Badania czystości mikrobiologicznej i testy konserwacji

Czystość mikrobiologiczna produktów kosmetycznych jest kluczowym elementem ich bezpieczeństwa. Producent powinien nie tylko zachowywać określone procedury i standardy wytwarzania, lecz również stale prowadzić weryfikację czystości mikrobiologicznej surowców oraz wyrobów gotowych.

W NASZEJ OFERCIE ZNAJDUJĄ SIĘ AKREDYTOWANE BADANIA CZYSTOŚCI MIKROBIOLOGICZNEJ WG NORM:

  • EN ISO 16212 – liczba pleśni i drożdży,
  • EN ISO 21149 – ogólna liczba drobnoustrojów,
  • EN ISO 22718 – obecność Staphylococcus aureus,
  • EN ISO 22717 – obecność Pseudomonas aeruginosa,
  • EN ISO 18416 – obecność Candida albicans,
  • EN ISO 21150 – obecność Escherichia coli.

Ponadto możemy wykonać badania mikrobiologiczne na zgodność z Farmakopeą Europejską.

Testy konserwacji (ang. challenge test) potwierdzają, że zastosowane środki konserwujące zabezpieczają produkt kosmetyczny przed rozwojem niebezpiecznych drobnoustrojów oraz chronią przed rozwojem wtórnych zakażeń w trakcie użytkowania. Polegają na zakażeniu badanej masy kosmetycznej szczepami Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aurerus, Candida albicans oraz Aspergillus brasiliensis i obserwacji redukcji drobnoustrojów w czasie.

W NASZYM LABORATORIUM WYKONUJEMY TESTY KONSERWACJI ZGODNIE Z:

  • normą EN ISO 11930:2019-03 z akredytacją,
  • Eur. 5.1.3. (metoda farmakopealna),
  • metodą S&M Koko Test,
  • w wybranych przypadkach z metodyką Zleceniodawcy.

TEST KONSERWACJI PRZEPROWADZA SIĘ NA RÓŻNYCH ETAPACH PRODUKCJI I PRZECHOWYWANIA:

  • na etapie opracowania produktu (w celu uzyskania właściwego układu konserwującego),
  • w czasie produkcji (w celu potwierdzenia braku ujemnego wpływu procesu technologicznego na trwałość konserwantów i skuteczność ich działania),
  • dla zabezpieczenia produktu kosmetycznego w przypadku nieprzewidzianego wystąpienia zakażenia w czasie produkcji oraz podczas użytkowania przez konsumenta,
  • dla oceny działania wobec szczepów środowiskowych, stwarzających problemy mikrobiologiczne.

Badania starzeniowe

Laboratorium Badawcze J.S. Hamilton wykonuje następujący zakres badań starzeniowych:

  • badania w komorze Xenon – z zastosowaniem lampy ksenonowej,
  • badania w komorze UV – z zastosowanie lamy fluorescencyjnej
  • badania w komorach klimatycznych, suszarkach laboratoryjnych,

By uzyskać szczegółową ofertę wykonania badań lub jeśli  masz jakiekolwiek inne pytanie ofertowe związane z badaniem skontaktuj się z nami:

  • Zadzwoń: +48 58 766 99 00; +48 32 730 82 00; +48 32 730 83 16,
    lub
  • Napisz e-maila: infotest@jsh.com.pl

Zarówno przed, czyli na etapie ofertowym jak i w czasie realizacji usługi do Państwa dyspozycji są przedstawiciele techniczno-handlowi, który rozmawiają po polsku, angielsku oraz niemiecku.

 

Badania z udziałem lamp ksenonowych i fluorescencyjnych

Materiały, które w rzeczywistości poddawane są  działaniu światła dziennego,  wilgoci oraz deszczu, mogą ulec degradacji. Wiąże się  to min. ze zmianą właściwości mechanicznych,  koloru, połysku, występowaniem spękań itd.

Aby zweryfikować wpływ powyższych czynników na powierzchnie próbek, przeprowadza się przyspieszone testy starzeniowe, które  symulują naturalne warunki atmosferyczne, w których badany element jest użytkowany.

 

W Naszym Laboratorium przeprowadzamy badania wg. następujących standardów:

PN-EN IEC 60068-2-5 – Badania środowiskowe – Część 2-5: Próby – Próba S: Odwzorowanie promieniowania słonecznego występującego na powierzchni ziemi oraz wytyczne dotyczące badania wpływu promieniowania słonecznego i warunków pogodowych,

PN-EN ISO 4892-1 – Tworzywa sztuczne – Metody ekspozycji na laboratoryjne źródła światła – Część 1: Zasady ogólne,

PN-EN ISO 4892-2 – Tworzywa sztuczne – Metody ekspozycji na laboratoryjne źródła światła – Część 2: Lampy ksenonowe łukowe,

PN-EN ISO 4892-3 Tworzywa sztuczne- Metody ekspozycji na laboratoryjne źródła światła – Część 3 : Lampy fluoroscencyjne UV

PN-EN ISO 16474-1 – Farby i lakiery – Metody ekspozycji na laboratoryjne źródła światła – Część 1: Uwagi ogólne,

PN-EN ISO 16474-2 – Farby i lakiery – Metody ekspozycji na laboratoryjne źródła światła – Część 2: Lampy ksenonowe łukowe.

PN-EN ISO 16474-3 – Farby i lakiery – Metody ekspozycji na laboratoryjne źródła światła – Część 3: Lampy fluorescencyjne UV

 

Zakres badania oraz jego specyfikacja zależy od programu badań, dobierane są odpowiednie parametry min. :

  • ilość i długość cykli,
  • filtr światła
  • poziom natężenia napromieniowania
  • długość okresów jasnych i ciemnych
  • nawilżenie próbek (natrysk)
  • temperatura podczas ekspozycji na światło jak w ciemności
  • wilgotność względna w komorze podczas ekspozycji na światło jak w ciemności

 

Badanie przeprowadza się do momentu osiągnięcia zamierzonego czasu ekspozycji lub przyjętej dawki napromienienia. Po wykonaniu testu próbki poddaje się kontroli wzrokowej, wymiarowej i funkcjonalnej oraz wykonuje się dokumentację  zdjęciową.

 

By uzyskać szczegółową ofertę wykonania badań lub jeśli  masz jakiekolwiek inne pytanie ofertowe związane z badaniem skontaktuj się z nami:

  • Zadzwoń: +48 58 766 99 00; +48 32 730 82 00; +48 32 730 83 16,
    lub
  • Napisz e-maila: infotest@jsh.com.pl

 

W komorze ksenonowej (Xenon) przeprowadza się  przyspieszone badania starzeniowe dla przemysłu: Automotive, kolejowego, lotniczego, obronnego, budowlanego, kosmetycznego. Testy wykonuje się na próbkach: farb, lakierów, materiałów konstrukcyjnych, tworzyw sztucznych, tekstyliów, tuszy, materiałów budowlanych, pokryć dachowych, elementów karoserii pojazdów cywilnych i pancerzy pojazdów wojskowych, podzespołów elektronicznych, materiałów elewacyjnych, geowłóknin, agrowłóknin, gum, materiałów narażonych na działanie czynników środowiska zewnętrznego.

 

Badania realizowane w komorze ksenonowej mają charakter testów porównawczych i przesiewowych. Można je odnosić do próbki wzorcowej lub porównywać wyniki pomiędzy badanymi próbkami. Badania gwarantują przyspieszony efekt starzenia oraz zapewniają identyczne warunki w przypadku konieczności powtarzania badań. Dodatkowo, w przypadku lamp ksenonowych, które imitują światło UV, możliwe jest przeliczenie czasu przebywania próbek w komorze na warunki naturalne.

 

W komorze UV wykonujemy badania tworzyw sztucznych, materiałów konstrukcyjnych i budowlanych, tynków, farb, lakierów, powłok oraz zabezpieczenia antykorozyjne. Badaniom poddawane są także materiały elewacyjne, geowłókniny, agrowłókniny, guma, materiały narażone na działanie czynników środowiska zewnętrznego.

Badania mają charakter porównawczy i przesiewowy. Można je odnieść do próbki wzorcowej lub porównywać wyniki pomiędzy badanymi próbkami. Badania te gwarantują przyspieszony efekt starzenia oraz zapewnienie takich samych warunków w przypadku konieczności powtórzenia badań.

 

Posiadane przez Laboratoria J.S. Hamilton Poland wyposażenie badawcze umożliwia wykonywanie badań i oceny wyrobów zgodnie z następującymi standardami:

AATCCTM16 AATCCTM169 ASTM C1257 ASTM C1442
ASTM C1519 ASTM C732 ASTM C734 ASTM C793
ASTM D1148 ASTM D1670 ASTM D2565 ASTM D3424
ASTM D3451 ASTM D4101 ASTM D4303 ASTM D4355
ASTM D4434 ASTM D4459 ASTM D4637 ASTM D4798
ASTM D4811 ASTM D5019 ASTM D5071 ASTM D5383
ASTM D5398 ASTM D5819 ASTM D6083 ASTM D6551
ASTM D6577 ASTM D6662 ASTM D6695 ASTM D6878
ASTM D7356 ASTM D750 ASTM D7869 ASTM D882
ASTM D904 ASTM D925 ASTM F1164 ASTM F1515
ASTM F2366 ASTM G151 ASTM G155 GB 6806
GB/T 16259 GB/T 16422.1 GB/T 16422.2 GB/T 16991
GB/T 1710 GB/T 18244 GB/T 1865 GB/T 22771
GB/T 2423.24 GB/T 29365 GB/T 32088 GB/T 8427
GM 9125P IEC 61345 ISO 105-B02 (EN) (DIN) ISO 105-B04 (EN) (DIN)
ISO 105-B06 (EN) (DIN) ISO 105-B07 (EN) (DIN) ISO 105-B10 (EN) (DIN) ISO 12040
ISO 16474-2 ISO 29664 QB/T 2727 QB/T 4873
SAE J2412 SAE J2527 T/CSAE 104 VW PV 1306
VW PV 3929 VW PV 3930 YC/T 374 YY/T 0631
AAMA 624 AATCC TM186 ASTM C1257 ASTM C1442
ASTM C1501 ASTM C1519 ASTM C732 ASTM C734
ASTM C793 ASTM D1148 ASTM D1670 ASTM D3424
ASTM D3451 ASTM D4101 ASTM D4329 ASTM D4434
ASTM D4587 ASTM D4674 ASTM D4799 ASTM D4811
ASTM D5208 ASTM D5894 ASTM D6577 ASTM D750
ASTM D882 ASTM D904 ASTM D925 ASTM E3006
ASTM F1164 ASTM F1945 ASTM G151 ASTM G154
EN 13523-10 (DIN) GB/T 16422.1 GB/T 16422.3 GB/T 19394
GB/T 23983 GB/T 23987 GB/T 30669 GB/T 31881
GB/T 31899 GM 9125P IEC 61215 IEC 61345
ISO 11507 (EN) (DIN) ISO 29664 SAE J2020 CETP 00.00-L-467

     

 Badania w komorach klimatycznych

J.S. Hamilton Poland w Siemianowicach Śląskich dysponuje szeregiem komór klimatycznych od objętości 0,125 m3, do większych 1-1,5 m3 oraz dużych komór badawczych umożliwiających badania dużych wyrobów i próbek.

Badania wykonywane są metodami akredytowanymi i nieakredytowanymi zgodnie z wymaganiami klienta i jego klienta.

Wykonujemy badania wg szeregu norm EN 60068 oraz norm koncernowych i przedmiotowych dla danego przeznaczenia wyrobu:

 

  • Badania środowiskowe – Część EN 60068-2-1: Próba A: Zimno,

Próba zimna stosowana jest zarówno dla wyrobów nie wydzielających ciepła, jak i dla wyrobów wydzielających ciepło. Próby wykonuje się m.in. do badania urządzeń, od których wymaga się aby pracowały przez cały czas trwania próby, łącznie z okresami narażania. Przedmiot próby zimna jest ograniczony do określenia przydatności podzespołów, urządzeń lub innych wyrobów do ich użytkowania, transportu lub składowania w warunkach niskiej temperatury.

  • Badania środowiskowe – Część EN 60068-2-2: Próba B: Suche gorąco,

Próba na suche gorąco stałe stosowana jest zarówno dla wyrobów wydzielających ciepło jak i nie wydzielających ciepła. Przedmiot prób suchego gorąca ogranicza się od określenia zdolności podzespołów, urządzeń oraz innych wyrobów do eksploatacji, transportu i składowania w wysokiej temperaturze. Próby suchego gorąca dzielą się na: próby suchego gorąca dla wyrobów nie wydzielających ciepła (ze stopniową zmianą temperatury; próba Bb) oraz próbę suchego gorąca dla wyrobów wydzielających ciepło (ze stopniową zmianą temperatury, próba Bd oraz dla wyrobów wydzielających ciepło ze stopniową zmianą temperatury, w której wyrób jest przez cały czas zasilany, próba Be)

  • Badania środowiskowe – Część EN 60068-2-78: Próba Cab: Wilgotne gorąco stałe,

Próba określa dostosowanie wyrobów, podzespołów lub urządzeń elektrotechnicznych do transportu, składowania i użytkowania w warunkach dużej wilgotności. Celem niniejszej normy jest zbadanie skutków działania na wyrób dużej wilgotności w określonym czasie, w stałej temperaturze, bez wystąpienia kondensacji. Norma stosowana jest zarówno do małych jak i dużych urządzeń i ich części. Próbę można stosować zarówno do wyrobów wydzielających ciepło, jak i niewydzielających ciepła.

  • Badania środowiskowe – Część EN 60068-2-14: Próba N: Zmiany temperatury

Próba przeznaczona jest do pomiaru wpływu zmian temperatury na wyroby i próbki. Może być to tylko jedna zmiana lub seria zmian. Ten standard mierzy nie tylko wpływ niskich i wysokich temperatur, ale także zmian wilgotności w funkcji czasu i częstotliwości. Zmiany temperatury mogą mieć znaczący wpływ na funkcjonalność produkowanych urządzeń i próbek. Na przykład czas między jedną temperaturą a drugą może mieć znaczenie, ważne jest aby urządzenie utrzymywało temperaturę przed zmianami temperatury. Kolejnym czynnikiem jest faktyczna liczba występujących cykli temperatur. Badania wykonuje się dla wyrobów i podzespołów Automotive, urządzeń elektronicznych cechujących się dużą niezawodnością oraz próbek materiałów, celem udowodnienia ich odporności na zmiany temperatury i wilgotności.

  • Badania środowiskowe – Część EN 60068-2-30: Próba Db: Wilgotne gorąco cykliczne (cykl 12 h + 12 h),

Próba określa zdolność podzespołów, urządzeń lub innych wyrobów do użytkowania, transportu i składowania w warunkach wysokiej wilgotności względnej w kombinacji
z cyklicznymi zmianami temperatury powodujących kondensację pary wodnej na powierzchni wyrobu. Stosowana w branży Automotive, kolejowej, energetycznej
i elektronicznej. Starzenia się próbek materiałowych z tworzyw sztucznych, gumy
i innych.

  • Badania środowiskowe – Część EN 60068-2-38: Próba Z/AD: Próba złożona cykliczna temperatura/wilgotność,

Próba określająca procedurę złożonego testu, przeznaczona głównie do próbek takich jak podzespoły, mającą na celu określenie w sposób przyspieszony odporności wyrobów na szkodliwe działanie środowiska wysokiej temperatury, wilgotności i zimna.
Niniejsza norma pomiarowa nie dotyczy próbek, które są pod napięciem podczas całego testu. Próbki mogą być zasilane energią podczas stałych faz badań. Pomiary na próbkach pod napięciem są zazwyczaj przeprowadzane podczas stałych faz badania, o ile nie określono inaczej.

  • Badania środowiskowe – Część EN 60068-2-67: Próba Cy: Wilgotne gorąco stałe, próba przyspieszona przeznaczona głównie dla podzespołów

Próba służąca do oceny, w sposób przyspieszony, odporności małych wyrobów elektrotechnicznych, w szczególności podzespołów zamkniętych niehermetycznie, na szkodliwe działanie wilgotnego gorąca. Próba nie jest przeznaczona do oceny skutków zewnętrznych, takich jak korozja i deformacja.

 

By uzyskać szczegółową ofertę wykonania badań i certyfikacji lub jeśli  masz jakiekolwiek inne pytanie ofertowe związane z badaniem skontaktuj się z nami:

  • Zadzwoń: +48 58 766 99 00; +48 32 730 82 00; +48 32 730 83 16,
    lub
  • Napisz e-maila: infotest@jsh.com.pl

 

J.S. Hamilton  wykonuje badania dla wyrobów gotowych min. branży Automotive

Przykładem takich badań jest norma ISO 16750-4 Badanie zgodności pojazdów drogowych w zakresie wyposażenia elektronicznego i elektrycznego – obciążenia klimatyczne

Norma ISO 16750 ocenia integralność sprzętu elektronicznego i elektrycznego zamontowanego w pojazdach drogowych. Ocenia potencjalne obciążenia klimatyczne i określa testy i wymagania zalecane dla konkretnego miejsca montażu na/w pojeździe drogowym.

Zakres dopuszczalnych temperatur roboczych jest wybierany i podawany w specyfikacji testowanego urządzenia.

 

Testowanie ISO 16750 zawiera:

Testy w stałych temperaturach: Testy w niskich temperaturach – Ten typ testu symuluje narażenie sprzętu na niskie temperatury bez działania elektrycznego. Przykładem tego może być poddawanie jednostek działaniu niskich temperatur podczas transportu systemu lub komponentu.

Badanie to przeprowadza się zgodnie z normą IEC 60068-2-1 . Metoda A polega na przeprowadzaniu badania w temperaturze -40 ˚C przez 24 godziny.

Testy wysokotemperaturowe – Testy wysokotemperaturowe symulują narażenie na wysokie temperatury bez działania elektrycznego. Podobnie jak w przypadku testu niskotemperaturowego, sprzęt może być narażony na wysokie temperatury podczas wysyłki i transportu. Prowadzi to do odkształcenia plastikowej obudowy.

Zaleca się przeprowadzenie testu urządzenia zgodnie z normą IEC 60068-2-2 , test B. Test IEC 68068-2-2 przeprowadzany jest przez 48 godzin w temperaturze 85°C.

Test zmian temperatury: Test temperaturowy wg normy ISO 16750-4 sprawdza, czy w urządzeniu nie występują usterki, które mogą wystąpić w niewielkim zakresie temperatur roboczych. Najpierw próbka jest instalowana w komorze temperaturowej. Temperatura jest obniżana w krokach co 5 ˚C od 20 ˚C do Tmin (minimalna temperatura robocza). Następnie temperatura jest zwiększana w krokach co 5 ˚C od Tmin do Tmax (maksymalna temperatura robocza).

Testy cykli temperaturowych: Cykle temperaturowe stymulują zmienne temperatury za pomocą działania elektrycznego. Cykle temperaturowe można znaleźć, gdy system jest używany w zmieniających się temperaturach otoczenia.

Test cyklu temperaturowego jest przeprowadzany zgodnie z normą IEC 60068-2-14 . W ramach tej procedury temperatura komory jest podnoszona z Tmin (minimalna temperatura robocza) do Tmax (maksymalna temperatura robocza) w ciągu 10-30 sekund. Określany jest czas namaczania. Jednostka jest utrzymywana w tym czasie namaczania po uzyskaniu stabilności termicznej. Czas ten może wynosić od 20 do 90 minut.

Jeśli system/komponent jest narażony na temperatury hot-soak, dodatkowy krótki szczyt temperatury jest dodawany podczas fazy wysokiej temperatury profilu. Zapewni to prawidłowe funkcjonowanie podczas krótkich szczytów temperatury.

W fazach obniżania się temperatury zasilanie elektryczne jest wyłączane w celu uniknięcia rozpraszania ciepła elektrycznego.

Test wstrząsu wodno-lodowego

Badanie wstrząsu lodowatego ISO 16750-4 symuluje szok termiczny wywołany przez wodę. Badanie dotyczy produktów w obszarach rozpryskiwania się wody w pojeździe. Rozpryskiwanie się wody na gorącym układzie/komponentach występuje podczas jazdy po mokrych drogach zimą. Awaria jest definiowana jako mechaniczne pękanie materiałów. Awaria może również wystąpić, gdy uszczelka ulegnie uszkodzeniu z powodu różnych współczynników rozszerzalności cieplnej.

Test rozpryskiwania wody – W tym teście jednostka poddawana testowi jest podgrzewana przez określony czas. Następnie jednostka jest ochlapywana lodowatą wodą przez 3 sekundy.

Jeśli jednostka jest rozpryskiwana w pojeździe tylko z jednego kierunku, jest rozpryskiwana tylko z określonego kierunku. Jeśli jednostka jest rozpryskiwana z różnych kierunków, te kierunki są brane pod uwagę. Nowa jednostka jest używana dla każdego kierunku.

Test zanurzeniowy – Najpierw jednostka poddawana testowi jest podłączana do sprzętu testowego. Następnie jednostka jest obsługiwana w piecu z gorącym powietrzem. Gdy urządzenie nadal działa, jednostka jest zanurzana w lodowatej wodzie na 5 mm. Głębokość zbiornika musi wynosić co najmniej 10 mm.

Test w mgle solnej

Ten test sprawdza odporność materiałów i powłok powierzchniowych na mgłę solną i słoną wodę. Mgła solna i słona woda mogą występować na ulicach zimą. Test zapewnia korozję podobną do tej, która występuje w trakcie cyklu życia urządzenia.

Test w rozpylaczu solnym jest przeprowadzany zgodnie z normą IEC 60068-2-52 . Nie są dozwolone żadne zmiany mogące wpłynąć na normalną pracę urządzenia. Jeśli tak się stanie, uznaje się, że urządzenie nie przeszło testu w rozpylaczu solnym.

Test cykliczny w warunkach wilgotnego ciepła

Nie jest rzadkością, że sprzęt jest poddawany cyklicznie wysokiej wilgotności otoczenia. Omawiane tryby awarii to usterki elektryczne spowodowane wilgocią. Np. prąd upływu spowodowany przez płytkę drukowaną, która jest nasiąknięta wilgocią.

Test Wilgotnego Ciepła Cyklicznego – Ta procedura jest wykonywana zgodnie z normą IEC 60068-2-30 . Test jest przeprowadzany w górnej temperaturze 55°C. Przeprowadza się sześć cykli.

Złożony test cykliczny temperatury/wilgotności – test przeprowadzany jest zgodnie z normą IEC 60068-2-38 . Następnie po osiągnięciu maksymalnej temperatury cyklu przeprowadzany jest test funkcjonalny.

Test rosy – Ten cykliczny test jest przeprowadzany zgodnie z normą IEC 60068-2-30. Urządzenie jest wystawiane na działanie temperatury maksymalnej 80 ˚C. Przeprowadza się pięć cykli.

Test stanu ustalonego w wilgotnym cieple – Ten typ testu ISO 16750-4 symuluje użytkowanie sprzętu przy stałej wysokiej wilgotności otoczenia. Podobnie jak w przypadku cyklicznych testów z wilgotnym ciepłem, awarie występują, gdy występuje awaria elektryczna spowodowana wilgocią.

Test wilgotności stałego spojrzenia jest przeprowadzany zgodnie z normą IEC 60068-2-78. Test trwa 21 dni. Jego intensywność wynosi 40°C, a wilgotność 85%.

Test pyłu

Test pyłowy symuluje efekt pompowania pyłu. Efekt ten jest spowodowany zmianami temperatury wewnątrz obudowy testowanego urządzenia, z powodu przerywanej pracy elektrycznej. Badanie pyłu przeprowadza się zgodnie z normą ISO 20653. Badanie przeprowadza się w pozycji zamontowanej w pojeździe. Ponadto badanie pyłu składa się z 20 cykli.

 

By uzyskać szczegółową ofertę wykonania badań i certyfikacji lub jeśli  masz jakiekolwiek inne pytanie ofertowe związane z badaniem skontaktuj się z nami:

  • Zadzwoń: +48 58 766 99 00; +48 32 730 82 00; +48 32 730 83 16,
    lub
  • Napisz e-maila: infotest@jsh.com.pl

Badania wody ze studni

Badania te pozwolą upewnić się, że woda ze studni, nie będzie zagrażała naszemu sprzętowi AGD na skutek zbyt wysokiej twardości, wykluczyć w niej obecność bakterii chorobotwórczych oraz zbadać czy jej skład chemiczny nie stanowi zagrożenia dla zdrowia osób z niej korzystających.

Dbamy o Twoje zdrowie i bezpieczeństwo, dlatego proponujemy innowacyjne podejście do analizy jakości wody, dostosowane do indywidualnych potrzeb naszych klientów. Wykonujemy badania na terenie całej Polski z dojazdem do klientów lub umożliwiamy w łatwy sposób samodzielny pobór próbek.

Oferujemy:

  • Badania mikrobiologiczne: mające wykluczyć w wodzie obecność bakterii chorobotwórczych oraz określić ogólną liczbę drobnoustrojów.
  • Badania fizykochemiczne: określające stężenia substancji chemicznych zawartych w wodzie oraz jej właściwości fizyczne.
  • Badania organoleptyczne: określające walory wody mierzalne ludzkimi zmysłami, takie jak jej barwa, zapach i smak.

Jak zrobić badanie wody w 4 krokach?

  • Skontaktuj się z nami, aby dostosować badania do Twoich potrzeb
  • Zaakceptuj ofertę
  • Pobierzemy próbki i przeprowadzimy badanie
  • Wynik badania otrzymasz elektronicznie

Masz pytania w zakresie badań wody? Jesteśmy do Twojej dyspozycji! Skontaktuj się z nami:

Zadzwoń

tel.: 607 401 393

Napisz:

badaniawody@jsh.com.pl

Obszar naszej działalności.

Badania wody mogą pomóc określić przyczynę takich problemów jak: pozostawianie przez wodę osadu i nalotów na armaturze i naczyniach, osłabionego działania środków czyszczących. Posiadamy szeroki zakres akredytacji oraz aktualne zatwierdzenie Głównego Ispektoriatu Sanitarnego (Sanepid).

Nasi próbkobiorcy działają na terenie całej Polski, dojeźdzamy do klientów w dowolnej miejscowości w kraju! 

Badanie wody ze studni głębinowej

Studnie kopane zawdzięczają swoją popularność niskim kosztem instalacji i prostotą wykonania. Z rozwiązaniem tym wiążą się też niestety i pewne niedogodności. Płytkie warstwy wodonośne, z których czerpią studnie kopane, są potencjalnie narażone na przenikanie do nich zanieczyszczeń z nawozów, nieszczelnych szamb oraz innych zanieczyszczeń przenikających w głąb ziemi.

W związku z tym korzystanie z wody ze studni kopanej do celów konsumpcyjnych najczęściej wymaga uprzedniego uzdatniania oraz dezynfekcji. W związku z tym należy zwracać szczególną uwagę na przebadanie tej wody pod kątem skażenia mikrobiologicznego oraz stężenia szkodliwych substancji rozpuszczalnych w wodzie jak np. azotanów.

Przed wykorzystaniem wody ze studni głębinowej powinniśmy zbadać jej twardość oraz zawartość żelaza i manganu w celu ustalenia jej przydatności do wykorzystania w gospodarstwie domowym. Zaleca się, aby w trakcie eksploatacji studni głębinowej, dokonywać raz do roku analizy wody w celu upewnienia się, że nie doszło do podsiąknięcia zanieczyszczeń z wód podskórnych, lub do zakażenia mikrobiologicznego studni. Badania takie powinniśmy wykonywać też, za każdym razem gdy, doszło do zdarzeń, które potencjalnie mogły skutkować skażeniem studni, jak np.

  • zalania terenu, na którym jest ona położona,
  • konieczność wejścia osoby do jej wnętrza,
  • studnia nie była od dłuższego czasu wykorzystywana.

Jeżeli szukasz pomocy i chcesz wykonać badania laboratoryjne wody ze studni skontaktuj się z nami! Zapraszamy do skorzystania z formularza kontaktowego! Nasi Eksperci skontaktują się z Państwem i przeprowadzą przez całych proces. 

Badanie jakości ścieków

Badania ścieków wykonujemy przy wykorzystaniu nowoczesnych urządzeń (autosamplerów) oraz metod referencyjnych określonych w obowiązujących regulacjach prawnych. Wykonujemy badania laboratoryjne ścieków oczyszczonych, ścieków surowych, ścieków przemysłowych oraz ścieków technologicznych.

Mamy akredytację na pobór i pomiary terenowe ścieków średniodobowych, średniogodzinnych oraz chwilowych.

Jeżeli szukasz pomocy i chcesz wykonać badania laboratoryjne ścieków skontaktuj się z nami!

Kontrola ilościowa i jakościowa paliwa

J.S. Hamilton oferuje pełen zakres niezależnych usług inspekcyjnych oraz badań węgla i koksu. Nasza oferta skierowana jest do spółek węglowych, elektrowni, elektrociepłowni, importerów, dystrybutorów i odbiorców zainteresowanych wiarygodną, niezależną informacją o jakości paliw stałych potwierdzoną certyfikatem akredytowanego laboratorium. Uzyskane wyniki mogą stanowić podstawę rozliczeń finansowych. Dzięki sieci oddziałów na granicy wschodniej gwarantujemy pełną obsługę inspekcyjną paliw stałych importowanych m.in. z Rosji, Ukrainy czy Kazachstanu.

Dla przedsiębiorstw objętych Europejskim Systemem Handlu Uprawnieniami Emisji przygotowaliśmy usługę monitorowania ilości emisji dwutlenku węgla.

NASZA OFERTA:

  • inspekcja, kontrola ilościowa, nadzór nad załadunkiem i rozładunkiem samochodów, wagonów, statków,
  • kontrole ilościowe i jakościowe ropy naftowej, produktów naftowych, biopaliw, komponentów do paliw, chemikaliów, LPG, na statkach i w terminalach lądowych,
  • pomiary bunkrów statkowych, stanu ładowni i wyposażenia statku, tzw. on/off hire bunker & condition surveys,
  • nadzór nad ważeniem,
  • akredytowany pobór reprezentatywnych próbek z hałd, wagonów, samochodów,
  • akredytowana analiza sitowa,
  • akredytowane analizy laboratoryjne,
  • kontrola czystości wagonów, placów składowych, ładowni statków,
  • określanie wagi na podstawie zanurzenia statku – draft survey,
  • obmiary hałd na placach składowych,
  • podstawowe oraz specjalistyczne analizy wykonywane we własnych laboratoriach w Gdyni lub Tychach, monitoring jakości,
  • analizy arbitrażowe oraz porównawcze,
  • określanie wielkości emisji CO2 w ramach Systemu Handlu Uprawnieniami do Emisji.

BADANIA WĘGLA I KOKSU ORAZ BADANIA ŻUŻLU I POPIOŁÓW LOTNYCH (ODPADÓW PALENISKOWYCH):

  • Zawartość wilgoci (całkowitej i przemijającej),
  • Zawartość popiołu,
  • Zawartość części lotnych,
  • Zawartość siarki, węgla, wodoru i azotu,
  • Ciepło spalania i obliczenie wartości opałowej (kaloryczność),
  • Temperatura topliwości popiołu,
  • Skład pierwiastkowy węgla i popiołu z węgla,
  • Zawartość chloru, fosforu i innych pierwiastków,
  • Wskaźniki dylatometryczne, plastyczność wg Gieselera,
  • Indeks Rogi,
  • Określenie typu węgla,
  • Badania refleksyjności witrynitu.

ODPADY PALENISKOWE (ŻUŻEL, POPIÓŁ LOTNY):

  • Zawartość wilgoci,
  • Zawartość popiołu,
  • Zawartość pierwiastka węgla.

EMISJA CO2:

  • Wskaźnik emisji CO2,
  • Współczynnik utleniania.

Akredytowane laboratorium J.S. Hamilton posiada ponad 50-letnie doświadczenie w badaniach paliw (dawne Centralne Laboratorium Chemiczne Polcargo). Wyniki badań stanowią podstawę rozliczeń finansowych oraz zapewniają rzetelną informację o jakości paliw stałych. Nasza pracownia badań węgla mieści się w Tychach.

DLACZEGO NADZÓR NAD PRZEŁADUNKIEM JEST TAK ISTOTNY?

Stała obecności inspektorów J.S. Hamilton w portach morskich, na terminalach przeładunkowych czy przejściach granicznych gwarantuje naszym Klientom wyeliminowanie strat podczas operacji przeładunkowych oraz umożliwia nadzór na jakością towaru. Dodatkowo dzięki sieci naszych oddziałów zapewnimy pełen zakres czynności kontrolnych terenie zakładów przemysłowych w całej Polsce.

Usługi z zakresu „DDD”

Jako specjaliści z zakresu usług „DDD” wprowadzamy System Ochrony przed Szkodnikami opracowany przez naszych ekspertów zgodnie z wymogami GMP i GHP oraz nadrzędnymi założeniami systemu HACCP.

Wykonujemy zabiegi interwencyjne dezynsekcji, deratyzacji oraz dezynfekcji, które są przeprowadzane przy użyciu oprysku, zamgławiania na zimno/na gorąco oraz żelowania.

NASZA OFERTA:

  • Dezynfekcja pomieszczeń, magazynów,
  • Dezynfekcja środków transportu do przewozu produktów rolno-spożywczych,
  • Deratyzacja,
  • System ochrony przed szkodnikami,
  • Uzdatnianie wody w zbiornikach (tankach),
  • Dezynsekcja pomieszczeń, magazynów, silosów.

W swojej pracy wykorzystujemy najlepsze środki oraz najnowszy sprzęt w celu zagwarantowania klientowi najwyższą jakość świadczonych usług.

Inspekcje krajowe

Oferujemy kompleksową kontrolę jakościowo-ilościową towarów rolno-spożywczych składowanych w magazynach na terenie całego kraju.

USŁUGI RZECZOZNAWCZO – KONTROLNE

Określanie ilości towaru  – nadzór nad ważeniem, obmiary towaru w magazynach płaskich:

  • nadzory nad przeładunkiem i składowaniem towaru,
  • pobieranie próbek,
  • kontrola magazynów pod względem warunków składowania towarów,
  • dokumentacja fotograficzna,
  • raporty z kontroli w języku polskim / angielskim,
  • doradztwo i szkolenia.

PONADTO, NA TERENIE CAŁEGO KRAJU OFERUJMY NASTĘPUJĄCY ZAKRES USŁUG DOTYCZĄCYCH KONTROLI INNYCH TOWARÓW:

  • kontrole przedwysyłkowe,
  • ekspertyzy w zakresie szkód towarów,
  • określanie ilości składowanych towarów,
  • nadzory nad załadunkami i wyładunkami,
  • doradztwo, ekspertyzy i szkolenia.

Poprzez sieć naszych zagranicznych partnerów powyższy zakres usług jesteśmy w stanie zaoferować na terenie całej Europy oraz w większości krajów poza Europą.

Wystawiamy świadectwa rozładunku wszystkich towarów w formie wymaganej przez Agencję Rynku Rolnego.

Badania mechaniczne i palność zabawek

Laboratorium J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. oferuje badania bezpieczeństwa zabawek oraz artykułów dziecięcych od strony właściwości mechanicznych i fizycznych oraz palności.

BADANIA SĄ WYKONYWANE WEDŁUG PONIŻSZYCH NORM:

  • EN 71-1 – Bezpieczeństwo zabawek – Właściwości mechaniczne i fizyczne,
  • EN 71-2 – Bezpieczeństwo zabawek – Palność,
  • EN 71-8 – Bezpieczeństwo zabawek – Zabawki aktywizujące przeznaczone do użytku domowego,
  • EN 14988 – Wysokie krzesełka dla dzieci,
  • EN 1130 – Łóżeczka,
  • EN 16890 – Materace do łóżeczek i kołysek,
  • EN 597 – Ocena zapalności materaców i tapicerowanych podstaw leżysk – Część 1: Źródło zapłonu: tlący papieros,
  • EN 716 – Łóżka dziecięce i łóżka dziecięce składane mieszkaniowe,
  • EN 12221 – Przewijaki niemowlęce do użytku domowego,
  • EN 12227 – Kojce mieszkaniowe,
  • EN 16232 – Huśtawki dla niemowląt,
  • EN 12790 – Leżaczki niemowlęce,
  • EN 1888-1 – Wózki dziecięce – Wózki spacerowe i wózki głębokie,
  • EN 1888-2 – Wózki dziecięce – Wózki spacerowe dla dzieci o masie ciała powyżej 15 kg do 22 kg,
  • EN 1466 – Gondole i stojaki,
  • EN 17191 – Siedzenia dla dzieci,
  • EN 14350 – Sprzęt do picia,
  • EN 14372 – Sztućce i naczynia do karmienia,
  • EN 1400 – Smoczki do uspokajania dla niemowląt i małych dzieci,
  • EN 12586 – Wyrób do mocowania smoczka.

Badania fizykochemiczne suplementów

Badania fizykochemiczne suplementów diety pozwalają uzyskać niezbędne informacje odnośnie składu produktu, obecności mikro- i makroelementów, witamin oraz obecności zanieczyszczeń (na przykład poziom zawartości metali ciężkich, pozostałości pestycydów, wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych czy dioksyn), a także substancji dodatkowych. Dzięki tym badaniom, możesz sprawdzić, czy produkt spełnia wymogi prawne na danym rynku pod kątem m.in. zawartości zanieczyszczeń lub/i limitów zawartości substancji aktywnych.

Dla suplementów diety, ziół i surowców roślinnych oferujemy badania pod kątem analizy fizykochemicznej.

WYKONUJEMY M.IN. TAKIE OZNACZENIA JAK:

  • białko,
  • sucha masa,
  • wilgotność,
  • tłuszcz,
  • masa kapsułki/wypełnienia,
  • liczba kwasowa, liczba anizydynowa i liczba jodowa.
  • masa netto,
  • cukry,
  • błonnik pokarmowy,
  • wartość odżywcza.

NA NOWOCZESNYM SPRZĘCIE, METODAMI INSTRUMENTALNYMI, WYKONUJEMY M.IN. OZNACZENIA:

  • alkaloidów pirolizydynowych i tropanowych,
  • zawartość witamin z grupy B w tym kwas foliowy,
  • zawartość witamin A, E, D3, K,
  • zawartość witaminy C,
  • zawartość składników mineralnych: chrom Cr, cynk Zn, cyna Sn, fosfor P, kobalt Co, magnez Mg, mangan Mn, miedź Cu, molibden Mo, potas K, selen Se, sód Na, wapń Ca, żelazo Fe, krzem,
  • profil kwasów tłuszczowych w tym Omega 3, DHA, APA,
  • aminokwasy,
  • wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne WWA,
  • metale ciężkie: kadm Cd, ołów Pb, rtęć Hg, arsen As,
  • zawartość pestycydów,
  • mykotoksyny: aflatoksyna B1, B2, G1, G2, M1 , ochratoksyna A, deoksyniwalenol, zearalenon.

 

Certyfikacja bezpieczeństwa żywności QA Solutions

QA Solutions jest firmą świadczącą kompleksowe usługi w zakresie certyfikacji standardów i systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.
Od 2011 roku prowadzimy działalność na rynku polskim i zagranicznym, a od 2017 roku jesteśmy członkiem Grupy Kapitałowej J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.

Poprzez odpowiedzialny i ciągły rozwój posiadamy swój stale rosnący wkład w utrzymanie najwyższego poziomu techniczno-naukowego oraz operacyjnego w sektorach związanych bezpośrednio z człowiekiem i jego środowiskiem. Obszary naszej działalności obejmują jakość, bezpieczeństwo żywności, certyfikację produktu, opakowania, logistykę, odpowiedzialność i komunikację społeczną.

Wykazujemy stałe zaangażowanie w rozpowszechnianiu i podnoszeniu jakości w szeroko rozumianej branży rolno-spożywczej.

 

BRCGS FOOD

BRC Global Standard For Food Safety jest międzynarodowym standardem żywności opracowanym przez Brytyjskie Konsorcjum Detalistów (British Retail Consortium).

Forma i treść standardu są zaprojektowane tak, aby można było ocenić dostawcę w jego siedzibie (jego system zarządzania, procedury) przez audytora, standaryzując w ten sposób kryteria bezpieczeństwa żywności oraz monitorując procesy i procedury.

Standard BRC sumuje wymagania zawarte w normie ISO 9001, Codex Alimentarius, GMP i GHP oraz definiuje wymagania, które muszą zagwarantować bezpieczeństwo i wymagany, powtarzalny poziom jakości wyrobu gotowego. Dodatkowym elementem, na który zwraca się dużą uwagę jest zgodność wyrobu z prawem żywnościowym.

Audytowanie zakładu zgodnie ze standardem BRC prowadzi się wg listy kontrolnej (przez jednostki certyfikujące), która określa, czy i jak efektywnie producent spełnia w następujących obszarach:

  • Zaangażowanie najwyższego kierownictwa i ciągłe doskonalenie.
  • Plan Bezpieczeństwa Żywności HACCP – wdrożenie zgodnie z wymaganiami Codex Alimentarius.
  • System Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności (Księga Jakości, nadzór nad dokumentacja, zapisami, przeprowadzanie audytów, specyfikacje, prowadzenie działań korygujących, reklamacje, skargi, sposób postępowania z wyrobem niezgodnym, wycofanie wyrobu, zarządzanie incydentami).
  • Standardy dotyczące Zakładu- wdrożenie zasad GMP i GHP (konstrukcja budynków, bezpieczeństwo zakładu, przepływ wyrobu, maszyny, urządzenia, woda, lód, powietrze, konserwacje, sprzątanie, odpady, szkodniki, magazynowanie, działania logistyczne, wykrywanie metali).
  • Kontrola produktu – projekt produktu oraz jego rozwój, zarządzanie alergenami, pakowanie wyrobu, plany kontroli i badań dostaw, kontrola w toku procesu produkcji oraz wyrobu gotowego przez zakładowe laboratorium, określenie kryteriów zwalniania wyrobu do obrotu handlowego, określenie trybu postępowania z wyrobem niezgodnym ze specyfikacją.
  • Kontrola Procesu – kontrola operacji, kontrola ilości, kalibracja i kontrola przyrządów do monitorowania i pomiarów wyposażeniem.
  • Personel – szkolenie personelu, kontrolowanie higieny personelu, badania medyczne, stosowanie odzieży ochronnej, higiena pomieszczeń socjalnych.
  • Strefy produkcyjne wysokiego ryzyka, wysokiej ostrożności i niechłodzone, wymagające wysokiej ostrożności.
  • Wymagania dotyczące produktów będących przedmiotem handlu – opcjonalne.

 

IFS Food

IFS Food (International Featured Standards Food) jest międzynarodowym standardem żywności opracowanym przez przedstawicieli niemieckich i francuskich detalistów przy współpracy z detalistami z innych krajów. IFS został opracowany na potrzeby oceny dostawców sieci handlowych tzw. producentów marki własnej, od których sieci handlowe wymagają spełnienia wymagań wg standardu IFS. Dotyczy wyłącznie obszarów działalności, w których istnieje zagrożenie zanieczyszczenia produktów, a więc producentów żywności i firm przetwarzających i/lub pakujących produkty spożywcze. IFS Food nie stosuje się do:

  • importerów i eksporterów,
  • transportu żywności,
  • magazynowania i dystrybucji.

Standard IFS składa się z 4 części:

  1. Protokół certyfikacji IFS Food – wynik oceny, przeprowadzenie oceny, poszczególne kroki zmierzające do wystawienia certyfikatu itp.
  2. Ocena IFS Food Assessment – lista wymagań ujęta w 6 rozdziałach:
  • Zarządzanie i zaangażowanie;
  • System Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności;
  • Zarządzanie zasobami;
  • Procesy operacyjne;
  • Pomiary, analizy, doskonalenie;
  • Plan obrony żywności (Food defence plan).
  1. Wymagania dotyczące Jednostek Akredytujących, Jednostek Certyfikujących i Audytorów
  2. Raportowanie.

 

FSSC 22000

FSSC 22000 to standard opracowany przez Fundację ds. Certyfikacji Bezpieczeństwa Żywności. Standard został zatwierdzony w 2013 roku przez GFSI (Globalną Inicjatywę Bezpieczeństwa Żywności) i opiera się na integracji normy ISO 22000, wymagań Technicznych Standardów ISO lub Specyfikacji Technicznych oraz dodatkowych wymagań specyficznych.
Certyfikacja FSSC 22000 obejmuje następujące kategorie:

  • hodowla zwierząt (kategoria A),
  • produkcja żywności (kategoria C),
  • produkcja pasz dla zwierząt (kategoria D),
  • catering (kategoria E),
  • handel detaliczny i hurtowy (kategoria F),
  • transport i magazynowanie (kategoria G),
  • produkcja opakowań i materiałów opakowaniowych (kategoria I),
  • produkcja substancji biochemicznych (kategoria K).

 

ISO 22000

W Polsce norma została wydana przez Polski Komitet Normalizacyjny jako PN-EN ISO 22000. Pełna nazwa nosi tytuł: „System zarządzania bezpieczeństwem żywności – Wymagania dla każdej organizacji łańcucha żywnościowego”.

ISO 22000 to międzynarodowa norma określająca wymagania w zakresie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności stosowana przez organizacje zajmujące miejsca w całym łańcuchu wprowadzania żywności do obrotu. Norma ukierunkowana jest na pełny łańcuch obrotu czynności począwszy od producentów przez przetwórstwo aż po hurtowników detalistów oraz branżę hotelowo-restauracyjną i system transportowy.

 

IFS Logistics

Standard IFS Logistics dedykowany jest dla  firm nie prowadzącej działalności przetwórczej, a zajmujących się: magazynowaniem środków spożywczych, transportem, logistyką.

Wymagania IFS Logistics obejmują sześć rozdziałów:

  • Odpowiedzialność wyższego kierownictwa,
  • System zarządzania jakością i bezpieczeństwem produktu,
  • Zarządzanie zasobami,
  • Realizacja usług,
  • Pomiary, analizy, doskonalenie,
  • Ochrona produktu.

 

IFS Broker

Standard IFS Broker dedykowany jest dla firm nie posiadających własnych magazynów i transportu, a zajmujących się jedynie pośrednictwem bez bezpośredniego kontaktu z produktem, jak brokerzy i importerzy. Wymagania standardu obejmują: system zarządzania jakością i bezpieczeństwem produktów, zarządzanie zasobami, proces planowania i świadczenia usług, obrona produktu przed celowym zanieczyszczeniem lub ingerencją osób trzecich, jak też pomiary, analizy i doskonalenie oraz odpowiedzialność najwyższego kierownictwa. Kategorie produktowe w zakresie certyfikacji IFS Broker obejmują:

  • produkty spożywcze,
  • środki higieny osobistej,
  • chemię gospodarczą.

 

BRC PM  

Celem opracowania standardu BRC PM (Packaging and Packaging Materials) jest ochrona konsumenta poprzez zapewnienie wspólnej podstawy certyfikacji firm dostarczających opakowania producentom żywności.

Od tego czasu pierwszej publikacji w 2001 roku norma była regularnie aktualizowana, aby odzwierciedlić najnowsze wymagania bezpieczeństwa produktów. Obecnie jest stosowana na całym świecie, nie tylko przez producentów opakowań do żywności, ale także przez producentów opakowań na każdym etapie łańcucha dostaw.

Standard zapewnia ramy dla wszystkich producentów opakowań, które pomagają im w produkcji bezpiecznych materiałów opakowaniowych oraz w zarządzaniu jakością produktu w celu spełnienia wymagań klientów, przy jednoczesnym zachowaniu zgodności z prawem.

Certyfikacja zgodności ze standardem jest uznawana przez wielu właścicieli marek, sprzedawców detalicznych, firmy gastronomicznych i producentów na całym świecie przy ocenie dostawców.

 

GlobalG.A.P. IFA

GlobalG.A.P. to standard zapewnienia bezpieczeństwa żywności dla produkcji  pierwotnej w gospodarstwach rolnych (Integrated Farm Assurance – Zintegrowane Zapewnienie Bezpieczeństwa i Jakości w Gospodarstwie). Dotyczy wyłącznie produktów świeżych, nieprzetworzonych, adresowany do producentów świeżych owoców i warzyw.

Standard ten obejmuje cały łańcuch produkcyjny, od wysiania lub wysadzenia roślin do gruntu, poprzez pielęgnację i zbiory płodów, włączając postepowanie z produktem po zbiorze, jak przechowywanie, pakowanie, kondycjonowanie. Jednym z głównych celów standardu jest ograniczenie do niezbędnego minimum stosowania nawozów i środków ochrony, aby przez to ograniczyć niekorzystny wpływ rolnictwa na środowisko, a także zapewnić jak najdłuższe użytkowanie terenów rolniczych.

Certyfikat GlobalG.A.P. jest międzynarodowy, uznawany zarówno w Polsce, w Europie jak i na świecie. Standard GlobalG.A.P. Jest wymagany przez sieci handlowe oraz innych odbiorców jako potwierdzenie jakości i bezpieczeństwa produkowanej żywności.

Standard GlobalG.A.P. obejmuje następujące podzakresy:

  • Świeże warzywa i owoce nieprzetworzone (FV – Fruit and Vegetables),
  • Uprawy (np. zboża, kukurydza) zbierane mechanicznie (CC – Combinable Crops),
  • Kwiaty i rośliny ozdobne (FO – Flovers and Ornamentals),
  • Materiał rozmnożeniowy (PPM – Plant Propagation Materials).

 

GlobalG.A.P. Chain of Custody (CoC)

Standard GLOBALG.A.P. Chain of Custody zapewnia potwierdzenie w łańcuchu dostaw, że towary zostały wyprodukowane zgodnie z wymaganiami GlobalG.A.P. i pochodzą od certyfikowanych podmiotów. O certyfikat mogą ubiegać się wszystkie firmy obsługujące i/lub handlujące certyfikowanym produktem GlobalG.A.P.

Standard określa wymagania dotyczące postępowania z certyfikowanymi produktami oraz właściwą segregację produktów certyfikowanych i niecertyfikowanych. Standard nie obejmuje bezpośrednio wymagań dotyczących bezpieczeństwa żywności.

Certyfikat jest wydawany dla procesów, które prowadzi certyfikowany podmiot, a status obejmuje cały łańcuch żywnościowy certyfikowany zgodnie z GlobalG.A.P. tj. produkcję roślinną, zwierzęcą, akwakulturę, a także produkcję pasz dla zwierząt.

 

Moduły dodatkowe opracowane przez GlobalG.A.P.

GRASP – GlobalG.A.P. Risk Assessment on Social Practice

GRASP to dobrowolny moduł opracowany do oceny praktyk socjalnych w gospodarstwie, takich jak określone aspekty zdrowia, bezpieczeństwa i dobrostanu pracowników. Moduł ten pomaga w ustanowieniu dobrego systemu zarządzania w gospodarstwie.

Wdrożenie modułu GRASP daje możliwości wsparcia w tworzeniu kanałów komunikacji między kierownictwem a pracownikami, gwarantuje zgodność z międzynarodowym i krajowym prawem pracy, a także podnosi pozycję producenta wśród dostawców i nabywców.

O świadectwo oceny GRASP może ubiegać się każdy producent posiadający certyfikat GlobalG.A.P. Moduł GRASP obejmuje ocenę ryzyka socjalnego i nie ma związku z produktami certyfikowanymi GlobalG.A.P.

 

SPRING – Zrównoważony program nawadniania i wykorzystania wód gruntowych

SPRING to dodatek, który pomaga producentom, sprzedawcom detalicznym i handlowcom wykazać swoje zaangażowanie w zrównoważoną gospodarkę wodną i może być wdrażany razem z GlobalG.A.P. IFA dla upraw.

SPRING to szeroki zakres kryteriów oceny zrównoważonej gospodarki wodnej w gospodarstwie. Obejmują one:

  • zgodność z prawem źródeł wody i wskaźników wydobycia,
  • dobre praktyki w gospodarce wodnej (np. stosowanie tensjometrów),
  • ochronę źródeł wody,
  • monitoring zużycia wody,
  • wpływ producentów na zrównoważone gospodarowanie dorzeczami.

 

AH-DLL GROW

Dodatek AH-DLL GROW został opracowany we współpracy ze sprzedawcami detalicznymi Albert Heijn (AH) i Delhaize (DLL) i wprowadzony na rynek w sierpniu 2020 r.

AH-DLL GROW ocenia zarządzanie ryzykiem w odniesieniu do higieny, pozostałości pestycydów i ciał obcych. Moduł został opracowany w celu lepszego spełnienia rosnących wymagań konsumentów w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności oraz w celu zwiększenie świadomości producentów.

Ocena AH-DLL GROW jest prowadzona zarówno dla indywidualnych producentów, jak i grup producentów, którzy dostarczają owoce i warzywa bezpośrednio lub za pośrednictwem swoich dostawców do Albert Heijn w Holandii lub Delhaize w Belgii.

 

TESCO NURTURE

Moduł TESCO NURTURE to program uruchomiony przez międzynarodową sieć detaliczną TESCO w 1992 roku. Głównym celem tego programu jest zapewnienie klientom gwarancji, że owoce i warzywa od dostawców TESCO są uprawiane w sposób przyjazny dla środowiska. W tym celu program opiera się na wdrożeniu bardziej restrykcyjnych wymagań od ustanowionych w przepisach, dotyczących stosowania środków ochrony roślin oraz górnych limitów pozostałości środków ochrony roślin w świeżych produktach.

GlobalG.A.P PLUS – moduł dla sieci McDonald’s

Program zapewniający wymagania dla każdego producenta rolnego zaangażowanego w dostarczanie świeżych warzyw i owoców do sieci McDonald’s.

 

FSA (Farm Sustainability Assessment)

Zasady oceny FSA (Farm Sustainability Assessment) opracowała globalna Inicjatywa na rzecz Zrównoważonego Rolnictwa (SAI Platform – Sustainable Agriculture Initiative Platform). Potwierdzenie wdrożenia wymagań zrównoważonego funkcjonowania gospodarstw można wykazać w ramach samooceny lub przeprowadzenia jej weryfikacji przez niezależne jednostki certyfikujące. Niezależna weryfikacja daje możliwość uzyskania dokumentu Letter of Attestation uznawanego na całym świecie.

Rolnictwo zrównoważone opiera się na trzech filarach – Planeta, Ludzie, Zysk. Obejmuje działania, które ograniczają negatywny wpływ rolnictwa na środowisko, jednoczenie umożliwiając bardziej efektywne i opłacalne wykorzystanie zasobów takich jak woda, gleba, nawozy, energia, nasiona czy środki ochrony roślin oraz zachowując dochodowość produkcji rolniczej i poszanowanie ludzi.

Proces weryfikacji FSA jest prowadzony w oparciu o trzy dostępne opcje:

  1. Zasada benchmarkingu – potwierdzenie spełnienia wymagań na podstawie innych certyfikowanych standardów uznanych przez SAI Platform ze wskazanym poziomem oceny.
  2. Przeprowadzenie samooceny, a następnie jej weryfikacja przez audyt jednostki certyfikującej.
  3. Opcja hybrydowa jako połączenie 1 i 2 – przyjęcie spełnienia części wymagań FSA na podstawie innych certyfikowanych standardów uznanych przez SAI Platform oraz ocena uzupełniająca pozostałe wymagania. Tą opcją jest np. certyfikacja standardu GlobalG.A.P. wraz z dodatkiem GGFSA.

INTEGROWANA PRODUKCJA ROŚLIN

Integrowana Produkcja Roślin jest dobrowolnym system jakości żywności, wykorzystującym w sposób zrównoważony postęp techniczny i biologiczny w uprawie, ochronie roślin i nawożeniu oraz zwracającym szczególną uwagę na ochronę środowiska i zdrowie ludzi.

Gospodarstwo oceniane jest przez upoważnionego inspektora z Jednostki Certyfikującej, który weryfikuje prowadzenie gospodarstwa pod względem zgodności z wymaganiami obligatoryjnymi i dodatkowymi dla gatunku oraz wymaganiami podstawowymi i zaleceniami dla gospodarstwa zapianymi w metodykach opracowanych przez PIORiN.

Otrzymany certyfikat Integrowanej Produkcji Roślin pozwala producentowi oznaczać swoje produkty logo IP, które potwierdza, że w wytworzonych płodach rolnych nie zostały przekroczone dopuszczalne poziomy pozostałości środków ochrony roślin, metali ciężkich, azotanów i innych pierwiastków oraz substancji szkodliwych.

 

PRODUKTY REGIONALNE I TRADYCYJNE

W Polsce mamy zarejestrowane 44 produkty jako Chronione Nazwy Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenia Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności (GTS). Spośród nich w QA Solutions sp. z o.o. certyfikujemy Jabłka Grójeckie i Czosnek Galicyjski, które są produktami Chronionego Oznaczenia Geograficznego.

Produkty te posiadają unikalne parametry jakościowe, które są charakterystyczne tylko dla regionu, w którym zostały wyprodukowane, co wyróżnia certyfikowane artykuły na tle innych, ogólnie dostępnych. Producent, który pozytywnie zakończy proces weryfikacji wymagań specyfikacji zatwierdzonej przez Komisję Europejską otrzymuje certyfikat ChOG i może oznaczać swoje produkty logiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego.

 

ESTA

Europejski System Zaprawiania Nasion (ang. European Seed Treatment Assurance) został opracowany przez Europejskie Stowarzyszenie Nasienne (ESA). Zapewnia on jakość zaprawiania nasion i nasion zaprawianych, a także ich zgodność z obowiązującym prawem oraz wymaganiami branżowymi. Ziarna zaprawiane są w sposób precyzyjny, jak najmniejszą ilością środków ochrony roślin, co minimalizuje wpływ działalności rolnej na środowisko przy jednoczesnym utrzymaniu maksymalnej skuteczności danego środka.

Audyty kontrolne w zakładach przeprowadzane są przez Jednostki Certyfikujące, które mają upoważnienie Polskiej Izby Nasiennej. Każdy etap podlega systemowi zarządzania, aby móc zagwarantować odpowiednią jakość i bezpieczeństwo zaprawianych nasion. Certyfikat ESTA przyznawany jest dla poszczególnych gatunków oraz dla poszczególnych lokalizacji zaprawianych nasion. Obejmuje on zakłady czyszczące, zaprawiające, dostarczające, pakujące lub przepakowujące materiał siewny. Certyfikat ESTA obejmuje wszystkie etapy zaprawiania od przyjęcia surowca do wydania zaprawionego materiału.

Certyfikacja IECEx

SCHEMAT OCENY IECEX

Schemat IECEx jest systemem potwierdzania poprawnej i bezpiecznej konstrukcji urządzeń przeciwwybuchowych. Dokumenty wydawane przez uczestników schematu są uznawane globalnie we wszystkich krajach uczestniczących
w systemie IECEx. W Europie certyfikacja IECEx jest nieobligatoryjna, jednakże otwierająca dla producenta drzwi do dystrybucji swoich wyrobów na świat w całej branży związanej z przestrzeniami zagrożonymi wybuchem.

Schemat certyfikacji i badań IECEx powstał w oparciu o komitet techniczny TC31. Pierwsza koncepcja organizacji powstała w 1992 r. by już w roku 2000 mogły zostać przeprowadzone pierwsze badania IECEx oraz wydany pierwszy certyfikat IECEx CoC. Od sierpnia 2003 roku system działa na bazie ogólnodostępnej witryny internetowej. Językiem systemu IECEx jest język angielski. Wszystkie wydane dokumenty w schemacie(certyfikaty IECEx CoC, raporty ExTR, oceny systemu jakości QAR) są ogólnodostępne na stronie www.iecex.com co czyni system przejrzystym ponieważ każdy użytkownik może w dowolnym momencie potwierdzić zgodność stosowanego urządzenia z wymaganiami stawianymi przez organizację IECEx. Tak jak w Europie najważniejszym dokumentem towarzyszącym wyrobowi jest Deklaracja Zgodności UE, tak w przypadku systemu IECEx najważniejszy jest certyfikat, który dostępny jest cały czas online.

Do roku 2021 do schematu IECEx przystąpiło 36 krajów, Polska dołączyła w 2008 roku. J.S. Hamilton Poland posiada status jednostki certyfikującej ExCB oraz laboratorium badawczego ExTL.

Ogólna struktura, zakres działania, schematy postępowania i odpowiedzialności przedstawione są w dokumentach IEC opublikowanych na stronie internetowej www.iecex.com.

Jednostka certyfikująca ExCB nie może istnieć bez związanego z nim laboratorium badawczego ExTL. Podobnie, laboratorium badawcze nie może istnieć bez powiązania z jednostką ExCB.

ExCB oraz ExTL J. S. Hamilton znajdują się w Siemianowicach Śląskich, nasz zakres działalności to badania IECEx oraz certyfikacja IECEx.

Wydawane przez laboratorium (ExTL) raporty z badań (ExTR) są weryfikowane przez jednostkę ExCB. Jednostka ExCB nadzoruje badania (zakres i program badań) wykonywane przez ExTL.

Certyfikat IECEx CoC może być wydany po przeprowadzeniu przez jednostkę (ExCB) zarówno badań w laboratorium (ExTL) oraz oceny zapewnienia jakości produkcji zgodnie z wymaganiami normy ISO/IEC 80079-34.

Specjalizujemy się w badaniach oraz certyfikacji IECEx elektrycznych urządzeń oraz komponentów Ex takich jak wpusty kablowe, przepusty kablowe, izolatory, puste osłony Ex d, skrzynki łączeniowe, oprawy oświetleniowe, silniki elektryczne oraz spalinowe, transformatory, czujniki, przetworniki, bariery, oraz całej gamy nieelektrycznych urządzeń Ex takich jak pompy, mieszalniki, disolwery, urządzenia transportu mechanicznego oraz pneumatycznego, celki, przekładnie, hamulce, skidy, oraz wiele innych. Wszystko to na zgodność z poniższymi normami:

  • IEC 60079-0 – urządzenia elektryczne,
  • IEC 60079-1 – osłona ognioszczelna Ex d,
  • IEC 60079-2 – obudowa z nadciśnieniem Ex p,
  • IEC 60079-7 – budowa wzmocniona Ex e,
  • IEC 60079-11 – urządzenia iskrobezpieczne Ex i,
  • IEC 60079-15 – urządzenia nieiskrzące Ex n,
  • IEC 60079-18 – hermetyzacja Ex m,
  • IEC 60079-25 – systemy iskrobezpieczne,
  • IEC 60079-26 – urządzenia kategorii 1, EPL Ga,
  • IEC 60079-28 – promieniowanie optyczne Ex op,
  • IEC 60079-31 – urządzenia do atmosfer pyłowych Ex t,
  • IEC ISO 80079-36 – urządzenia nieelektryczne Ex h,
  • IEC ISO 80079-37 – urządzenia nieelektryczne Ex h,
  • IEC/TS 60079-46 – zestawy.

TUTAJ sprawdzisz nasz zakres działalności.

WNIOSEK O CERTYFIKACJĘ IECEx

Zapraszamy do współpracy!

Informacje dla klienta

Siedziba i adres:
Jednostka Certyfikująca Wyroby
Jednostka Certyfikująca Systemy Zarządzania
Laboratorium Badawcze

ul. Wyzwolenia 14, 41-103 Siemianowice Śląskie

Godziny pracy:
Poniedziałek – Piątek: 6:00 – 15:00

Centrala telefoniczna:

Badania mechaniczne, wytrzymałościowe i wibracyjne

Laboratorium badawcze w Siemianowicach Śląskich wykonuje badania w następującym zakresie:

  • wytrzymałości na rozciąganie metali i elementów metalowych w zakresie do 1000 kN, pomiar wydłużenia
    w zakresie do 100 mm. Badania wykonujemy zgodnie z akredytowaną metodyką opisaną w normie
    PN-EN ISO 6892-1,
  • wytrzymałości na rozciąganie tworzyw sztucznych i elementów wykonanych z tworzyw sztucznych w zakresie do 1000 kN wraz z pomiarem odkształcenia nominalnego. Badania wykonujemy zgodnie z akredytowanymi metodykami opisanymi w normach
    PN-EN ISO 527-1, PN-EN ISO 527-2, PN-EN ISO 527-4,
  • wytrzymałości na zginanie metali i elementów metalowych w zakresie do 1000 kN. Badania wykonujemy zgodnie
    z akredytowaną metodyką opisaną w normie PN-EN ISO 7438
  • badań siatek stalowych i z tworzyw sztucznych w zakresie: oceny stanu powierzchni, pomiarów geometrycznych, wytrzymałości na zginanie, wytrzymałości materiału stosowanego w siatkach, siły ścinającej zgrzeinę,
  • wytrzymałościowe jarzm strzemion,
  • rozciągania śrub, wyznaczania klasy wytrzymałości śrub,
  • wytrzymałości podkładek i nakrętek,
  • kotwi górniczych, w zakresie: pomiarów linowych, prostoliniowości, wytrzymałości żerdzi na zginanie, rozciąganie
    i ścinanie,
  • wytrzymałości na uderzenie,
  • wytrzymałości na spadek swobodny,
  • wytrzymałościowe wyrobów metalowych i z tworzyw sztucznych, elementów konstrukcji budowlanych, elementów płaskich wyrobów tekstylnych powleczonych gumą lub tworzywami sztucznymi,
  • prób udarności sposobem Charpy´ego (próba łamania) wg PN-EN ISO 148-1
  • pomiaru twardości metali sposobem Rockwella i Brinella,
  • oznaczenia twardości metodą wciskania z zastosowaniem twardościomierza  (twardość metodą Shore´a) tworzyw sztucznych i ebonitu,
  • badań zawiesi pasowych płaskich tkanych z włókien syntetycznych, ogólnego przeznaczenia,
  • siły uciągu w zakresie sił rozciągających i ściskających do 250kN,
  • oznaczania odporności na ścieranie warstwy zewnętrznej węży z gumy,
  • siły nacisku i uciągu, przycisków sterowniczych i dźwigni w zakresie do 1000 N,
  • badań wibracyjnych w tym wibracji sinusoidalnych, udarów mechanicznych.

Laboratorium posiada akredytację Polskiego Centrum Akredytacji w zakresie badań mechanicznych
i wytrzymałościowych.

Pełny zakres naszej akredytacji  AB 1552 .

Informacje dla klienta

Siedziba i adres:
Jednostka Certyfikująca Wyroby
Jednostka Certyfikująca Systemy Zarządzania
Laboratorium Badawcze

ul. Wyzwolenia 14, 41-103 Siemianowice Śląskie

Godziny pracy:
Poniedziałek – Piątek: 6:00 – 15:00

Centrala telefoniczna:

Certyfikacja systemów zarządzania

 

J.S. Hamilton Poland – Jednostka Certyfikująca z siedzibą w Siemianowicach Śląskich oferuje certyfikację systemów zarządzania jakością na zgodność z wymaganiami normy PN-EN ISO 9001 „Systemy zarządzania jakością. Wymagania”.

certyfikacja AC 155

Certyfikację systemów zarządzania jakością prowadzimy w następujących branżach:

  • maszyny i osprzęt do nich – kod IAF 18,
  • urządzenia elektryczne i optyczne – kod IAF 19.

Jako Jednostka Notyfikowana NB 2057 realizujemy moduły oceny zgodności dotyczące systemów zarządzania odpowiednio:

  1. w zakresie dyrektywy 2014/34/UE (ATEX):
    • Moduł D: zgodność z typem w oparciu o zapewnienie jakości procesu produkcji – Zał.
    • Moduł E: zgodność z typem w oparciu o zapewnienie  jakości produktu – Zał. 

W zakresie urządzeń budowy przeciwwybuchowej moduł zapewnienia jakości potwierdzamy poprzez zgodność
z wymaganiami normy PN- EN ISO/IEC 80079-34 „Atmosfery wybuchowe Część 34: Zastosowanie systemów zarządzania jakością przy produkcji urządzeń”.

Jako Jednostka IECEx CB realizujemy moduł oceny zgodności dotyczące systemów zarządzania w odniesieniu do wymagań normy EN ISO/IEC 80079-34.

Informacje dla klienta

Siedziba i adres:
Jednostka Certyfikująca Wyroby
Jednostka Certyfikująca Systemy Zarządzania
Laboratorium Badawcze

ul. Wyzwolenia 14, 41-103 Siemianowice Śląskie

Godziny pracy:
Poniedziałek – Piątek: 6:00 – 15:00

Centrala telefoniczna:

Opakowania i materiały z tworzyw sztucznych

OFERTA BADAŃ:

  • Migracja globalna i specyficzna do wszystkich płynów modelowych imitujących żywność;
  • Migracja specyficzna:
    • Pierwszorzędowych amin aromatycznych (PAAs) i metali wg Załącznika II;
    • Plastyfikatorów, przeciwutleniaczy, monomerów i innych dodatków zgodnie z Zał. I do Rozp. UE 10/2011 i Swiss Ordinance;
    • Substancje dodane w sposób niezamierzony (NIAS), metody GC-MS/FID, LC-QToF-MS, Hedsapace-GC/MS;
    • Bisfenole A, B, S, F oraz pochodne żywic epoksydowych BADGE, BFDGE i NOGE w materiałach powlekanych, tworzywach sztucznych i klejach;
    • Oleje mineralne (MOSH/POSH & MOAH)
  • Izocyjaniany i barwniki azowe;
  • Efekt „set-off” farb drukarskich i specyficzna migracja Inicjatory UV, akrylany, BHT, PAAs, itp.;
  • Analiza sensoryczna wg. DIN 10955, EN 1230-1/-2;
  • Odporność koloru wg EN 646, DIN 53160-1 / -2;
  • Właściwości barierowe wobec gazów: tlenu (OTR), wody (VWTR), CO2TR.

Najbardziej kompleksowym wymogiem prawnym UE jest Rozporządzenie (UE) nr 10/2011, określające szczegółowe wymagania dla materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych, przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Określa ono zasady dotyczące składu FCMs z tworzyw sztucznych i ustanawia unijny wykaz substancji, które są dozwolone do stosowania w ich produkcji. Rozporządzenie ustanawia również ograniczenia w stosowaniu tych substancji i podaje zasady oceny zgodności materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych.

MIGRACJA GLOBALNA I SPECYFICZNA

Opakowanie do żywności może być potencjalnym źródłem zanieczyszczenia żywności.

Przechodzenie substancji chemicznych z tworzywa sztucznego do żywności nazywane jest migracją. Skala migracji zależy od różnych czynników: właściwości fizykochemicznych substancji migrującej, materiału opakowaniowego i żywności (np. zawartość tłuszczu, kwasowość), temperatury, czasu przechowywania, proporcji wielkości opakowania do objętości produktu spożywczego (mniejsze opakowanie ma większy stosunek powierzchni do objętości).

Płyny modelowe zgodne z (EU) 10/2011
A – Etanol 10% (żywność hydrofilowa)
B – Kwas octowy 3% (żywność hydrofilowa pH<4.5)
C –  Etanol 20% (żywność o  charakterze bardziej  lipofilnym i z zawartością alkoholu do 20%)
D1 – Etanol 50% (żywność lipofilowa, alkohole > 20%; emulsja olej w wodzie), produkty mleczarskie
D2 – Olej roślinny (żywność lipofilowa) lub zamienniki płynu D2: Etanol 95% i izooktan
E – Poly (2,6-diphenyl-p-phenylene oxide) – Tenax®, MPPO (żywność sucha)

 
Rodzaje substancji chemicznych, które mogą migrować z opakowań do żywności są bardzo zróżnicowane i zależą od rodzaju surowca, z którego zostało wykonane opakowanie. W przypadku materiałów obojętnych (stal nierdzewna, ceramika, szkło) migrować mogą tylko chemikalia z wewnętrznej strony opakowania. Dyfuzja chemiczna z wnętrza struktury opakowania lub z zewnątrz (tusze drukarskie, kleje) nie jest wtedy możliwa. Materiały inertne, takie jak papier i tektura lub tworzywa sztuczne, mogą być bezpośrednim źródłem substancji migrujących.

Substancje chemiczne mogą również migrować z zewnątrz przez opakowanie. Przykładem są składniki farb drukarskich, które mogą migrować przez papier do suchej żywności..

Specyficznym rodzajem migracji jest migracja wywołana efektem SET-OFF, gdy wewnętrzna strona opakowania do żywności ma kontakt z zewnętrzną, zadrukowaną powierzchnią. Może wtedy dochodzić do tzw. zjawiska odbijania, migracji składników farb na stronę przeznaczoną do kontaktu z żywnością. Zjawisko to występuje w materiałach opakowaniowych transportowanych i przechowywanych w formie roli lub arkuszy układanych jeden na drugim, czy pojemnikach, kubkach układanych w stosach (jeden w drugim).

Szczegółowe zasady przeprowadzania badań migracji podano w Rozporządzeniu dla tworzyw sztucznych UE 10/2011. Mechanizm oceny bezpieczeństwa materiałów z tworzyw sztucznych opiera się na wykorzystaniu limitów migracji. Limity te określają maksymalną ilość substancji, która może migrować do żywności. W przypadku substancji znajdujących się w wykazie unijnym, rozporządzenie określa specyficzne limity migracji (SML). Są one ustalane przez EFSA na podstawie danych toksykologicznych dla każdej konkretnej substancji.

Aby zapewnić ogólną jakość tworzyw sztucznych, migracja globalna do żywności wszystkich substancji o charakterze stałym nie może przekraczać limitu migracji globalnej (OML) wynoszącego 60 mg/kg żywności lub 10 mg/dm2.

Mimo, że kluczowa jest migracja do żywności, w warunkach laboratoryjnych migrację bada się najczęściej z użyciem „płynów modelowych imitujących żywność”. Płyny te są reprezentatywne dla danej kategorii żywności, np. 3% kwas octowy przeznaczony jest dla kwaśnych produktów spożywczych, 50% etanol dla mleka i produktów mlecznych. Płyny imitujące żywność są stosowane jako odpowiedniki żywności ze względu na uproszczenie analizy chemicznej. Wykrywanie i oznaczenie ilościowe substancji chemicznych wymaga specjalnych metod analitycznych dla każdej substancji chemicznej z osobna.

Badania migracji przeprowadza się  w znormalizowanych warunkach czasu i temperatury, reprezentatywnych dla określonego zastosowania FCM i obejmuje maksymalny okres przechowywania zapakowanej żywności oraz specjalne warunki obróbki termicznej.

Aby zapewnić bezpieczeństwo, jakość i zgodność materiałów z tworzyw sztucznych, należy przekazać odpowiednie dane dotyczące składu wszystkich surowców, z którego został wykonany FCMs. Zasada ta obowiązuje w całym łańcuchu dostaw, aż do etapu sprzedaży detalicznej, ale nie dotyczy samego etapu detalicznego.

W tym celu należy przedstawić „Deklarację zgodności” (DoC). Deklaracja zgodności opiera się na dokumentacji uzupełniającej, która uzasadnia bezpieczeństwo tworzywa sztucznego mającego kontakt z żywnością. DoC oraz dokumenty uzupełniające należy przedstawić organom odpowiedzialnym za egzekwowanie przepisów, na każde ich żądanie. Dokumentacja uzupełniająca zawiera również ważne dane powiązane z odpowiedzialnością producenta na podstawie GMP (rozporządzenie (WE) nr 2023/2006).

 

SUBSTANCJE DODANE W SPOSÓB NIEZAMIERZONY (NIAS)

Podczas cyklu życia materiałów mających kontakt z żywnością, mogą migrować z materiałów opakowaniowych do produktów spożywczych, nieoczekiwane i potencjalnie szkodliwe substancje. Termin NIAS został wprowadzony w odniesieniu do tworzyw w kontekście prawnym (UE) 10/2011. Jednak NIAS nie są ograniczone do tworzyw sztucznych, ale występują również we wszystkich innych materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. W art. 3 ust. 9 UE 10/2011 zdefiniowano NIAS jako zanieczyszczenie występujące w stosowanych surowcach lub półprodukt reakcji, powstały podczas procesu produkcyjnego jako produktu rozkładu lub syntezy. Zatem NIAS ma różne źródła – mogą to być produkty uboczne, produkty rozpadu i zanieczyszczenia. Produkty uboczne często powstają podczas produkcji substancji wyjściowych i na wszystkich dalszych etapach produkcji. Polimery, włókna, a także dodatki (np. przeciwutleniacze, stabilizatory UV) są często degradowane podczas produkcji i użytkowania, co prowadzi do powstania różnych produktów rozpadu. Surowce do produkcji często zawierają zanieczyszczenia środowiskowe, które mogą pozostać w końcowym FCM. Przetwarzanie, a zwłaszcza recykling, może również wprowadzać wiele różnych zanieczyszczeń do produktu końcowego. Typowymi związanymi z recyklingiem NIAS są węglowodory oleju mineralnego (MOH), bisfenole, ftalany i fotoinicjatory w papierze z recyklingu lub składniki smakowe, oligomery i dodatki w plastikach poddanych recyklingowi.

Zgodnie z przepisami NIAS należy oceniać, stosując naukowo uznane zasady oceny ryzyka.

Substancje dodane niecelowo muszą spełniać ogólne wymogi bezpieczeństwa określone w Art. 3 rozporządzenia (WE) 1935/2004 i podlegają ocenie ryzyka przez podmiot gospodarczy zgodnie z Art. 19 Rozporządzenia UE 10/2011.

Badania obciążeniowe żywności

CEL BADANIA

Badania obciążeniowe służą do oceny potencjału wzrostu wybranego drobnoustroju (δ) i mają na celu wykazanie spełniania przez żywność gotową do spożycia kryterium bezpieczeństwa żywności w ciągu całego okresu przydatności.

Zdobyta wiedza posłużyć może producentowi do:

  • opracowania nowych lub zmienionych produktów,
  • opracowania nowych procesów lub ich zmiany,
  • kwalifikowania produktów jako żywności gotowej do spożycia, w której może wystąpić wzrost badanego drobnoustroju lub jako żywności gotowej do spożycia, w której wzrost badanego drobnoustroju nie wystąpi podczas okresu przydatności,
  • przygotowania nowych opakowań.

Jeżeli znany jest początkowy poziom zanieczyszczenia badanym drobnoustrojem, potencjał wzrostu pozwala na oszacowanie końcowego stężenia dla identycznej żywności, identycznego szczepu i takich samych warunków przechowywania. Potencjał wzrostu można również wykorzystać do obliczenia początkowego stężenia w żywności, które umożliwi przestrzeganie założonego limitu w danej żywności na koniec okresu przydatności do spożycia.

JAK? 

Nasi eksperci współpracują z technologami/działem jakości przy projektowaniu badań obciążeniowych dla konkretnego produktu i drobnoustroju, uwzględniając warunki produkcyjne oraz parametry wytwarzania. Istotna w projekcie jest wiedza w zakresie:

  • pH produktu,
  • aktywności wody,
  • temperatury,
  • czasu przechowywania,
  • dodanych środków konserwujących i obecności kultur starterowych.

Podczas wizyty w zakładzie nasz mikrobiolog pobiera wymazy śródoperacyjne, z których izoluje i ocenia fenotypowo szczepy naturalne dla środowiska produkcji. Następnie  badany produkt poddany jest kontaminacji mieszaniną szczepów i inkubowany w czasie i temperaturze uzgodnionej z klientem. Potencjał wzrostu wyliczany jest z równania log10 jtk/g Tkoniec – log10 jtk/g T0.

DLA KOGO?

Badania obciążeniowe kierowane są głównie do producentów żywności gotowej do spożycia.

 

Podstawowe parametry jakościowe

W celu oceny jakości produktów spożywczych można wykonać badania analityczne szeregu podstawowych parametrów fizykochemicznych charakterystycznych dla danego środka spożywczego, które często zawarte są w specyfikacjach produktów wraz z określonymi kryteriami. Wymagania dla niektórych z nich możemy znaleźć również w obowiązujących aktach prawnych. Do najbardziej powszechnych należą:

  • białko, tłuszcz/olej/substancja tłuszczowa, popiół, wilgotność/woda/woda i substancje lotne/sucha masa, które są podstawowymi składnikami artykułów żywnościowych oznaczanymi w związku z koniecznością znakowania produktów wartością odżywczą, ale również będące istotnymi parametrami jakościowymi niektórych rodzajów środków spożywczych, np. mięsa i przetworów mięsnych, mleka, serów, nasion oleistych, itd.;
  • masa netto jest analizą przeprowadzaną głównie w produktach paczkowanych, dopuszczalne ujemne wartości błędu ilości opakowania jednostkowego są wskazane w Ustawie z dnia 7 maja 2009 r. o towarach paczkowanych (Dz.U. Nr 91, poz. 740), ze zmianami oraz w Dyrektywie  Rady z dnia 20 stycznia 1976 r. w sprawie zbliżania ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do paczkowania według masy lub objętości niektórych produktów w opakowaniach jednostkowych (76/211/EWG), ze zmianami;
  • liczba kwasowa/wolne kwasy tłuszczowe, liczba nadtlenkowa, liczba anizydynowa badane są w olejach
    i tłuszczach oraz w tłuszczu wyekstrahowanym z wielu produktów go zawierających, w celu oceny ich jakości pod kątem zachodzących zmian związanych z procesami jełczenia tłuszczu;
  • kolagen, oznaczany poprzez analizę zawartości hydroksyproliny, to białko tkanki łącznej występujące w mięsie
    i jego przetworach. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.  w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE)
    nr 608/2004, ze zmianami określa maksymalną zawartość tkanki łącznej (zawartość kolagenu w białku mięsa)
    w różnych gatunkach mięsa;
  • kwasowość ogólna, pH to parametry jakościowe charakterystyczne m.in. dla mleka, napojów fermentowanych, przetworów owocowo-warzywnych, napojów bezalkoholowych;
  • kwasowość lotna, ekstrakt ogólny oznaczane są najczęściej w napojach bezalkoholowych i przetworach owocowo-warzywnych;
  • popiół nierozpuszczalny w roztworach kwasu solnego pozwala na określenie poziomu zanieczyszczeń pochodzenia mineralnego, np. piasku w owocach, warzywach i ich przetworach, wyrobach cukierniczych, ziołach
    i przyprawach;
  • lotne zasady amonowe (LZA) oraz histamina oznaczane są w rybach i ich przetworach jako wskaźnik świadczący o świeżości produktu. Wymagania dla LZA dla niektórych gatunków ryb zawiera Rozporządzenie Komisji (WE)
    nr 2074/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiające środki wykonawcze w odniesieniu do niektórych produktów objętych rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 i do organizacji urzędowych kontroli na mocy rozporządzeń (WE)
    nr 854/2004 oraz (WE) nr 882/2004, ustanawiające odstępstwa od rozporządzenia (WE) nr 852/2004 i zmieniające rozporządzenia (WE) nr 853/2004 oraz (WE) nr 854/2004, ze zmianami. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych, ze zmianami określa natomiast kryteria dla histaminy.
  • zawartość glazury to analiza przeprowadzana w rybach i owocach morza mrożonych glazurowanych, czyli pokrytych warstwą lodu mającą na celu zabezpieczenie produktu przed zmianą barwy, utratą sprężystości, wysuszeniem, zepsuciem. Weryfikacja tego parametru ma znaczenie z punktu widzenia jakości handlowej, ponieważ informację o zawartości glazury należy umieścić na opakowaniu;
  • liczba opadania, gluten mokry, wskaźnik sedymentacyjny Zeleny’ego i gęstość ziarna w stanie zsypnym to, obok białka i wilgotności, parametry charakterystyczne dla oceny jakościowej ziarna zbóż;
  • dwutlenek (ditlenek) węgla używany do produkcji wód i innych napojów gazowanych, piwa jest analizowany
    w celu potwierdzenie stopnia nasycenia tym związkiem badanego produktu, w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia
    z dnia 31 marca 2011 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych (Dz.U. Nr 85, poz. 466) przedstawiono kryteria klasyfikacji wód według stopnia nasycenia dwutlenkiem węgla;
  • gęstość wykonywana jest w środkach spożywczych o konsystencji płynnej jako parametr określający jakość
    np. w sokach, olejach lub wykorzystywany do przeliczania parametrów wyrażonych w procentach wagowych na jednostkę objętości.

W zakresie oceny jakości środków żywienia zwierząt wykonuje się badania podstawowych składników analitycznych, takich jak: białko, tłuszcz, popiół, włókno surowe i inne. Tolerancje dla deklarowanych zawartości w materiałach
i mieszankach paszowych wskazane są w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 767/2009 z dnia
13 lipca 2009 r. w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz, zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady i uchylające dyrektywę Rady 79/373/EWG, dyrektywę Komisji 80/511/EWG, dyrektywy Rady 82/471/EWG, 83/228/EWG, 93/74/EWG, 93/113/WE i 96/25/WE oraz decyzję Komisji 2004/217/WE ze zmianami, a dla karm dla zwierząt domowych w kodeksie dobrej praktyki znakowania karmy dla zwierząt domowych FEDIAF.

Laboratorium J.S. Hamilton Poland wykonuje badania powyższych parametrów jakościowych z wykorzystaniem akredytowanych metod wagowych, miareczkowych, potencjometrycznych, refraktometrycznych, spektrofotometrycznych, ciśnieniowych, oscylacyjnych.

Badania dermatologiczne (patch test)

Badania dermatologiczne (ang. patch test) przeprowadzane są pod kątem właściwości drażniących i alergizujących głównie metodą prób płatkowych pod nadzorem lekarza dermatologa. Wykonanie badania dermatologicznego pozwala na stosowanie deklaracji „testowany dermatologicznie”.

 

W OFERCIE WYRÓŻNIAMY RODZAJE BADAŃ DERMATOLOGICZNYCH:

  • test otwarty – zalecany dla produktów potencjalnie drażniących (np. produkty z mocznikiem, z wysokim/niskim pH, peelingi AHA, produkty do depilacji)
  • test półotwarty (w tym HRIPT) – dla większości produktów kosmetycznych, z wykorzystaniem panelów:
    • normalny,
    • wrażliwy,
    • mieszany,
  • test zamknięty – test bardziej restrykcyjny, możliwy do wykonania dla większości produktów,
  • test koszulkowy – rekomendowany dla produktów do prania i płukania tkanin, o przeznaczeniu do skóry wrażliwej, dla dzieci,
  • test pojedynczej aplikacji.

ZAKRES BADAŃ DERMATOLOGICZNYCH JEST ZGODNY Z:

  • Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 1223/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. dotyczącym produktów kosmetycznych,
  • Cosmetics Europe – The Personal Care Association (dawniej COLIPA) Guidelines – Product test Guidelines for the Assessment of Human Skin Compatibility 1997,
  • Cosmetics Europe – The Personal Care Association (dawniej COLIPA) Guidelines for the Evaluation of the Efficacy of Cosmetic Products 2008,
  • procedurami badawczymi i instrukcjami technicznymi obowiązującymi w J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.

Certyfikacja systemów zarządzania

 

 

 

Paliwa silnikowe kontrola

Celem prowadzenia monitoringu jest zapewnienie odpowiedniej jakości paliw na wszystkich stacjach sieci. Usługa ta zapewnia promocję marki sieci stacji paliw, wzrost zaufania Klientów oraz skuteczny system zarządzania jakością paliw.

NASZA OFERTA W ZAKRESIE NIEZALEŻNEJ KONTROLI JAKOŚCI PALIW SILNIKOWYCH OBEJMUJE:

  • akredytowany pobór benzyny, oleju napędowegoLPG na stacjach paliw, w bazach magazynowych czy podczas dostaw wg własnych instrukcji opartych na normach PN-EN ISO 3170, PN-EN,
  • szybkie dostarczenie próbek paliw do własnego, akredytowanego laboratorium w warunkach uniemożliwiających zmianę ich parametrów fizyko-chemicznych,
  • badania paliw: benzyn, olejów napędowych, LPG na zgodność z aktualnymi przepisami o jakości paliw silnikowych we własnych, akredytowanych pracowniach paliw,
  • interwencyjne kontrole jakości paliw w dowolnym miejscu w kraju, monitoring jakości paliw FQMS.

NASZE KOMPETENCJE 

Najwyższy standard pobierania próbek i badań laboratoryjnych paliw silnikowych potwierdzony jest akredytacją Polskiego Centrum Akredytacji nr AK 011 oraz AB 079.

 

OFERTA BADAŃ PALIW

 

BADANIA BENZYNY SILNIKOWEJ. PEŁNY ZAKRES BADAŃ ZGODNIE Z PN-EN 228

  • Gęstość w temp. 15oC,
  • Zawartość siarki,
  • Okres indukcyjny,
  • Zawartość żywic obecnych (i przemywalnych),
  • Działanie korodujące na płytce miedzianej,
  • Wygląd,
  • Zaw. węglowodorów alifatycznych, olefinowych i aromatycznych,
  • Zawartość benzenu,
  • Zaw. związków tlenowych i tlenu całkowitego,
  • Prężność par,
  • Skład frakcyjny,
  • Indeks lotności.

BADANIA OLEJU NAPĘDOWEGO. ZAKRES BADAŃ ZGODNIE Z PN-EN 590

  • Indeks cetanowy,
  • Gęstość w temp. 15°C,
  • Zawartość WWA,
  • Zawartość siarki,
  • Temperatura zapłonu,
  • Pozostałość po koksowaniu,
  • Pozostałość po spopieleniu,
  • Zawartość wody,
  • Zawartość zanieczyszczeń,
  • Działanie korodujące na płytce miedzianej,
  • Zawartość FAME,
  • Odporności na utlenianie,
  • Lepkość kinematyczna,
  • Skład frakcyjny,
  • Temperatura mętnienia,
  • Temperatura blokady zimnego filtra (CFPP).

BADANIA OLEJU OPAŁOWEGO (LEKKI I CIĘŻKI). ZAKRES ZGODNIE Z PN-C-96024:2020-12

  • Gęstość,
  • Wartość opałowa,
  • Temperatura zapłonu,
  • Lepkość kinematyczna,
  • Skład frakcyjny,
  • Temperatura płynięcia,
  • Pozostałość po koksowaniu,
  • Zawartość siarki,
  • Zawartość wody,
  • Zawartość zanieczyszczeń,
  • Pozostałość po spopieleniu,
  • Odporności na utlenianie,
  • Zawartość węgla pierwiastkowego,
  • Wskaźnik emisji CO2.

BIODIESEL B20, B100/FAME, RME

Kontrola kontenerów

Oferujemy kompleksowe usługi rzeczoznawczo-kontrolne w zakresie kontenerów morskich  w transporcie krajowym i międzynarodowym na terenie wszystkich polskich portów, a także na terenie całego kraju.

USŁUGI RZECZOZNAWCZO – KONTROLNE:

  • Kontrola stanu technicznego kontenerów,
  • Kontrola czystości kontenerów,
  • Nadzory nad załadunkiem oraz rozładunkiem towarów  do / z kontenerów,
  • Kontrola zasztauowania oraz zamocowania towaru w kontenerach,
  • Nadzory nad sztauowaniem oraz mocowaniem sztuk ciężkich i towarów ponad gabarytowych w kontenerach wraz z wystawieniem odpowiedniego certyfikatu,
  • Dokumentacja fotograficzna,
  • Raporty z kontroli w języku polskim / angielskim,
  • Doradztwo i szkolenia.