP, które jak wykazała nie stanowią zagrożenia dla zdrowia konsumentów.

Produkt Poprzedni NDP (mg/kg) Obowiązujący NDP (mg/kg)
Awokado 0,01 0,15
Produkty z drobiu (mięśnie, tłuszcz, podroby jadalne) 0,01 0,03
Jaja ptasie 0,01 0,02

Metalaksyl

W lutym zmiany NDP objęły także pozostałości metalaksylu w ananasach oraz suszonym korzeniu żeń-szenia. Zmiana została wprowadzona w oparciu o wartości CXL określone przez Codex Alimentarius oraz na podstawie pozytywnej oceny EFSA, która nie wykazała ryzyka dla konsumentów.

Produkt Poprzedni NDP (mg/kg) Obowiązujący NDP (mg/kg)
Ananasy 0,01 0,1
Żeń-szeń (suszony korzeń) 0,05 0,06

Nikotyna

Również od 11 lutego tego roku w Unii Europejskiej obowiązuje nowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości nikotyny dla ziaren kawy, który został ustalony na poziomie 0,05 mg/kg, aby uwzględnić pozostałości pochodzące z potencjalnych źródeł innych niż stosowanie pestycydów.

Przed tą datą ziarna kawy nie miały przypisanego konkretnego NDP w unijnym wykazie — stosowano wówczas ogólną wartość domyślną, wynoszącą 0,01 mg/kg. Nowe rozporządzenie wprowadziło wyraźnie określony NDP dla tej kategorii produktów, co ma istotne znaczenie dla producentów oraz importerów.

Cykloksydym, dichlorprop-P, flupiradifuron, kwas fosfonowy i jego sole

Od 17 kwietnia obowiązują zmiany wprowadzone Rozporządzeniem Komisji (UE) nr 2025/581 z dnia 27 marca 2025 r. zmieniającym załączniki II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cykloksydymu, dichlorpropu-P, flupiradifuronu, ketonu metylowo-nonylowego, olejów roślinnych/olejku cytronelowego, sorbinianu potasu i fosfonianu potasu w określonych produktach lub na ich powierzchni.

Cykloksydym

Cykloksydym to selektywny herbicyd z grupy cykloheksanonów, stosowany do zwalczania chwastów jednoliściennych (traw) w uprawach roślin dwuliściennych (np.: buraków, soi, grochu, fasoli, ziemniaków, drzew owocowych, roślin ozdobnych).

Od 17 kwietnia zaczęły obowiązywać nowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dla cykloksydymu w wybranych produktach rolnych. Zmiany te wynikają z wniosku złożonego przez niemiecką firmę BASF SE oraz pozytywnej opinii EFSA.​

W owocach ziarnkowych takich jak jabłka, gruszki, pigwy, owoce nieszpułki i nieśplika japońskiego podniesiono NDP. Również znaczne podniesienie limitu nastąpiło dla grochu w strąkach. Dla kukurydzy i korzenia buraka cukrowego NDP został także zwiększony.

Produkt Poprzedni NDP (mg/kg) Obowiązujący NDP (mg/kg)
Owoce ziarnkowe (jabłka, gruszki, pigwy, owoce nieszpułki i nieśplika japońskiego) 0,09 0,4
Groch (w strąkach) 2 9
Kukurydza 0,2 0,3
Korzenie buraka cukrowego 0,2 0,3

Dichlorprop-P

Dichlorprop jest wykorzystywany do zwalczania zarówno jednorocznych jak i wieloletnich chwastów dwuliściennych, takich jak mniszek lekarski czy ostrożeń polny. Jest szczególnie skuteczny
w kontrolowaniu wzrostu tych chwastów w uprawach zbóż, takich jak pszenica, jęczmień, żyto
i owies.​

​Zmiana najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dla dichlorpropu-P w zbożach, wprowadzona 17 kwietnia, wynikała z wniosku firmy Nufarm Crop Products UK Ltd. Firma ta zwróciła się do włoskiego organu krajowego z prośbą o podniesienie istniejących NDP dla dichlorpropu-P w ziarnach jęczmienia, owsa, żyta i pszenicy z 0,1 mg/kg do 0,15 mg/kg. Celem było dostosowanie poziomów pozostałości do zamierzonych praktyk rolniczych, w szczególności stosowania dichlorpropu-P jako regulatora wzrostu roślin.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przeprowadził ocenę ryzyka i stwierdził, że zarówno krótkoterminowe, jak i długoterminowe spożycie pozostałości dichlorpropu-P w wyższych poziomach nie stanowi zagrożenia dla zdrowia konsumentów.

Produkt Poprzedni NDP (mg/kg) Obowiązujący NDP (mg/kg)
Zboża (tylko: owies, jęczmień, żyto, pszenica) 0,1 0,2

Flupiradifuron

17 kwietnia zaczęły obowiązywać zmienione najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dla flupiradifuronu w wybranych produktach.

Zmiany są skutkiem złożenia dwóch wniosków o ustalenie nowych NDP, w tym ustalenie tolerancji importowych. Wnioskodawcy przedstawili dane wykazujące, że zastosowanie tej substancji czynnej dozwolone w Australii, Brazylii i Stanach Zjednoczonych, skutkuje pozostałościami przekraczającymi NDP ustanowione w Rozporządzeniu (WE) nr 396/2005, ze zm. oraz że należy wprowadzić wyższe NDP, aby zapobiec barierom handlowym w odniesieniu do importu tych upraw.

Najważniejsze zmiany:

  • ustanowiono tolerancje importowe dla: „pozostałych” owoców cytrusowych, owoców pestkowych, mango, papai, ziaren sezamu, prosa, owsa, żyta;
  • przyjęto wartości CXL dla flupiradifuronu w ananasach (0,3 mg/kg) i ziarnach słonecznika (0,8 mg/kg);
  • podniesiono NDP dla: „pozostałych” drobnych owoców i jagód (z wyjątkiem borówek amerykańskich), warzyw kapustnych liściowych (z wyjątkiem jarmużu), ziół i kwiatów jadalnych, towarów ze świń (z wyjątkiem mięśni) oraz miodu;
  • obniżono NDP dla jarmużu z 5 do 4 mg/kg.

Fosetyl oraz kwas fosfonowy i jego sole

Od 17 kwietnia 2025 r. dotychczas obowiązująca definicja Fosetyl-Al (suma fosetylu, kwasu fosfonowego i ich soli, wyrażona jako fosetyl) została zastąpiona nową Kwas fosfonowy i jego sole wyrażone jako kwas fosfonowy.

Podstawą tych zmian są dwa rozporządzenia Komisji Europejskiej nr 2024/2619 z dnia 8 października 2024 r. oraz nr 2025/581 z dnia 27 marca 2025 r. Na ich mocy zmieniono definicję pozostałości dla fosetylu glinu (fosetyl-Al), fosfonianów potasu oraz fosfonianów disodowych, a także zaktualizowano najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dla tych substancji w wybranych produktach spożywczych.

Zmiana definicji ma na celu lepsze odzwierciedlenie rzeczywistego poziomu pozostałości w żywności oraz ułatwienie ich monitorowania. Nowa definicja koncentruje się wyłącznie na kwasie fosfonowym i jego solach, eliminując wcześniejsze odniesienie do fosetylu.

Kwas fosfonowy może pochodzić nie tylko ze stosowania środków ochrony roślin (takich jak fosetyl glinu), lecz także z nawozów, stymulatorów wzrostu roślin i dodatków do gleby zawierających fosfoniany potasu i disodu. W związku z tym konieczne było dostosowanie NDP, aby objąć wszystkie potencjalne źródła pozostałości. Na podstawie zaktualizowanych danych naukowych i oceny ryzyka, EFSA zarekomendował odpowiednie dostosowanie NDP. W zależności od produktu i poziomu ryzyka, limity zostały w niektórych przypadkach podwyższone, a w innych obniżone.

Napropamid, pirydaben i tebufenpyrad

Od 28 kwietnia obowiązuje Rozporządzenie Komisji (UE) 2024/2609 z dnia 7 października 2024 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości napropamidu, pirydabenu i tebufenpyradu w określonych produktach lub na ich powierzchni.

Napropamid

Napropamid to selektywny herbicyd doglebowy z grupy amidów, stosowany głównie do zwalczania jednorocznych chwastów dwuliściennych i niektórych traw w uprawach rolniczych, warzywnych i sadowniczych.​

​Zmiany najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dla napropamidu, które weszły w życie 28 kwietnia, wynikają z przeglądu przeprowadzonego przez EFSA. W ramach tego przeglądu stwierdzono braki w danych niezbędnych do ustalenia bezpiecznych NDP dla niektórych produktów. Pomimo dostarczenia dodatkowych informacji przez wnioskodawcę, EFSA uznała je za niewystarczające dla niektórych produktów i zaleciła obniżenie NDP do poziomu oznaczalności, czyli najniższego poziomu, który można wykryć za pomocą najbardziej nowoczesnych i wiarygodnych metod analitycznych. ​

Produkty objęte tą zmianą wymienione są w poniższej tabeli.

Produkt Poprzedni NDP (mg/kg) Obowiązujący NDP (mg/kg)
„Pozostałe” drobne owoce i jagody (borówki, żurawiny, porzeczki, agrest, dzika róża, czarny bez) 0,02 0,01
Zioła, kwiaty jadalne (szczypiorek, liście selera, nać pietruszki, szałwia, rozmaryn, tymianek, bazylia, liście laurowe, estragon) 0,05 0,02

Pirydaben

Pirydaben to środek ochrony roślin z grupy akarycydów i insektycydów, stosowany głównie w rolnictwie i sadownictwie do zwalczania szkodników, zwłaszcza roztoczy (np. przędziorków) oraz niektórych owadów ssących, takich jak mszyce.

Pod koniec kwietnia wprowadzono również zmiany w najwyższych dopuszczalnych poziomach pozostałości dla pirydabenu w wybranych produktach spożywczych.

Dla owoców ziarnkowych, moreli, brzoskwiń i fasoli w strąkach zdecydowano o obniżeniu NDP.

Dla produktów pochodzenia zwierzęcego (mięśnie, tłuszcz, podroby jadalne) zdecydowano się obniżyć granicę oznaczalności z 0,05 do 0,01 mg/kg, w związku z tym, że obecnie dostępne techniki analityczne pozwalają na osiągnięcie niższego poziomu oznaczalności.

Produkt Poprzedni NDP (mg/kg) Obowiązujący NDP (mg/kg)
Owoce ziarnkowe (jabłka, gruszki, pigwa, owoce nieszpułki, nieśplika i inne) 0,9 0,15
Morele, brzoskwinie 0,3 0,01
Fasola (w strąkach) 0,2 0,01
Produkty pochodzenia zwierzęcego (mięśnie, tłuszcz, podroby jadalne) 0,05 0,01

Tebufenpyrad

Tebufenpyrad to insektycyd i akarycyd, stosowany głównie w uprawach szklarniowych oraz sadowniczych do zwalczania przędziorków i roztoczy.​ Wykorzystywany jest do ochrony szerokiej gamy upraw, w tym:​ cytrusów, owoców pestkowych, winorośli, warzyw i soi.

Od 28 kwietnia obniżone zostały najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości tebufenpyradu w pięciu produktach spożywczych. Zmiany te wynikają z oceny EFSA i są związane z brakiem niektórych danych.

Dla moreli, brzoskwiń i winogron stołowych NDP został obniżony. Natomiast dla fasoli w strąkach i chmielu, nie przedstawiono kompletnych badań, co uniemożliwiło ocenę ryzyka, w związku z tym nowy NDP określono na poziomie oznaczalności.

Produkt Poprzedni NDP (mg/kg) Obowiązujący NDP (mg/kg)
Morele, brzoskwinie 0,4 0,3
Winogrona stołowe 0,6 0,4
Fasola (w strąkach) 0,3 0,01
Chmiel 1,5 0,05


Zachęcamy do przeczytania drugiej części artykułu – dostępna tutaj.

W przypadku pytań lub wątpliwości Eksperci J.S. Hamilton pozostają do Państwa dyspozycji.

Formularz Kontaktowy