Dioksyny i polichlorowane bifenyle badania

Termin „dioksyny” to uproszczona nazwa 7 polichlorowanych dibenzo-p-dioksyn (PCDD), 10 polichlorowanych dibenzofuranów (PCDF) oraz 12 dioksynopodobnych polichlorowanych bifenyli (dl-PCB). Według opinii Światowej Organizacji Zdrowia, w grupie dioksyn zawierającej 75 kongenerów polichlorowanych dibenzo-p-dioksyn (PCDD) i 135 kongenerów polichlorowanych dibenzofuranów (PCDF), 17 związków stwarza zagrożenie pod względem toksykologicznym. Ze względu na podobny mechanizm działania dołączono do nich 12 spośród 209 kongenerów polichlorowanych bifenyli (PCB). Dodatkowo przyjęto kryterium dla sumy 6 kongenerów polichlorowanych bifenyli
o działaniu niepodobnym do dioksyn. W Rozporządzeniu (WE) nr 1881/2006, z późniejszymi zmianami, podane są najwyższe dopuszczalne poziomy dla sumy dioksyn, dla sumy dioksyn i polichlorowanych bifenyli o działaniu podobnym do dioksyn (DL-PCB) oraz dla sumy 6 wybranych kongenerów polichlorowanych bifenyli o działaniu niepodobnym do dioksyn ICES-6 (ndl-PCB).

Poszczególne kongenery dioksyn i dl-PCB wykazują różną toksyczność. Aby umożliwić wyrażanie sumy toksyczności kongenerów i ułatwić ocenę ryzyka, wprowadzono pojęcie tzw. współczynników toksyczności (TEF). Wyniki analizy odnoszą się do sumy wszystkich dioksyn oraz kongenerów polichlorowanych bifenyli o działaniu podobnym do dioksyn
i są wyrażane w równoważnikach toksyczności (TEQ), będących sumą iloczynów zawartości poszczególnych kongenerów
i ich współczynników toksyczności TEF.

Maksymalne poziomy dioksyn i polichlorowanych bifenyli dl-PCB, w jednostkach TEQ, ustanowione zostały dla mięsa
i przetworów mięsnych, wątroby zwierząt lądowych, mięsa ryb i przetworów rybnych, wątroby rybiej, mięsa niektórych skorupiaków, olejów rybich, surowego mleka i przetworów mlecznych, w tym masła, kurzych jaj i przetworów z jaj, tłuszczów zwierzęcych, olejów i tłuszczów roślinnych oraz żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci na mocy Rozporządzenia Komisji (WE) Nr 1881/2006, z późniejszymi zmianami. W paszach najwyższe dopuszczalne poziomy w UE określa Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2002/32 z dnia 7 maja 2002 r. w sprawie niepożądanych substancji w paszach zwierzęcych, z późniejszymi zmianami, której przepisy zostały wdrożone w Polsce Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 lutego 2012 r. w sprawie zawartości substancji niepożądanych w paszach, z późniejszymi zmianami.

Laboratorium J.S. Hamilton Poland jako pierwsze laboratorium komercyjne w Polsce wdrożyło i akredytowało metodę oznaczania dioksyn i PCB w żywności (m. in. olejach i tłuszczach roślinnych oraz zwierzęcych, mięsie i przetworach mięsnych, mleku i przetworach mlecznych, rybach i przetworach rybnych) i paszach, spełniającą wymagania metody referencyjnej według Rozporządzenia Komisji (UE) 2017/644 z dnia 5 kwietnia 2017 r. ustanawiającego metody pobierania i analizy próbek do celów kontroli poziomów dioksyn, dioksynopodobnych polichlorowanych bifenyli
i niedioksynopodobnych polichlorowanych bifenyli w niektórych środkach spożywczych oraz Rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009 z dnia 27 stycznia 2009 r. ustanawiającego metody pobierania próbek i dokonywania analiz do celów urzędowej kontroli pasz. Metoda analizy oparta jest na chromatografii gazowej z detekcją wysokorozdzielczej spektrometrii mas.

 

Drewno i surowiec drzewny kontrola

J.S. Hamilton jest niezależną jednostką kontrolną zapewniającą pełen zakres czynności kontrolnych i inspekcyjnych dla przedsiębiorstw wykorzystujących drewno i surowiec drzewny do celów technologicznych, energetycznych lub zajmujących się jego obrotem. Wieloletnie doświadczenie w baraży drzewnej sprawia, że oferujemy profesjonalny serwis indywidualnie dostosowany do potrzeb naszych Klientów.

OFERTA OBEJMUJE:

  • nadzór na załadunkiem, rozładunkiem, przeładunkiem, inspekcja drewna i surowca drzewnego
  • pomiary, obliczanie miąższości (masy), objętości i cechowania surowca drzewnego – zgodnie z normami PN-D-95000:2002, PN-EN 1309-2:2006, STB 1667:2006, GOST 2292-88 oraz własnymi instrukcjami technicznymi
  • kontrola zgodności jakościowych cech sortymentów surowca drzewnego zgodnie z PN-D-02006:2000
  • odbiór jakościowy towaru zgodnie z zasadami opisanymi w normach: PN-D-95000:2002, GOST 22296-89 oraz GOST 2292-88
  • pomiar wilgotności surowca drzewnego on-site
  • pobieranie próbek surowca drzewnego z mygłów, stosów, placów składowych, samochodów, wagonów kolejowych
  • przygotowanie próbek drewna litego oraz zrębek i wiórek do badań laboratoryjnych
  • specjalistyczne oraz podstawowe analizy laboratoryjne wykonywane we własnych laboratoriach w Gdyni i Tychach

Stała obecności inspektorów J.S. Hamilton na terminalach przeładunkowych czy przejściach granicznych gwarantuje naszym Klientom wyeliminowanie strat podczas operacji przeładunkowych oraz umożliwia nadzór na jakością towaru. Zadaniem J.S. Hamilton jest być partnerem dla podmiotów uczestniczących w obrocie handlowym w zakresie niezależnej, obiektywnej oceny ilości i jakości produktów i towarów będących przedmiotem transakcji.

Badania środowiskowe

W ZAKRESIE POMIARU HAŁASU, MOCY AKUSTYCZNEJ WYKONUJEMY NASTĘPUJĄCE BADANIA:

  • pomiaru hałasu na stanowisku pracy w tym wyznaczanie poziomu ekspozycji na hałas,
  • wyznaczania poziomów mocy akustycznej i poziomów energii akustycznej źródeł hałasu na podstawie pomiarów ciśnienia akustycznego (metoda techniczna i orientacyjna),
  • pomiaru hałasu na stanowisku operatora maszyn i urządzeń,
  • pomiaru hałasu dla urządzeń z napędem nieelektrycznym,
  • pomiaru hałasu środowiskowego pochodzącego od instalacji, urządzeń i zakładów przemysłowych,
  • pomiaru hałasu w pomieszczeniach, w budynkach mieszkalnych, zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej
  • pomiaru sygnałów dźwiękowych.

 

WYKONUJEMY TAKŻE BADANIA POMIARU DRGAŃ MECHANICZNYCH W ZAKRESIE:

  • pomiar i obliczanie zawodowej ekspozycji na drgania o ogólnym działaniu na organizm człowieka dla potrzeb ochrony zdrowia,
  • pomiar i wyznaczanie ekspozycji człowieka na drgania przenoszone przez kończyny górne,
  • wózki jezdniowe – Ocena laboratoryjna i wymagania dotyczące drgań fotela operatora,
  • laboratoryjna metoda oceny drgań siedziska w pojeździe,
  • maszyny elektryczne wirujące – Drgania mechaniczne maszyn,
  • drgania mechaniczne – Maszyny trzymane w ręku lub prowadzone ręką,
  • maszyny do robót ziemnych – drgania mechaniczne na siedzisku operator,
  • stanowisko kierowcy samochodu – pomiar drgań mechanicznych.

 

W ZAKRESIE POMIARÓW OŚWIETLENIA, REALIZUJEMY BADANIA:

  • środowisko pracy – oświetlenie elektryczne miejsc pracy we wnętrzach. Pomiary natężenia oświetlenia, równomierność oświetlenia,
  • środowisko pracy – oświetlenie elektryczne miejsc pracy na zewnątrz. Pomiary natężenia oświetlenia, równomierność oświetlenia,
  • środowisko pracy – oświetlenie elektryczne awaryjne.

 

Laboratorium posiada akredytację Polskiego Centrum Akredytacji w zakresie pomiarów geometrycznych.

Pełny zakres naszej akredytacji  AB 1552.

Informacje dla klienta

Siedziba i adres:
Jednostka Certyfikująca Wyroby
Jednostka Certyfikująca Systemy Zarządzania
Laboratorium Badawcze

ul. Wyzwolenia 14, 41-103 Siemianowice Śląskie

Godziny pracy:
Poniedziałek – Piątek: 6:00 – 15:00

Centrala telefoniczna:

Dyrektywa kompatybilności elektromagnetycznej EMC

Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2014/30/UE z dnia 26 lutego 2014 r. w sprawie harmonizacji ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do kompatybilności elektromagnetycznej, sprowadza procedury oceny zgodności do:

  • Wewnętrznej kontroli produkcji (Moduł A) w którym nie jest wymagany udział jednostki notyfikowanej. Producent umieszcza na każdym egzemplarzu aparatury spełniającej odnośne wymagania niniejszej dyrektywy oznakowanie CE. Producent sporządza pisemną deklarację zgodności UE dla modelu aparatury i przechowuje ją wraz
    z dokumentacją techniczną do dyspozycji organów krajowych przez okres 10 lat po wprowadzeniu aparatury do obrotu. Deklaracja zgodności UE identyfikuje aparaturę, dla której została sporządzona.
  • Badania typu UE (Moduł B) w którym jednostka notyfikowanabada projekt techniczny aparatury oraz weryfikuje
    i poświadcza spełnienie przez projekt techniczny aparatury zasadniczych wymagań). Jeżeli typ spełnia mające zastosowanie do danej aparatury wymagania niniejszej dyrektywy, Jednostka notyfikowana wydaje producentowi certyfikat badania typu UE. Producent umieszcza oznakowanie CE na każdym egzemplarzu aparatury zgodnym
    z typem opisanym w certyfikacie badania typu UE oraz spełniającym odnośne wymagania niniejszej dyrektywy. Producent sporządza pisemną deklarację zgodności UE dla każdego modelu aparatury i przechowuje ją do dyspozycji organów krajowych przez okres 10 lat po wprowadzeniu aparatury do obrotu. Deklaracja zgodności UE identyfikuje model aparatury, dla którego została sporządzona.
  • Zgodność z typem w oparciu o wewnętrzną kontrolę produkcji (Moduł C) to część procedury oceny zgodności,
    w której producent wprowadza wszelkie niezbędne środki, aby proces produkcji i jego monitorowanie zapewniały zgodność wytworzonej aparatury z zatwierdzonym typem opisanym w certyfikacie badania typu UE oraz
    z mającymi do nich zastosowanie wymaganiami niniejszej dyrektywy. Producent umieszcza oznakowanie CE na każdym egzemplarzu aparatury zgodnym z typem opisanym w certyfikacie badania typu UE oraz spełniającym odnośne wymagania niniejszej dyrektywy. Producent sporządza pisemną deklarację zgodności UE dla każdego modelu aparatury i przechowuje ją do dyspozycji organów krajowych przez okres 10 lat po wprowadzeniu aparatury do obrotu. Deklaracja zgodności UE identyfikuje model aparatury, dla którego została sporządzona.

Ponadto, Jednostka Certyfikująca J.S. Hamilton prowadzi dobrowolną certyfikację wyrobów na zgodność
z wymaganiami norm zharmonizowanych z Dyrektywą EMC.

Informacje dla klienta

Siedziba i adres:
Jednostka Certyfikująca Wyroby
Jednostka Certyfikująca Systemy Zarządzania
Laboratorium Badawcze

ul. Wyzwolenia 14, 41-103 Siemianowice Śląskie

Godziny pracy:
Poniedziałek – Piątek: 6:00 – 15:00

Centrala telefoniczna:

Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne

Według opinii ekspertów FAO/WHO niektóre wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA, ang. PAH) są genotoksycznymi substancjami rakotwórczymi. WWA mogą zanieczyszczać żywność podczas procesów wędzenia, grilowania lub suszenia z użyciem spalin, a także w wyniku skażenia środowiskowego (szczególnie zagrożone są ryby i przetwory rybne).

Surowa żywność zwykle nie powinna zawierać wysokiego poziomu WWA. Na obszarach oddalonych od działalności miejskiej lub przemysłowej poziomy WWA znajdujące się w nieprzetworzonej żywności odzwierciedlają zanieczyszczenie tła, które pochodzi z transportu skażonych cząstek na duże odległości oraz naturalnych emisji z wulkanów i pożarów lasów. W sąsiedztwie terenów przemysłowych lub przy autostradach zanieczyszczenie roślinności WWA może być dziesięciokrotnie większe niż na terenach wiejskich.

W odniesieniu do WWA, podstawowe dla kontroli zanieczyszczeń w żywności jest Rozporządzenie Komisji (WE)
nr 1881/2006, które wyznacza najwyższe dopuszczalne poziomy dla sumy czterech substancji (WWA4, tj. benzo(a)pirenu, benz(a)antracenu, benzo(b)fluorantenu i chryzenu), zachowując przy tym odrębny najwyższy dopuszczalny poziom dla benzo(a)pirenu. Limity maksymalnej zawartości dotyczą: olejów i tłuszczów, ziarna kakaowego i produktów pochodnych, mięsa wędzonego i przetworów, mięsa ryb wędzonych i przetworów, produktów rybołówstwa, przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci, preparatów do początkowego i do dalszego żywienia niemowląt, a także produktów dietetycznych specjalnego przeznaczenia medycznego.

Laboratorium J.S. Hamilton Poland wykonuje analizy wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w żywności
i paszach metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej z detekcją fluorescencyjną wg procedury PB‑117/HPLC. Metoda jest akredytowana w zakresie elastycznym.

 

Informacje dla klienta

INFORMACJE DLA KLIENTA

Chętnie odpowiemy na Twoje wszelkie pytania i udzielimy niezbędnych odpowiedzi.
Zapraszamy do kontaktu.

Informacje dla klienta

Siedziba i adres:
Jednostka Certyfikująca Wyroby
Jednostka Certyfikująca Systemy Zarządzania
Laboratorium Badawcze

ul. Wyzwolenia 14, 41-103 Siemianowice Śląskie

Godziny pracy:
Poniedziałek – Piątek: 6:00 – 15:00

Centrala telefoniczna:

Biuro obsługi klienta:

Siedziba i adres podmiotu zgodnie z KRS:

Siedziba firmy: kraj Polska, województwo Pomorskie, powiat/gmina/miejscowość Gdynia –  ul. Chwaszczyńska 180,
81-571 Gdynia.

Numer KRS: 0000778120

Numer REGON: 002893048

Numer NIP: 5860006039

 

SKARGI

Opis procesu postępowania ze skargami jest dostępny na życzenie dla wszystkich stron zainteresowanych.  Zasady dotyczących przeprowadzania procesu przyjmowania, ocenyi podejmowania decyzji w sprawie skarg określono
w procedurze ogólnej PLB-16 „Skargi”.

Skargi rozpatrywane są w ciągu 30 dni od dnia doręczenia. Składanie, rozpatrywani i podejmowanie decyzji w sprawie skarg nie skutkuje żadnymi działaniami dyskryminującymi przeciwko składającemu skargę.

Laboratorium Badawcze podejmuje wszelkie możliwe działania, aby wyjaśnić wpływające na jego działalność skargi. Ponadto zapewnia, że w procesie postępowania ze skargami udział biorą osoby, które poprzednio nie były zaangażowane w sprawę będącą przedmiotem skargi. Rezultaty, które będą przekazane składającemu skargę są opracowywane lub sprawdzane i zatwierdzane przez osoby niezaangażowane w działalność laboratoryjną której skarga dotyczy. W celu zapewnienia braku konfliktu interesów, do działań nie jest także wyznaczany personel który w okresie ostatnich dwóch lat świadczył konsultację lub był zatrudniany przez Klienta składającego skargę.

W przypadkach spornych, ostatecznie rozstrzyga Sąd Powszechny właściwy według siedziby
J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.

 

WYDANE CERTYFIKATY

Informacje na temat wydanych, zawieszonych oraz cofniętych certyfikatów w zakresie certyfikacji wyrobów oraz certyfikacji systemów zarządzania udziela Kierownik Jednostki Certyfikującej.

 

DOKUMENTY DO POBRANIA

 

Badania dla Automotive

BADANIA ŚRODOWISKOWE “KLIMATYCZNE”

  • próba A: Zimno wg EN 60068,
  • próba B: Suche gorąco wg EN 60068,
  • próba Cab: Wilgotne gorąco stałe wg EN 60068,
  • próba N: Zmiany temperatury wg EN 60068,
  • próba Db: Wilgotne gorąco cykliczne (cykl 12h + 12h) wg EN 60068,
  • próba Z/AD: Próba złożona cykliczna temperatura/wilgotność wg EN 60068,
  • próba Cy: Wilgotne gorąco stałe, próba przyspieszona przeznaczona głównie dla podzespołów wg EN 60068,
  • odporność na nagłą zmianę temperatury wg EN 60068,
  • odporność na szok termiczny wg EN 60068.

BADANIA STARZENIOWE W “KOMORZE SOLNEJ”

  • w zakresie standardów motoryzacyjnych: BMW CCT, BMW AA, CCT, Chrysler LP, Ford CETP, FordBI, GMW, GM, Mazda MCT, Nisan NES, Renault, SAE, Toyota, VDA, Volkswagen, Volvo VCS
  • w zakresie standardów ISO, IEC m.in: IEC 60068-2-52, IEC 60068-2-11, ISO 4623, ISO 6270-2, ISO 9227, ISO 3768, ISO 7253 ISO 16701
  • w zakresie standardów ASTM, MIL oraz EIA
  • w zakresie standardów BS m.in.: BS 3900, BS 7479, BS 7479 AASS
  • w zakresie standardów: GB/T (Chiński), DIN, VG, SART oraz Japan Acid Rain CCT

BADANIA ELEKTRYCZNE I ELEKTRONICZNE

  • pomiary napięć i prądów stałych oraz przemiennych
  • pomiary częstotliwości i pojemności
  • pomiary indukcyjności i rezystancji
  • elektryzacji, wytrzymałości elektrycznej izolacji, odstępów izolacyjnych
  • pojemności ogniw i baterii oraz odporności na zwarcie

BADANIA OGNIOWE “PALNOŚĆ” W ZAKRESIE

  • określenie palności materiałów stosowanych w pojazdach samochodowych (ISO 3795, FMVSS 302),
  • wskaźnika tlenowego wg PN-EN ISO 4589-2,
  • palność kabli i przewodów elektrycznych oraz światłowodowych z użyciem płomienia mieszankowego 1kW
    oraz płomienia dyfuzyjnego,
  • palności tworzyw sztucznych z wykorzystaniem płomienia probierczego 50W przy poziomym i pionowym położeniu próbki (m.in. UL94),
  • oznaczanie palności cienkich, giętkich, usytuowanych pionowo kształtek poddanych działaniu źródła zapłonu
    o małym płomieniu,
  • palności tworzyw sztucznych z wykorzystaniem płomienia probierczego 500W,
  • palności wyrobów włókienniczych, pionowo usytuowanych próbek,
  • palności metodą rozżarzonego drutu.

BADANIA WYTRZYMAŁOŚCIOWE, PRÓBY UDARNOŚCI I SPADKU SWOBODNEGO

  • do 50 kN (z dokładnością 0,01 N, 0,01 mm) próba rozciągania, ściskania, zginania, próby cykliczne
  • do 1000 kN (z dokładnością 0,1 N, 0,01 mm) próba rozciągania, ściskania, zginania,
  • próba udarności do 300 J,

BADANIA STOPNIA OCHRONY IP ORAZ IK

  • stopnia ochrony zapewnianego przez obudowy (Kod IP) zgodnie z wymaganiami norm PN-EN 60529, PN-EN, 60034-5, DIN 40050-9, PN-EN 60598-1  w tym IP69k,
  • stopnia ochrony przed zewnętrznymi uderzeniami mechanicznymi zapewnianego przez obudowy
  • urządzeń elektrycznych (Kod IK) zgodnie z wymaganiami norm PN-EN 50102, PN-EN 62262,
    PN-EN 60068-2-75.

BADANIA WIBRACJI SINUSOIDALNYCH, ODPORNOŚCI NA PROMIENIOWANIE UV ORAZ XENON

Laboratorium posiada akredytację Polskiego Centrum Akredytacji w zakresie badań dla motoryzacji.

Pełny zakres naszej akredytacji AB-1552.

Informacje dla klienta

Siedziba i adres:
Jednostka Certyfikująca Wyroby
Jednostka Certyfikująca Systemy Zarządzania
Laboratorium Badawcze

ul. Wyzwolenia 14, 41-103 Siemianowice Śląskie

Godziny pracy:
Poniedziałek – Piątek: 6:00 – 15:00

Centrala telefoniczna:

Opinie techniczne oraz szkolenia

Jednostka Certyfikująca posiadająca akredytacje krajowe jak również notyfikację europejską posiada wysoki poziom wiedzy technicznej, ta wiedza z chęcią przekazywana jest innym podmiotom w formie szkoleń. Prowadzimy szkolenia dedykowane pod klienta.

Wachlarz możliwości jest ogromny:

  • przepisy prawne i problemy dotyczące wprowadzania wyrobów na rynek
  • oznakowanie CE
  • zagadnienia związane z Dyrektywami ATEX, LVD, RoHS, EMC
  • remonty urządzeń
  • systemy jakości produkcji ISO 9001, ATEXQ, IECEx QAR

Wiedza techniczna jak i doświadczenie naszych specjalistów są również przydatne przy opiniowaniu.
Jednostka Certyfikująca przeprowadza procesy opiniowania różnych zagadnień technicznych  kwestii spornych oraz niejasnych. Opiniowanie przeprowadzane jest w zakresie działalności Jednostki Certyfikującej J.S. Hamilton.

Informacje dla klienta

Siedziba i adres:
Jednostka Certyfikująca Wyroby
Jednostka Certyfikująca Systemy Zarządzania
Laboratorium Badawcze

ul. Wyzwolenia 14, 41-103 Siemianowice Śląskie

Godziny pracy:
Poniedziałek – Piątek: 6:00 – 15:00

Centrala telefoniczna:

Inne zanieczyszczenia żywności

Zanieczyszczenie żywności jest poważnym problemem, ponieważ wysoka zawartość związków chemicznych w produktach spożywczych stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia konsumenta. Zanieczyszczenia chemiczne obejmują zanieczyszczenia środowiskowe (np. metale ciężkie, dioksyny), zanieczyszczenia procesowe, które tworzą się podczas gotowania lub podgrzewania żywności (np. akryloamid, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne) oraz zanieczyszczenia chemiczne stosowane do ekonomicznie uzasadnionego zafałszowania (np. melamina). Niektóre zanieczyszczenia mogą pochodzić z kilku źródeł.

Ogólne zasady i wymagania europejskiego prawa żywnościowego zawarte zostały w Rozporządzeniu (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającym ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującym Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającym procedury
w zakresie bezpieczeństwa żywności, ze zmianami. W akcie tym Unia Europejska deklaruje, że „bezpieczeństwo i zaufanie konsumentów we Wspólnocie i państwach trzecich ma najważniejsze znaczenie”. W artykule 14 ww. rozporządzenia ustanawia się, że „żaden niebezpieczny środek spożywczy nie może być wprowadzany na rynek”.

Maksymalne poziomy zawartości niektórych szkodliwych substancji  w żywności określone zostały w Rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającym najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych, ze zmianami. W załączniku do tego rozporządzenia wymienione są następujące grupy zanieczyszczeń:

  • azotany,
  • mikotoksyny,
  • metale,
  • 3-monochloropropan-1,2-diol (3-MCPD), estry 3-MCPD kwasów tłuszczowych oraz estry glicydowe kwasów tłuszczowych,
  • dioksyny i polichlorowane bifenyle o działaniu podobnym do dioksyn (PCB) oraz sześć wskaźnikowych PCB,
  • wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA),
  • melamina i jej analogi strukturalne,
  • toksyny właściwe dla roślin,
  • nadchloran.

AZOTANY

Azotany (azotany V) stosowane są w produkcji rolnej jako nawozy sztuczne oraz w przemyśle spożywczym jako konserwanty. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych, ze zmianami ustanawia maksymalne poziomy zawartości azotanów w świeżym i przetworzonym szpinaku, w sałacie, a także w przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci. W odniesieniu do wymagań prawnych dotyczących zastosowania azotanów jako konserwanty obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia
2008 r. w sprawie dodatków do żywności, ze zmianami.

Zawartość azotanów zależy od gatunku rośliny, jej części, a także od warunków środowiskowych. Najwięcej azotanów znajduje się warzywach korzeniowych i bulwach oraz w warzywach przeznaczonych do wczesnego zbioru. Ze względu na skłonność do magazynowania azotanów warzywa można podzielić na zawierające:

  • małe ilości, np. pomidor, ogórek, fasolka szparagowa, groch, papryka,
  • średnie ilości, np. seler naciowy, marchew, pietruszka korzeniowa,
  • duże ilości, np. szpinak, sałata, wczesna kapusta, rzodkiewka, burak ćwikłowy, ziemniaki.

Azotyny (azotany III) w świeżych warzywach występują w małych ilościach, jednak podczas przechowywania zawartość ich może wzrosnąć wskutek mikrobiologicznej redukcji azotanów (Bacillus, Aerobacter, Escherichia). Azotany (V) i azotany (III) występują również w surowcach pochodzenia zwierzęcego, do których dostają się z paszą i wodą pitną.

W laboratorium J.S. Hamilton Poland analizy azotanów i azotynów wykonuje się według zwalidowanych i akredytowanych metod opartych na polskich normach, normach międzynarodowych oraz własnych procedurach badawczych, z zastosowaniem techniki spektrofotometrycznej oraz wysokosprawnej chromatografii cieczowej
z detekcją UV lub DAD. Najczęściej analizowanymi produktami są: owoce i warzywa oraz przetwory z owoców i warzyw, ziemniaki, mleko w proszku, mięso i przetwory mięsne, sery.

 

3-MONOCHLOROPROPAN-1,2-DIOL (3-MCPD), ESTRY 3-MCPD KWASÓW TŁUSZCZOWYCH ORAZ ESTRY GLICYDOWE KWASÓW TŁUSZCZOWYCH

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych, ze zmianami, ustanawia odrębne maksymalne poziomy dla:

  • 3-monochloropropan-1,2-diolu (wolny 3-MCPD),
  • sumy 3-MCPD i estrów 3-MCPD kwasów tłuszczowych, wyrażonej jako 3-MCPD,
  • estrów glicydowych kwasów tłuszczowych wyrażonych jako glicyd.

3-MCPD to grupa zanieczyszczeń znana jako chloropropanole. Po raz pierwszy wolny 3-MCPD został zidentyfikowany jako zanieczyszczenie hydrolizowanych kwasem białek roślinnych i sosu sojowego, później znaleziono go w innych produktach spożywczych. 3-MCPD i jego estry mogą powstawać z glicerolu lub acylogliceroli w żywności zawierającej tłuszcz i poddanej obróbce cieplnej, w obecności jonów chlorkowych. Estry glicydowych kwasów tłuszczowych (GE) to zanieczyszczenia wywołane przetwarzaniem, występujące głównie w rafinowanych tłuszczach i olejach oraz żywności zawierającej tłuszcze i oleje. Początkowo zakładano, że estry 3-MCPD i GE powstają w podobnych procesach, ale obecnie wiadomo, że ich mechanizmy powstawania są różne. Najwyższe stężenia występują zazwyczaj w rafinowanym oleju palmowym i oleinowym oleju palmowym, ale estry 3-MCPD i GE występują również w innych rafinowanych olejach roślinnych, takich jak olej szafranowy, kokosowy, słonecznikowy i sojowy oraz rafinowanych olejach morskich, takich jak oleje rybne.

W laboratorium J.S. Hamilton Poland analizę 3-MCPD, estrów 3-MCPD i GE wykonuje się według zwalidowanej
i akredytowanej metody opartej na normie AOAC z zastosowaniem techniki chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią mas.

 

MELAMINA I JEJ ANALOGI STRUKTURALNE

Melamina jest powszechnie stosowana do produkcji m.in. farb, tworzyw sztucznych, naczyń i przyborów kuchennych i nawozów. Jednakże melamina i jej strukturalny analog kwas cyjanurowy znalazły się w centrum uwagi laboratoriów kontroli żywności w 2008 roku po przypadkach fałszowania pasz dla zwierząt, mleka w proszku i preparatów do początkowego żywienia niemowląt, które miały na celu oszukańcze zwiększenie zawartości białka w tych produktach.
W 2008 roku odnotowano w Chinach 4 przypadki zgonów niemowląt i ponad  54 tys. przypadki zachorowań, przypisanych konsumpcji mleka skażonego melaminą. Powodem nielegalnego dodawania melaminy do tych produktów była wysoka zawartość azotu w cząsteczce tego związku (66%). Powszechnie stosowane metody oznaczania zawartości białka, opierające się na analizie zawartości azotu w próbce np. metoda Kjeldahla, nie odróżniają azotu z białka od azotu niebiałkowego. Dlatego też dodatek tej substancji skutkował fałszywym zwiększeniem poziomu białka w produkcie.

Melamina i produkty jej hydrolizy (ammelina, ammelid i kwas cyjanurowy) mogą również zanieczyszczać żywność z powodu stosowana pestycydów, gdyż stanowią metabolity niektórych insektycydów np. cyromazyny, fungicydów np. anilazyny oraz herbicydów np. terbutylazyny, prometryny, symazyny, atrazyny, ametryny i cyjanazyny. Cyromazyna najpierw prowadzi do melaminy, która jest następnie stopniowo hydrolizowana do kwasu cyjanurowego. Spośród powyższych związków tylko terbutylazyna i cyromazyna są obecnie nadal stosowane w UE. Innym źródłem zanieczyszczenia żywności melaminą i jej analogami jest stosowanie nawozów na bazie cyjanamidu. Wiadomo, że cyjanamid tworzy melaminę poprzez trimeryzację. Innym źródłem kwasu cyjanurowego są di- i trichloroizocyjanurany, które zawarte są w środkach myjących, algicydach i środkach dezynfekujących.

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych, ze zmianami ustaliło najwyższe dopuszczalne poziomy melaminy
i jej analogów w żywności dla dwóch kategorii: żywności z wyjątkiem preparatów do początkowego żywienia niemowląt
i do dalszego żywienia niemowląt (maksymalny poziom melaminy 2,5 mg/kg) i preparaty do początkowego żywienia niemowląt i do dalszego żywienia niemowląt, w proszku (maksymalny poziom 1 mg/kg).

Laboratorium J.S. Hamilton Poland jako pierwsze laboratorium komercyjne w Polsce zwalidowało i akredytowało już
w 2009 roku metodę oznaczania melaminy w żywności, opartą na chromatografii gazowej z detekcją spektrometrii mas. Aktualnie oferujemy możliwość oznaczania tych związków z zastosowaniem chromatografii cieczowej z detekcją tandemową spektrometrią mas.

 

TOKSYNY WŁAŚCIWE DLA ROŚLIN

Toksyny roślinne występują naturalnie w niektórych gatunkach roślin i są wytwarzane przez rośliny np. jako mechanizm obronny. Czasami rośliny zawierające takie toksyny pojawiają się jako chwasty w uprawach spożywczych, co oznacza, że nasiona lub liście mogą przypadkowo zmieszać się z główną uprawą podczas zbiorów. Z tego powodu niski poziom tych toksyn można wykryć w zbożach, produktach ziołowych, herbatach, sałatach, zbożach i produktach pochodzenia zwierzęcego. Typowymi przykładami są alkaloidy pirolizydynowe i alkaloidy tropanowe. Niektóre inne toksyny są naturalnymi składnikami produktów roślinnych, takie jak kwas erukowy w niektórych olejach, kwas cyjanowodorowy w pestkach moreli czy alkaloidy opium w maku.

 

KWAS ERUKOWY

Występuje głównie w nasionach gatunku Brassicaceae, do których należą rośliny nasienne, takie jak rzepak i gorczyca,
a także rośliny warzywne, takie jak zróżnicowana grupa jarmużu, kapusty i rzepy. Warzywa kapustne mogą zawierać tylko śladowe ilości kwasu erukowego, podczas gdy nasiona mogą zawierać wysoki poziom. Odmiany Brassicaceae o bardzo niskiej zawartości kwasu erukowego zostały opracowane do produkcji oleju z nasion do użytku spożywczego
i paszowego w większości krajów, w tym w UE. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych, ze zmianami ustanowiło najwyższy dopuszczalny poziom kwasu erukowego w olejach i tłuszczach roślinnych oraz musztardzie.

Kryteria dotyczące kwasu erukowego w preparatach do początkowego żywienia niemowląt i preparatach do dalszego żywienia niemowląt gotowych do użycia zostały określone w Rozporządzeniu delegowanym Komisji (UE) 2016/127 z dnia 25 września 2015 r. uzupełniającym rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 w odniesieniu do szczegółowych wymogów dotyczących składu preparatów do początkowego żywienia niemowląt
i preparatów do dalszego żywienia niemowląt oraz informacji na ich temat, a także w odniesieniu do informacji dotyczących żywienia niemowląt i małych dzieci, ze zmianami.

 

ALKALOIDY TROPANOWE

Są toksycznymi metabolitami wtórnymi, które naturalnie występują w roślinach z kilku rodzin, w tym Brassicaceae, Solanaceae (np. mandragora, lulek czarny, wilcza jagoda, bieluń dziędzierzawa) i Erythroxylaceae (np. krasnodrzew pospolity). Znajdują się we wszystkich częściach roślin, przy czym najwyższe stężenia występują w korzeniach
i nasionach. Zawartość poszczególnych alkaloidów różni się w zależności od gatunku, pory roku, miejsca i części rośliny. Nasiona roślin wytwarzających alkaloidy tropanowe, takie jak Datura stramonium z rodzaju Datura, można znaleźć jako zanieczyszczenia w uprawach rolniczych, takich jak siemię lniane, soja, proso, słonecznik i gryka.

W raporcie naukowym opublikowanym przez EFSA w 2018 roku została przedstawiona ocena narażenia ludzi na alkaloidy tropanowe w oparciu o 44 tys. wyników dla blisko 7400 próbek. Większość próbek nie zawierała alkaloidów (tj. poniżej granicy wykrywalności lub poniżej granicy oznaczalności). Wysokie stężenia atropiny i skopolaminy odnotowano w herbacie i naparach ziołowych, batonach zbożowych i przyprawach.

Alkaloidy tropanowe, o których mowa w Rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r., ze zmianami, to atropina i skopolamina. Aktualne wymagania dotyczą przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności dla małych dzieci. Od 1 września 2022 roku obowiązują najwyższe dopuszczalne poziomy alkaloidów tropanowych dla niektórych zbóż nieprzetworzonych oraz przeznaczonych dla konsumenta końcowego, a także oraz naparów ziołowych.

 

ALKALOIDY PIROLIZYDYNOWE

Są naturalnie występującymi toksynami w wielu gatunkach roślin. Są wytwarzane przez rośliny jako mechanizm obronny przed roślinożernymi owadami. Jest to grupa kilkuset (ponad 600) alkaloidów występująca w niektórych roślinach m.in.
z rodzin ogórecznikowatych (np. ogórecznik, żywokost , nawrot polny),  astrowatych (np. łopian, rumianek, mniszek, ostropest, oset, stokrotka, podbiał), bobowatych (motylkowatych) np. łubin, fiołkowatych, dziurawcowatych. Występują również w herbacie (Camellia sinensis), anyżu, melisie, mięcie, werbenie, lubczyku, majeranku, kminku, oregano.

Żywność może zawierać alkaloidy pirolizydynowe w wyniku zanieczyszczenia roślinami zawierającymi te związki. Potencjalnym źródłem narażenia są suplementy diety z miodem i pyłkiem (jeśli pszczoły zbierały pyłek z takich roślin), rośliny sałatowe i zboża (jeśli były zanieczyszczone chwastami zawierającymi te związki), produkty ziołowe, suplementy
i herbaty (przygotowane z lub zanieczyszczone roślinami zawierającymi alkaloidy pirolizydynowe) i produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, mleko, jaja – jeśli zwierzęta produkujące żywność były skarmiane roślinami zawierającymi alkaloidy pirolizydynowe lub paszami nimi zanieczyszczone).

W grudniu 2020 roku zostało opublikowane Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/2040 z dnia 11 grudnia 2020 r. zmieniające Rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów alkaloidów pirolizydynowych w niektórych środkach spożywczych.

Najwyższe dopuszczalne poziomy dotyczą sumy 21 alkaloidów pirolizydynowych oraz 14 dodatkowych izomerów
i obowiązują dla herbat, herbat ziołowych, aromatyzowanych, suplementów diety, suszonych ziół, kminu rzymskiego.

 

ALKALOIDY OPIUM

Do tej grupy alkaloidów należą morfina, kodeina, tebaina, papaweryna, noskapina i oripawina. Niektóre z nich, głównie morfina i kodeina, stanowią zanieczyszczenie nasion maku i produktów wytworzonych z ich udziałem. Nasiona maku uzyskuje się z maku lekarskiego. Roślina mak lekarski zawiera alkaloidy opium, natomiast same nasiona maku nie zawierają alkaloidów opium lub zawierają je jedynie na bardzo niskim poziomie, ale mogą zostać zanieczyszczone alkaloidami w wyniku szkód spowodowanych przez owady lub poprzez zanieczyszczenie nasion podczas zbioru, gdy cząstki pyłu ze słomy przyczepiają się do nasion lub gdy ziarno ma kontakt z sokiem mlecznym łodyg, liści lub niedojrzałych makuchów. Inną przyczyną może być stosowanie niewłaściwych odmian maku (wysokomorfinowych). Procesy obróbki surowca (mycie, mielenie, ogrzewanie) powodują spadek poziomu zanieczyszczenia.

W grudniu 2021 roku zostało opublikowane Rozporządzenie Komisji (UE) 2021/2142 z dnia 11 grudnia 2020 r. zmieniające Rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów alkaloidów opium w niektórych środkach spożywczych. Najwyższy dopuszczalny poziom obowiązuje od lipca 2022 roku i odnosi się do sumy morfiny i kodeiny, przy czym z uwagi na zbliżone działanie toksyczne kodeiny do morfiny, ale jednak słabsze, do zawartości morfiny należy dodać zawartość kodeiny pomnożoną przez współczynnik 0,2 (ekwiwalent morfiny). Maksymalne poziomy ustanowiono dla nasion maku wprowadzanych do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego oraz dla wyrobów piekarniczych zawierających nasiona maku lub ich produkty pochodne. Producent wyrobów piekarniczych powinien posiadać szczegółowe informacje na temat zawartości ekwiwalentu morfiny
w nasionach maku stosowanych jako składniki wyrobów piekarniczych, a dostawca nasion maku powinien przekazywać te informacje producentowi wyrobów piekarniczych.

 

CYJANOWODÓR I GLIKOZYDY CYJANOGENNE

Glikozydy cyjanogenne to fitotoksyny (toksyczne chemikalia wytwarzane przez rośliny), które występują w co najmniej 2000 gatunkach roślin, z których wiele gatunków jest wykorzystywanych jako pokarm w niektórych częściach świata. Maniok, sorgo, owoce pestkowe, siemię lniane, korzenie bambusa i migdały to szczególnie ważne produkty spożywcze zawierające glikozydy cyjanogenne. Uszkodzenie mechaniczne komórek roślinnych np. w wyniku mielenia lub żucia powoduje uwolnienie cyjanowodoru w wyniku enzymatycznej hydrolizy glikozydów cyjanogennych. Cyjanowodór jest łatwo wchłaniany z przewodu pokarmowego i szybko rozprowadzany do wszystkich narządów.

Najbardziej znanym glikozydem cyjanogennym jest amigdalina obecna w migdałach, nasionach moreli, śliwy, brzoskwini
i wiśni. Do tej samej grupy związków należą: prulaurazyna, sambunigryna oraz wicjanina. Związki te mogą być również obecne w żywności przetworzonej, np. w różnego rodzaju nalewkach i napojach alkoholowych.

W Rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006, ze zmianami, określono najwyższy dopuszczalny poziom dla nieprzetworzonych całych, mielonych, rozdrobnionych, łupanych, siekanych pestek moreli wprowadzanych do obrotu
i przeznaczonych dla konsumentów końcowych.

Laboratorium J.S. Hamilton Poland posiada w swojej ofercie metody oznaczania powyższych toksyn roślinnych naturalnie występujących w niektórych gatunkach roślin.

 

NADCHLORANY

Jon nadchloranowy jest bardzo stabilny w wodzie, a jego sole są w niej dobrze rozpuszczalne. Nadchloran występuje naturalnie w środowisku, w złożach azotanów i potażu, może tworzyć się w atmosferze i wytrącać do gleby i wód gruntowych. Występuje również jako zanieczyszczenie środowiska wynikające ze stosowania nawozów azotowych oraz z produkcji, stosowania i utylizacji nadchloranu amonu stosowanego w paliwach rakietowych, materiałach wybuchowych, fajerwerkach, racach i nadmuchiwarkach poduszek powietrznych oraz w innych procesach przemysłowych. Nadchloran może również powstawać podczas rozkładu podchlorynu sodu używanego do dezynfekcji wody i może zanieczyścić wodę. Za potencjalne źródła zanieczyszczenia żywności nadchloranem uważa się wodę, glebę i nawozy.

Od 1 lipca 2020 roku obowiązują wymagania Rozporządzenia Komisji (UE) 2020/685 z dnia 20 maja 2020 r. zmieniającego Rozporządzenie (WE) nr 1881/2006, w którym określono najwyższe dopuszczalne poziomy nadchloranu w owocach i warzywach, ziołach, herbacie i suszonych naparach ziołowych i owocowych, preparatach do początkowego żywienia niemowląt i do dalszego żywienia niemowląt, żywności specjalnego przeznaczenia medycznego przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci, preparatach do żywienia małych dzieci, żywności dla dzieci oraz przetworzonych produktach zbożowych dla dzieci.

J.S. Hamilton Poland wykonuje analizy nadchloranów, łącznie z chloranami, w żywności w wyspecjalizowanym laboratorium Hamilton UO-Technologia Sp. z o.o. w Słomczynie (AB 1537). 

Dobrowolna Certyfikacja J.S. Hamilton

Twoje wyróżnienie – nasze potwierdzenie
produktu w ramach Dobrowolnej Certyfikacji.

 

Każdy z produktów jest wyjątkowy. Posiada określone cechy, właściwości jak i swój pomysł na obecność na rynku. Producent poszukujący nietypowych rozwiązań, wpasowujący się w obecne trendy (lub też je wyznaczający), dąży do zdobycia przewagi rynkowej i zwiększenia swojej sprzedaży. Szuka unikalności i pragnie się wyróżnić.

Miarodajne potwierdzenie unikalności może mieć miejsce tylko poprzez niezależny podmiot. Stanowi on gwarancję obiektywności, opartej na zdobywanej latami wiedzy.

Certyfikat oraz indywidualny znak zgodności, będący wynikiem procesu certyfikacji, jest dla producenta jak trofeum, zdobyte ciężką pracą nad kreacją i stworzeniem produktu.

Warto po nie sięgnąć razem z nami.

 

Masz pytania? Skontaktuj się z nami

Badania dla rynku kolejowego

Oddział J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. w Siemianowicach Śląskich świadczy usługi w zakresie badań i certyfikacji wyrobów oraz systemów zarządzania jakością.

  • Jednostka notyfikowana NB2057
  • Jednostka akredytowana AC149, AC155 akredytacja IECEx (CB)
  • Akredytowane laboratorium badawcze AB1552, akredytacja IECEx (TL)

Wykonujemy badania i przeprowadzamy ocenę na zgodność wyrobów z wymaganiami dokumentów
PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. w zakresie standardu IPI.

WYKONUJEMY BADANIA:

  • klimatyczne, starzeniowe i trwałościowe, szoku termicznego, UV oraz Xenon,
  • stopnia ochrony IP oraz IK,
  • badania LVD, EMC oraz RoHS,
  • spadki, uderzenia, wibracje sinusoidalne oraz udary,
  • badania palności, zapalności, toksyczności,
  • bezpieczeństwa przeciwwybuchowego,
  • mechaniczne, wytrzymałościowe, zmęczeniowe,
  • ciśnieniowe, statyczne i zmęczeniowe,
  • hałas, drgania i luminancji,
  • badania nietypowe, inżynierskie, realizowane według wytycznych.

Informacje dla klienta

Siedziba i adres:
Jednostka Certyfikująca Wyroby
Jednostka Certyfikująca Systemy Zarządzania
Laboratorium Badawcze

ul. Wyzwolenia 14, 41-103 Siemianowice Śląskie

Godziny pracy:
Poniedziałek – Piątek: 6:00 – 15:00

Centrala telefoniczna:

Ocena zdolności remontowej

Cykl życia urządzenia rozpoczyna się od momentu projektu, wdrożenia, produkcji, wprowadzenia na rynek, po jakimś czasie następuje konieczność naprawy lub remontu, aby urządzenie w dalszym ciągu pełniło swoje funkcja jak również aby nie obniżyć jego poziomu bezpieczeństwa. W przypadku urządzeń Ex wymagana jest specjalistyczna wiedza, kompetencje oraz możliwości techniczne, aby móc taki remont przeprowadzić. J. S. Hamilton Poland – Jednostka Certyfikująca z siedzibą w Siemianowicach Śląskich przeprowadza ocenę warsztatów remontowych zgodnie
z wymaganiami EN 60079-19.

J.S. Hamilton przeprowadza również obligatoryjną ocenę zdolności podmiotów gospodarczych zgodnie z wymaganiami rozporządzenia Ministra Gospodarki z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy, prowadzenia ruchu oraz specjalistycznego zabezpieczenia przeciwpożarowego w podziemnych zakładach górniczych (Dz. U. 2002,
Nr 139, poz. 1169 z póź. zm.) w zakresie:

  • urządzeń budowy przeciwwybuchowej (pkt. 10.15.4 załącznika nr 5 w/w rozporządzenia),
  • sekcji obudów zmechanizowanych oraz elementów tych sekcji ( pkt. 4.1.7 załącznika 4 w/w rozporządzenia).

J.S. Hamilton Poland – Jednostka Certyfikująca z siedzibą w Siemianowicach Śląskich prowadzi również dobrowolną ocenę zdolności remontowej zakładów do wykonywania remontów maszyn i urządzeń budowy zwykłej.

Informacje dla klienta

Siedziba i adres:
Jednostka Certyfikująca Wyroby
Jednostka Certyfikująca Systemy Zarządzania
Laboratorium Badawcze

ul. Wyzwolenia 14, 41-103 Siemianowice Śląskie

Godziny pracy:
Poniedziałek – Piątek: 6:00 – 15:00

Centrala telefoniczna:

Badania urządzeń telekomunikacyjnych i teletechnicznych

Laboratorium badawcze w Siemianowicach Śląskich wykonuje szeroki zakres badań min.:

  • badania urządzeń teletechnicznych i telekomunikacyjnych, drukarki, kasy fiskalne,
  • badania urządzeń magazynujące energię elektryczną, UPS, stacje ładowania pojazdów elektrycznych,
  • badania rozdzielnic NN, pustych obudów rozdzielnic, stacji transformatorowych.

 

WYKONUJEMY BADANIA WG NASTĘPUJĄCYCH NORM:

  • PN-EN IEC 62368-1 Urządzenia techniki fonicznej/wizyjnej, informatycznej i telekomunikacyjnej — Część 1: Wymagania bezpieczeństwa
  • PN-EN 60950-1 Urządzenia techniki informatycznej — Bezpieczeństwo — Część 1: Podstawowe wymagania
  • PN-EN 61851-1 System przewodowego ładowania (akumulatorów) pojazdów elektrycznych — Część 1: Wymagania ogólne
  • PN-EN 61851-22 System przewodowego ładowania (akumulatorów) pojazdów elektrycznych — Część 22: Stacje ładowania akumulatorów pojazdów elektrycznych przy zasilaniu z sieci prądu przemiennego
  • PN-EN 61851-23 System przewodowego ładowania pojazdów elektrycznych — Część 23: Stacja ładowania pojazdów elektrycznych prądu stałego
  • PN-EN IEC 61851-21-2 System przewodowego ładowania pojazdów elektrycznych — Część 21-2: Wymagania dla przewodowego zasilania AC/DC pojazdów elektrycznych — Wymagania EMC dla systemów ładowania pojazdów elektrycznych pracujących poza pokładem
  • PN-EN 62208 Puste obudowy rozdzielnic i sterownic niskonapięciowych — Wymagania ogólne
  • PN-EN 61439-1 Rozdzielnice i sterownice niskonapięciowe — Część 1: Postanowienia ogólne
  • PN-EN 61439-5 Rozdzielnice i sterownice niskonapięciowe — Część 5: Zestawy do dystrybucji mocy w sieciach publicznych

Laboratorium posiada akredytację Polskiego Centrum Akredytacji w zakresie pomiarów elektrycznych i elektronicznych. Pełny zakres naszej akredytacji AB 1552 .

Informacje dla klienta

Siedziba i adres:
Jednostka Certyfikująca Wyroby
Jednostka Certyfikująca Systemy Zarządzania
Laboratorium Badawcze

ul. Wyzwolenia 14, 41-103 Siemianowice Śląskie

Godziny pracy:
Poniedziałek – Piątek: 6:00 – 15:00

Centrala telefoniczna:

Kompetencje Jednostki Certyfikującej

KOMPETENCJE JEDNOSTKI CERTYFIKUJĄCEJ

Jednostka Certyfikująca jest samodzielną organizacyjnie jednostką powiązaną prawnie i będącą częścią
J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.

 

KOMPETENCJE W ZAKRESIE CERTYFIKACJI WYROBÓW

Jednostka Certyfikująca przeprowadza dobrowolną certyfikację wyrobów w zakresie uzyskanej Akredytacji AC 149 wydanej przez Polskie Centrum Akredytacji.

ZNAK AKREDYTACJI AC 149

Kompetencje Laboratorium Badawczego zostały potwierdzone przez Polskie Centrum Akredytacji certyfikatem akredytacji AC 149. Akredytowana działalność jest określona w Zakresie Akredytacji Nr AC 149.

Akredytacja została przyznana dla:

J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.
 ul. Chwaszczyńska 180, 81-571 Gdynia
Jednostka Certyfikująca
ul. Wyzwolenia 14, 41-103 Siemianowice Śląskie

Uzyskana akredytacja potwierdza spełnienie przez J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. Jednostkę Certyfikującą
w Siemianowicach Śląskich wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17065:2013-03 „Ocena zgodności. Wymagania dla jednostek certyfikujących wyroby, procesy i usługi.”

Certyfikat Akredytacji AC 149

Zakres Akredytacji AC 149

Wykaz norm i dokumentów normatywnych w ramach elastycznego zakresu akredytacji AC 149

 

KOMPETENCJE W ZAKRESIE CERTYFIKACJI SYSTEMÓW ZARZĄDZANIA

Jednostka Certyfikująca przeprowadza dobrowolną certyfikację systemów zarządzania w zakresie uzyskanej Akredytacji AC 155 wydanej przez Polskie Centrum Akredytacji.

ZNAK AKREDYTACJI AC 155

Kompetencje Laboratorium Badawczego zostały potwierdzone przez Polskie Centrum Akredytacji certyfikatem akredytacji AC 155. Akredytowana działalność jest określona w Zakresie Akredytacji Nr AC 155.

Akredytacja została przyznana dla:

J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.
 ul. Chwaszczyńska 180, 81-571 Gdynia
Jednostka Certyfikująca
ul. Wyzwolenia 14, 41-103 Siemianowice Śląskie

Uzyskana akredytacja potwierdza spełnienie przez J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. Jednostkę Certyfikującą
w Siemianowicach Śląskich wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17021-1:2015-09 „Ocena zgodności. Wymagania dla jednostek prowadzących audity i certyfikację systemów zarządzania. Część 1: Wymagania.” oraz normy PN-EN ISO/IEC 17021-3:2019-03 „Ocena zgodności. Wymagania dla jednostek prowadzących audity i certyfikację systemów zarządzania. Część 3: Wymagania dotyczące kompetencji do auditowania i certyfikacji systemów zarządzania jakością”.

Certyfikat Akredytacji AC 155

Zakres Akredytacji AC 155

Jednostka Certyfikująca zawarła umowę sublicencyjną z International Accreditation Forum, Inc.- IAF jest międzynarodową organizacją zrzeszającą jednostki akredytujące, prowadzące akredytację jednostek certyfikujących systemy zarządzania, wyroby i osoby, a także inne zainteresowane strony, związane z oceną zgodności w tym zakresie.

IAF promuje międzynarodowe uznawanie akredytacji udzielonych przez jednostki akredytujące, będące sygnatariuszami porozumienia IAF MLA. Celem IAF jest opracowanie skutecznego systemu, zgodnie z którym certyfikaty wydawane przedsiębiorstwom przez akredytowane jednostki oceniające zgodność w jednej części świata, byłyby akceptowane
w każdej innej części świata.

 

ZNAK „B”

W ramach porozumienia z Polskim Stowarzyszeniem na rzecz Badań i Atestacji, Jednostka Certyfikująca prowadzi dobrowolną certyfikację na wspólny znak towarowy gwarancyjny „B” (bezpieczeństwa). Podstawą certyfikacji są wymagania bezpieczeństwa określone w normach krajowych i międzynarodowych, specyfikacje techniczne, rozporządzania oraz inne wymagania prawne.

 

NOTYFIKACJE UE

Jednostka Certyfikująca w Siemianowicach Śląskich posiada udzielone przez odpowiedniego do przedmiotu dyrektywy Ministra w celu notyfikowania Komisji Europejskiej i państwom członkowskim Unii Europejskiej, jako jednostki wyznaczonej do realizacji zadań związanych z oceną zgodności w obrębie następujących dyrektyw nowego podejścia:

  • 2006/42/WE (MD)
  • 2014/34/UE (ATEX)
  • 2014/30/UE (EMC)

i posiada status Jednostki Notyfikowanej o numerze NB 2057 nadany przez Komisję Europejską.

Zakresy notyfikacji UE:

 

SYSTEM ZARZĄDZANIA

 J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. – Jednostka Certyfikująca w Siemianowicach Śląskich zapewnia pełną bezstronność, poufność i wiarygodność świadczonych usług.

Funkcjonujący w Jednostce Certyfikującej System Zarządzania został wdrożony i stale spełnia wymagania zawarte
w normach PN-EN ISO/IEC 17065, PN-EN ISO/IEC 17021-1 oraz PN-EN ISO/IEC 17021-3.  Poprzez audyty przeprowadzane przez Polskie Centrum Akredytacji System Zarządzania jest stale nadzorowany.

Jednostka Certyfikująca stosuje polityki w zakresie jakości oraz w zakresie bezstronności.

Deklaracje polityk:

 

BEZSTRONNOŚĆ

Polityka Bezstronności Jednostki Certyfikującej

Bezstronność Jednostki Certyfikującej gwarantowana jest między innymi przez stały personel kierowany przez Kierownika Jednostki, którego wynagrodzenie nie jest zależne od ilości i wyniku certyfikacji oraz Radę ds. Certyfikacji, będącą strukturą (mechanizmem) chroniącą bezstronność działania Jednostki Certyfikującej, reprezentowaną przez trzy strony związane z prowadzonymi procesami certyfikacji bez dominacji którejkolwiek ze stron.

Rada ds. Certyfikacji m.in.:

  • Współtworzy polityki związane z funkcjonowaniem Jednostki Certyfikującej, która zapewnia niezależność
    i bezstronność wszelkich działań związanych z systemami certyfikacji wyrobów i certyfikacji systemów zarządzania,
  • przeciwdziała tendencjom Jednostki Certyfikującej do tego aby jakiekolwiek czynniki komercyjne lub inne zagrażały obiektywnemu prowadzeniu działalności certyfikacyjnej,
  • doradza w sprawach wpływających na zaufanie do certyfikacji, łącznie z otwartością i postrzeganiem przez opinię publiczną,
  • prowadzi przegląd, co najmniej raz w roku, bezstronności procesów auditowania, certyfikacji i podejmowania decyzji przez Jednostkę Certyfikującą certyfikacji prowadzonych przez Jednostkę Certyfikującą.

W celu zapewnienia braku konfliktów interesów, Jednostka Certyfikująca wymaga od wszystkich swoich pracowników, wewnętrznych i zewnętrznych, zgłaszania wszelkich byłych i/lub obecnych powiązań z organizacjami, do których oceny lub certyfikacji zostaną wyznaczeni. W przypadku zaistnienia takich powiązań Jednostka Certyfikująca analizuje je pod kątem zagrożenia dla bezstronności i albo nie angażuje tego personelu do danego procesu certyfikacji, albo wykazuje,
że nie występuje konflikt interesów.

Aby uniknąć zagrożenia utraty bezstronności i obiektywności w działaniach certyfikacyjnych Jednostka Certyfikująca:

  • nie prowadzi działalności projektowej lub produkcyjnej i sprzedaży wyrobów będących przedmiotem certyfikacji,
  • w przypadku występowania powiązań stanowiących niedopuszczalne zagrożenie dla bezstronności nie oferuje certyfikacji,
  • nie certyfikuje innych jednostek certyfikujących systemy zarządzania,
  • nie prowadzi usług konsultacyjnych w zakresie systemów zarządzania,
  • nie prowadzi audytów wewnętrznych dla swoich certyfikowanych klientów,
  • nie podzleca audytów jednostkom konsultingowym,
  • nie oferuje certyfikacji w powiązaniu z konsultingiem,
  • nie certyfikuje systemów zarządzania w przypadku, gdy powiązania między jednostką a organizacją konsultującą stanowią niedopuszczalne zagrożenie dla bezstronności,
  • nie podzleca działań certyfikacyjnych.

Naczelną dewizą Jednostki Certyfikującej jest, że wszyscy wnioskodawcy prowadzący działalność w deklarowanym przez jednostkę obszarze działania mają równy dostęp do usług.

Wiarygodność osiągana jest przez wysokie kwalifikacje i doświadczenie specjalistów zatrudnionych w Jednostce Certyfikującej oraz przez podnoszenie ich kwalifikacji poprzez szkolenia wewnętrzne oraz udział w konferencjach, seminariach naukowych i szkoleniach zewnętrznych.

 

POUFNOŚĆ

Jednostka Certyfikująca dokonuje oceny zgodności z uwzględnieniem przepisów o ochronie informacji stanowiących tajemnicę przedsiębiorstwa i innych informacji prawnie chronionych. Zgodnie z pkt. 10 Artykułu R17 załącznika Nr 1 do Decyzji Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 768/2008/WE z dnia 9 lipca 2008 r. w sprawie wspólnych ram dotyczących wprowadzania produktów do obrotu, Jednostka Certyfikująca deklaruje, że na wszystkich poziomach struktury organizacyjnej zapewnia poufność wszelkich informacji uzyskanych w związku z procesami oceny zgodności, certyfikacji, badań. Informacje te nie są ujawniane stronie trzeciej bez pisemnej zgody wnioskodawcy. Jeśli prawo wymaga ujawnienia stronie trzeciej jakichkolwiek informacji, klient powiadamiany jest z wyprzedzeniem o potrzebie ujawnienia informacji będącej jego własnością w zakresie dopuszczonym przez odpowiednie przepisy prawne. Prawa własności podlegają ochronie. Zobowiązanie do przestrzegania zasad konkurencji i poufności zawarte są odpowiedniej deklaracji. Deklaracja jest wypełniana i akceptowana przez każdego pracownika Jednostki Certyfikującej, członków Rady ds. Certyfikacji
i przechowywana w aktach osobowych.

 

Informacje dla klienta

Siedziba i adres:
Jednostka Certyfikująca Wyroby
Jednostka Certyfikująca Systemy Zarządzania
Laboratorium Badawcze

ul. Wyzwolenia 14, 41-103 Siemianowice Śląskie

Godziny pracy:
Poniedziałek – Piątek: 6:00 – 15:00

Centrala telefoniczna:

Informacje dla klienta

INFORMACJE DLA KLIENTA

Chętnie odpowiemy na Twoje wszelkie pytania i udzielimy niezbędnych odpowiedzi.
Zapraszamy do kontaktu.

Informacje dla klienta

Siedziba i adres:
Jednostka Certyfikująca Wyroby
Jednostka Certyfikująca Systemy Zarządzania
Laboratorium Badawcze

ul. Wyzwolenia 14, 41-103 Siemianowice Śląskie

Godziny pracy:
Poniedziałek – Piątek: 6:00 – 15:00

Centrala telefoniczna:

Biuro obsługi klienta:

Siedziba i adres podmiotu zgodnie z KRS:

Siedziba firmy: kraj Polska, województwo Pomorskie, powiat/gmina/miejscowość Gdynia –  ul. Chwaszczyńska 180,
81-571 Gdynia.

Numer KRS: 0000778120

Numer REGON: 002893048

Numer NIP: 5860006039

 

SKARGI I ODWOŁANIA

Opis procesu postępowania w zakresie skarg i odwołań jest dostępny na życzenie dla wszystkich stron zainteresowanych. Tok postępowania został określony w procedurze P-9.3 „Odwołania i skargi”.

Klienci Jednostki Certyfikującej mają prawo odwołać się w formie pisemnej od decyzji Jednostki Certyfikującej na każdym etapie procedury certyfikacyjnej lub w okresie ważności certyfikatu. Wszystkie odwołania i skargi dostawców, organizacji/klienta, posiadaczy certyfikatów są rozpatrywane zgodnie z zasadą ochrony interesów składającego odwołanie/ skargę. Składanie, rozpatrywani i podejmowanie decyzji w sprawie skarg i odwołań nie skutkuje żadnymi działaniami dyskryminującymi przeciwko składającemu skargę.

Odwołanie bądź skarga powinny być wniesione do Dyrektora Branży w terminie 14 dni od daty otrzymania decyzji. Odwołania bądź skargi rozpatrywane są w ciągu 30 dni od dnia doręczenia. Klienci Jednostki Certyfikującej mają prawo odwołać się w formie pisemnej od decyzji Jednostki Certyfikującej na każdym etapie procedury certyfikacyjnej lub
w okresie ważności certyfikatu. Wszystkie odwołania i skargi dostawców, organizacji/klienta, posiadaczy certyfikatów są rozpatrywane zgodnie z zasadą ochrony interesów składającego odwołanie/ skargę.

W przypadkach spornych, ostatecznie rozstrzyga Sąd Powszechny właściwy według siedziby
J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.

 

STATUS DANEJ CERTYFIKACJI

Jednostka Certyfikująca dostarcza na żądanie informacje o statusie danej certyfikacji. Informacji tych udziela Kierownik Jednostki Certyfikującej.

Pytania w formie pisemnej prosimy przesyłać na:

  1. adres pocztowy Jednostki Certyfikującej,
  2. adres e-mail infotest@jsh.com.pl

Ponadto informacje na temat zawieszonych, wycofanych bądź zakończonych certyfikatów zamieszczane są na stronie internetowej w zakładce Aktualności

 

DOKUMENTY DO POBRANIA

 

 

 

 

 

 

 

 

Kompetencje Laboratorium

Działające w strukturach J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. w Siemianowicach Śląskich Laboratorium Badawcze przeprowadza szereg badań i prób w zakresie uzyskanej Akredytacji AB 1552 wydanej przez Polskie Centrum Akredytacji w Warszawie.

Laboratorium Badawcze jest samodzielną organizacyjnie jednostką powiązaną prawnie i będącą częścią
J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.

Kompetencje Laboratorium Badawczego zostały potwierdzone przez Polskie Centrum Akredytacji certyfikatem akredytacji AB 1552. Akredytowana działalność jest określona w Zakresie Akredytacji Nr AB 1552.

ZNAK AKREDYTACJI AB 1552

Akredytacja została przyznana dla:

J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.
 ul. Chwaszczyńska 180, 81-571 Gdynia
Laboratorium Badawcze
ul. Wyzwolenia 14, 41-103 Siemianowice Śląskie

Uzyskana akredytacja potwierdza spełnienie przez J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. Laboratorium Badawcze
w Siemianowicach Śląskich wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02 „Ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących”.

Certyfikat Akredytacji AB 1552

Zakres Akredytacji AB 1552

 

J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. – Laboratorium Badawcze w Siemianowicach Śląskich zawarło umowę sublicencyjną
z ILAC, czyli International Laboratory Accreditation Cooperation, która jest międzynarodową organizacją zrzeszającą podmioty, których celem jest współpraca w zakresie akredytacji różnego rodzaju programów opracowanych dla laboratoriów badawczych i jednostek inspekcyjnych.

ILAC-MRA

ILAC jest najważniejszym forum międzynarodowym, którego celem jest rozwój praktyk
i procedur akredytacyjnych w zakresie laboratoriów i jednostek inspekcyjnych, promocja akredytacji jako narzędzia ułatwiającego handel, wspieranie rozwijających się systemów akredytacji, a także uznawanie wyników badań i świadectw z inspekcji na całym świecie.

 

Laboratorium Badawcze realizuje swoje prace w siedzibie laboratorium, w siedzibie klienta lub lokalizacji wskazanej przez klienta.

Badania wykonywane przez J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. – Laboratorium Badawcze
w Siemianowicach Śląskich mogą być wykorzystywane jako:

  • badania wyrobów wymaganych w procesie certyfikacji zarówno w J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. – Jednostka Certyfikująca w Siemianowicach Śląskich oraz pozostałych jednostkach notyfikowanych na terenie całej Unii Europejskiej,
  • badania kontrolne, ponowne w trakcie procesu certyfikacji lub recertyfikacji,
  • badania inżynierskie, eksploatacyjne, kontrolne oraz międzyoperacyjne produkowanych wyrobów.

 

SYSTEM ZARZĄDZANIA

J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. – Laboratorium Badawcze w Siemianowicach Śląskich zapewnia pełną bezstronność, poufność i wiarygodność świadczonych usług.

Funkcjonujący w Laboratorium Badawczym System Zarządzania został wdrożony i stale spełnia wymagania zawarte
w normie PN-EN ISO/IEC 17025. Poprzez audyty przeprowadzane przez Polskie Centrum Akredytacji System Zarządzania jest stale nadzorowany.

Działalność Laboratorium Badawczego prowadzona jest w sposób bezstronny oraz zorganizowana i zarządzana w sposób chroniący bezstronność. Ponadto, Laboratorium Badawcze jest odpowiedzialne za zarządzanie wszystkimi informacjami uzyskanymi lub wytworzonymi podczas realizacji działalności laboratoryjnej. Laboratorium Badawcze informuje klienta z wyprzedzeniem o informacjach, które zamierza udostępnić publicznie. Poza informacjami publicznie udostępnionymi przez klienta lub gdy sprawa została uzgodniona pomiędzy Laboratorium Badawczym a klientem (np. do celów odpowiadania na skargi), wszystkie pozostałe informacje uzyskane podczas realizacji działalności laboratoryjnej to informacje zastrzeżone i chronione.

Laboratorium Badawcze stosuje polityki w zakresie kompetencji i spójności działania laboratorium oraz w zakresie bezstronności i poufności.

Deklaracje polityk:

Polityka laboratorium badawczego

Polityka bezstronności i poufności laboratorium badawczego

Informacje dla klienta

Siedziba i adres:
Jednostka Certyfikująca Wyroby
Jednostka Certyfikująca Systemy Zarządzania
Laboratorium Badawcze

ul. Wyzwolenia 14, 41-103 Siemianowice Śląskie

Godziny pracy:
Poniedziałek – Piątek: 6:00 – 15:00

Centrala telefoniczna:

Informacje dla klienta

INFORMACJE DLA KLIENTA

Chętnie odpowiemy na Twoje wszelkie pytania i udzielimy niezbędnych odpowiedzi.
Zapraszamy do kontaktu.

Załącznik do oferty cenowej – Ogólne warunki świadczenia usług w Laboratorium Badawczym Siemianowice Śląskie

KONTAKT:

Siedziba i adres:
Jednostka Certyfikująca Wyroby
Jednostka Certyfikująca Systemy Zarządzania
Laboratorium Badawcze

ul. Wyzwolenia 14, 41-103 Siemianowice Śląskie

Godziny pracy:
Poniedziałek – Piątek: 6:00 – 15:00

Centrala telefoniczna:

Biuro obsługi klienta:

Siedziba i adres podmiotu zgodnie z KRS:

Siedziba firmy: kraj Polska, województwo Pomorskie, powiat/gmina/miejscowość Gdynia –  ul. Chwaszczyńska 180,
81-571 Gdynia.

Numer KRS: 0000778120

Numer REGON: 002893048

Numer NIP: 5860006039

 

SKARGI

Opis procesu postępowania ze skargami jest dostępny na życzenie dla wszystkich stron zainteresowanych.  Zasady dotyczących przeprowadzania procesu przyjmowania, ocenyi podejmowania decyzji w sprawie skarg określono
w procedurze ogólnej PLB-16 „Skargi”.

Skargi rozpatrywane są w ciągu 30 dni od dnia doręczenia. Składanie, rozpatrywani i podejmowanie decyzji w sprawie skarg nie skutkuje żadnymi działaniami dyskryminującymi przeciwko składającemu skargę.

Laboratorium Badawcze podejmuje wszelkie możliwe działania, aby wyjaśnić wpływające na jego działalność skargi. Ponadto zapewnia, że w procesie postępowania ze skargami udział biorą osoby, które poprzednio nie były zaangażowane w sprawę będącą przedmiotem skargi. Rezultaty, które będą przekazane składającemu skargę są opracowywane lub sprawdzane i zatwierdzane przez osoby niezaangażowane w działalność laboratoryjną której skarga dotyczy. W celu zapewnienia braku konfliktu interesów, do działań nie jest także wyznaczany personel który w okresie ostatnich dwóch lat świadczył konsultację lub był zatrudniany przez Klienta składającego skargę.

W przypadkach spornych, ostatecznie rozstrzyga Sąd Powszechny właściwy według siedziby
J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.

 

 

 

 

Dobrowolna Certyfikacja wyrobów

Twoje wyróżnienie – nasze potwierdzenie
produktu w ramach Dobrowolnej Certyfikacji

 

Każdy z produktów jest wyjątkowy. Posiada określone cechy, właściwości jak i swój pomysł na obecność na rynku. Producent poszukujący nietypowych rozwiązań, wpasowujący się w obecne trendy (lub też je wyznaczający), dąży do zdobycia przewagi rynkowej i zwiększenia swojej sprzedaży. Szuka unikalności i pragnie się wyróżnić.

Miarodajne potwierdzenie unikalności może mieć miejsce tylko poprzez niezależny podmiot. Stanowi on gwarancję obiektywności, opartej na zdobywanej latami wiedzy.

Certyfikat oraz indywidualny znak zgodności, będący wynikiem procesu certyfikacji, jest dla producenta jak trofeum, zdobyte ciężką pracą nad kreacją i stworzeniem produktu.

Warto po nie sięgnąć razem z nami!

 

Masz pytania? Skontaktuj się z nami

Dobrowolna Certyfikacja J.S. Hamilton

Twoje wyróżnienie – nasze potwierdzenie
produktu w ramach Dobrowolnej Certyfikacji.

 

Każdy z produktów jest wyjątkowy. Posiada określone cechy, właściwości jak i swój pomysł na obecność na rynku. Producent poszukujący nietypowych rozwiązań, wpasowujący się w obecne trendy (lub też je wyznaczający), dąży do zdobycia przewagi rynkowej i zwiększenia swojej sprzedaży. Szuka unikalności i pragnie się wyróżnić.

Miarodajne potwierdzenie unikalności może mieć miejsce tylko poprzez niezależny podmiot. Stanowi on gwarancję obiektywności, opartej na zdobywanej latami wiedzy.

Certyfikat oraz indywidualny znak zgodności, będący wynikiem procesu certyfikacji, jest dla producenta jak trofeum, zdobyte ciężką pracą nad kreacją i stworzeniem produktu.

Warto po nie sięgnąć razem z nami.

 

Masz pytania? Skontaktuj się z nami