Pierwsze wydanie standardu IFS Food miało miejsce 21 lat temu. Dziś, po wydaniu 20 000 certyfikatów, IFS Food stał się globalnym standardem i liderem rynku w Europie. Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, IFS opublikował w kwietniu 8. wersję standardu.
Certyfikacja na zgodność z nową wersją standardu będzie możliwa od 1 października 2023 roku, a dla organizacji posiadających aktualne certyfikaty IFS Food, 8. wersja standardu stanie się obligatoryjna od 1 stycznia 2024.
W nowym wydaniu można znaleźć między innymi:
- zoptymalizowany protokół,
- nową definicję oceny B
- wprowadzenie statusu gwiazdki dla wyróżnienia niezapowiedzianych audytów.
Aktualizacje te ułatwią efektywną pracę ze standardem dla wszystkich zaangażowanych stron.
Zmiany obejmują także listę kontrolną:
- redukcję ilości rozdziałów z 6 do 5,
- dostosowanie struktury i terminologii do aktualnego wydania Codex Alimentarius,
- wprowadzenie nowych wymagań dotyczących procedur walidacji i rewalidacji, higieny rąk, zarządzania środkami chemicznymi oraz programu monitorowania środowiska.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o certyfikacji standardu IFS Food v. 8 zapraszamy do kontaktu z Jednostką certyfikującą QA Solutions.
Więcej szczegółów znajdą Państwo klikając TUTAJ.
Jeśli potrzebujesz więcej informacji o standardzie i zmianach zapraszamy do uczestnictwa w szkoleniach z nowej wersji standardu IFS Food.
Harmonogram szkoleń J.S. Hamilton dostępny jest TUTAJ.
W przypadku pytań lub wątpliwości Eksperci J.S. Hamilton pozostają do Państwa dyspozycji.